Εφημερίδα Κοινωνική

Συνέντευξη τύπου Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής

 Breaking News

Συνέντευξη τύπου Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής
05 Μαρτίου 2018

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Βασιλείου Γιάννης, την Δευτέρα 05 Μαρτίου 2018, παραχώρησε συνέντευξη τύπου, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής με θέμα :

Πεπραγμένα και προγραμματισμός έργων της Περιφέρειας Αττικής στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες τις 15ης Νοεμβρίου.

Επισυνάπτεται ολόκληρη η ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής.

«Κυρίες και Κύριοι καλημέρα σας και ευχαριστώ για την παρουσία σας.

Τα αποτελέσματα που είχε η πρωτοφανή πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου, θρηνώντας ολόκληρη η χώρα 24 νεκρούς, θέτουν όλους προ των ευθυνών μας.

Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμους και πολίτες, ώστε να μην ξαναβρεθούμε στην ίδια κατάσταση.

Η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειάρχης κ. Ρένα Δούρου, όπως είμαστε παρόντες από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πλημμύρας, θα είμαστε οι τελευταίοι που θα ‘ξεχάσουμε’ τις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στους πολίτες.

Για την ουσία του θέματος, θα πω μόνο, ότι στο πόρισμα της η επιθεωρήτρια περιβάλλοντος αναφέρει τις διαχρονικές αιτίες εμφάνισης του πλημμυρικού φαινομένου, ανεξάρτητα εάν ορισμένοι παριστάνουν σήμερα τους έκπληκτους.

Μπαίνοντας τώρα στο θέμα μας.

Πρώτη μας ενέργεια ήταν να συγκαλέσουμε το ΣΟΠΠ και να συντονίσουμε τους συμμετέχοντες σε αυτό, με στόχο να συνδράμουμε στην λύση των προβλημάτων, δίνοντας την μάχη αυτή, ειδικά τις πρώτες ημέρες, σε ένα χαοτικό περιβάλλον.

Αυτός ήταν ο λόγος της 24ωρη λειτουργίας του, αντιμετωπίζοντας τα άπειρα και απανωτά προβλήματα που εμφανιζόντουσαν το ένα μετά και πάνω στο άλλο, διαχειριζόμενοι ως ΣΟΠΠ όχι μια πολύ δύσκολη, αλλά μια κατάσταση κρίσης.

Για να καταφέρουν δε οι συμμετέχοντες στο ΣΟΠΠ να παίξει καθένας τον δικό του ρόλο, ξεπέρασαν εαυτούς, γι’ αυτό και αισθάνομαι την ανάγκη, να ξαναπώ ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και σε όλους.

Αναφερόμενος επιγραμματικά στα βασικότερα από τα προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, είτε είχαμε αρμοδιότητα είτε όχι, άλλοτε σε συνεργασία με τους Δήμους Μάνδρας, Μεγάρων και Ελευσίνας που ήταν οι πλημμυροπαθείς, άλλοτε μόνοι μας, κυρίαρχο ήταν η προστασία των ανθρώπινων ζωών.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία με 50 οχήματα και 120 άνδρες, πλέον της ΕΜΑΚ που διέθετε άλλους 70, προχώρησε σε 30 διασώσεις, απαντλώντας ύδατα από 352 χώρους.

Το πρόβλημα των φερτών υλικών λύθηκε ύστερα από πρότασή μας, με υπουργική απόφαση, μεταφέροντας σε ανενεργό λατομείο του ΤΙΤΑΝ συνολικά 220.000,00 τόνους, εργασία που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες.

Για τα 487 κατεστραμμένα οχήματα συγκροτήσαμε δυο επιτροπές καταγραφών, τα μεταφέραμε στο πρώην στρατόπεδο 305, το οποίο όμως γέμισε και με χιλιάδες τόνους φερτών υλικών, σταδιακά το καθαρίσαμε, ενώ όπως είχαμε δεσμευτεί στον ιδιοκτήτη του το παραδώσαμε τις καθορισμένες ημερομηνίες.

Από την πρώτη ημέρα συγκροτήσαμε για τις επιχειρήσεις 49 επιτροπές, με συμμετοχή 85 υπαλλήλων από όλη την Περιφέρεια Αττικής, που διενέργησαν 560 αυτοψίες, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η νόμιμη διαδικασία καταγραφής, αποτίμησης και καταβολής των αποζημιώσεων.

Σε ότι αφορά το έκτακτο επίδομα των 8.000,00 ευρώ, από το υπουργείο υποδομών, όπου η Περιφέρεια έκανε ότι μπορούσε για την άμεση καταβολή του, από τους 300 που υπέβαλαν αίτημα, το έχουν λάβει μέχρι σήμερα 123, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται.

Με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, θέσαμε το θέμα της καθυστέρησης καταβολής των αποζημιώσεων στους επαγγελματίες της Μάνδρας, από τις πλημμύρες του 2015, πρόβλημα που βρίσκεται σήμερα λίγο πριν από την λύση του.

Η Περιφέρεια Αττικής παρείχε στους πλημμυροπαθείς δια του Κέντρου Logistics, συνεργαζόμενη με το Υπουργείο Άμυνας αλλά και με την ‘αλληλεγγύη για όλους’ είδη πρώτης ανάγκης, που παραδόθηκαν στο κοινωνικό παντοπωλείο της Μάνδρας.

Για να υπάρχει δε πιο άμεση βοήθεια, δημιουργήσαμε εντός της Μάνδρας 3 σημεία απ’ όπου διανεμήθηκαν 1.000 κουβέρτες, 400 αδιάβροχα, καθημερινά 450 μερίδες φαγητού, 200 σάντουιτς, 2.400 συσκευασίες νερού του 1 lt, 50 μερίδες φαγητού για σίτιση της πολιτικής προστασίας και των στρατιωτικών, τόνοι φρούτων, πατάτας κλπ, διανομές που συνεχίστηκαν σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο μέχρι και πρόσφατα.

Ταυτόχρονα, συντονίζαμε για τον ίδιο σκοπό πλήθος ιδιωτών, επιχειρήσεων, δημόσιων φορέων, συλλογικοτήτων η εθελοντικών οργανώσεων που προσέτρεχαν να προσφέρουν παντός είδους βοήθεια, από είδη πρώτης ανάγκης μέχρι μηχανικά μέσα κλπ.

Το Θριάσιο Νοσοκομείο ήταν σε διαρκή εφημερία, στήθηκε κινητή ιατρική μονάδα σε συνεργασία με την Β’ ΔΥΠΕ, ενώ η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το υγειονομικό της Αστυνομίας λειτούργησε και κινητή μονάδα Υγείας με 3 άτομα προσωπικό.

Για την απόσυρση των φερτών υλικών, αλλά και για τις διανοίξεις των ρεμάτων, εργασία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, εκτός των όποιων μηχανημάτων διαθέτει η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής απαιτήθηκαν μεγάλες εργολαβίες, το κόστος των όποιων έχει μέχρι σήμερα ξεπεράσει το 1.500.000,00 ευρώ.

Επειδή όμως ούτε αυτά επαρκούσαν, δεδομένου ότι το πρόβλημα ήταν τεράστιο, απαιτήθηκε η συμβολή και του στρατού, που κυριολεκτικά ήταν αναντικατάστατη.

Εγκαθιστώντας στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής συντονιστικό όργανο, το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα, το οποίο συνέβαλε αποφασιστικά με την συμμετοχή δεκάδων μηχανημάτων κάθε τύπου και έμψυχου δυναμικού, πλέον των εκατοντάδων ανδρών που διέθεσε επί εβδομάδες, προς βοήθεια των πλημμυροπαθών.

Την καταστροφή της ΠΕΟΑ Θηβών, το αντιμετωπίσαμε αρχικά με προσωρινή, και στη συνέχεια κατόπιν μελέτης οδοσήμανση, τοποθετώντας 4 ζεύγη φαναριών, όπου υπάρχει μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας, ενισχύσαμε την σήμανση, ενώ τοποθετήσαμε και στηθαία τύπου New Jersey, για την μείωση της επικινδυνότητας.

Σήμερα δε κάνουμε διορθωτικές παρεμβάσεις επί του οδοστρώματος, εξασφαλίζοντας όπως ορίζει η απόφαση της τροχαίας την κίνηση των οχημάτων.

Το πρόβλημα της δημόσιας συγκοινωνίας και του ΚΤΕΛ το λύναμε σταδιακά, αφού πρώτα εξασφαλίζαμε ότι υπάρχει οδική ασφάλεια και προσβασιμότητα, ενώ οριστικά αντιμετωπίστηκε μόλις πρόσφατα, πάντα βέβαια μέσα στα πλαίσια της νέας πραγματικότητας, που βρέθηκε η ΠΕΟΑ Θηβών.

Η αποκατάσταση της υδροδότησης, της ηλεκτροδότησης και των τηλεπικοινωνιών, λόγω των μεγάλων καταστροφών αλλά και για λόγους υγιεινής λύνονταν σταδιακά, ενώ σήμερα πλην ελάχιστων εξαιρέσεων αυτά τα προβλήματα είναι λυμένα στο σύνολο τους, με πιο σημαντικό πρόβλημα, που ακόμα δεν έχει λόγω των δυσκολιών αντιμετωπιστεί, τον ηλεκτροφωτισμό της οδού Κοροπούλη στη Μάνδρα.

Η αποκατάσταση βέβαια συνεχίζεται, η εικόνα όμως σήμερα είναι πολύ διαφορετική, χωρίς να έχει επανέλθει η ζωή σε απόλυτα φυσιολογικούς ρυθμούς, κυρίως λόγω του φόβου που εμφιλοχωρεί στους πολίτες, για ενδεχομένη επανάληψη του φαινομένου.

Για να ξεπεραστεί όμως ο φόβος και να αισθανθούν οι πολίτες ασφάλεια, εκτός από χρόνο, οι πολίτες αξιώνουν και καλα κάνουν, να δουν πως γίνεται και έναρξη εργασιών, στα εξής δυο βασικά έργα.

Του αντιπλημμυρικού Αγίας Αικατερίνης Σούρες, και της Αποκατάστασης της ΠΕΟΑ Θηβών.

Πριν αναφερθώ σε αυτά, οφείλω να πω, πως κάθε έναρξης εργασιών δημοσίου έργου, προηγούνται υποχρεωτικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, χωρίς την ολοκλήρωση των όποιων, κινδυνεύουν να πάνε μέχρι και τις Ελληνικές καλένδες, αυτό πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό.

Φυσικά είναι άλλο θέμα η επίσπευση των διαδικασιών, που είναι πάγιο αίτημα μας, και άλλο ότι ορισμένοι που είναι και γνώστες του θέματος, κάνοντας μικροπολιτική, να μας εγκαλούν για καθυστερήσεις.

Όταν γνωρίζουν μάλιστα πως η Περιφέρεια κήρυξε τις πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πως η Κυβέρνηση πραγματοποίησε ειδικό Συνέδριο για την Δυτική Αττική, και κυρίως, ότι η Περιφέρεια Αττικής αξιοποιεί στο έπακρο και τα δυο αυτά δεδομένα, ώστε να γίνουν το ταχύτερο δυνατό οι ενάρξεις εργασιών.

1- ΠΕΟΑ Θηβών

Το έργο θα χωριστεί σε τέσσερα τμήματα, η υλοποίηση του θα γίνει με δυο εργολαβίες, το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 51.000.000,00 ευρώ, η χρηματοδότηση θα γίνει από ιδίους πόρους της Περιφέρειας.

Για την ωρίμανση του, αντιμετωπίζουμε όλο αυτό το διάστημα ζητήματα αδειοδοτήσεων, Περιβαλλοντικών εγκρίσεων, επικαιροποίηση της μελέτης βάση των νέων δεδομένων, διευκρινήσεις περί δασικού η μη των εκτάσεων, του χαρακτήρα και της κυριότητας αυτών, θέματα απαλλοτριώσεων κοκ.

Με τις διαδικασίες δε του επειγόντως, προβλέπουμε όλα αυτά να ολοκληρωθούν εντός του Μαρτίου, δηλαδή του τρέχοντα μήνα, να ξεκινήσουν τον ίδιο μήνα οι διαδικασίες δημοπράτησης της εργολαβίας, ενώ απαιτούνται περί τους δυο μήνες μέχρι την ανάδειξη αναδόχου.

Υπολογίζουμε ότι η έναρξη εργασιών του έργου της ΠΕΟΑ Θηβών να γίνει μέχρι τέλος Μαΐου 2018.

Ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη, προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η πρώτη δημοπράτηση για την οποία υπάρχει η κήρυξη των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων, ζητήσαμε από την Αποκεντρωμένη να προχωρήσει στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του πρώτου τμήματος, που αφορά τα πρώτα 5,5 χλμ.

Αναμένουμε δε από μέρα σε μέρα την έγκριση αυτή, ώστε να δημοπρατήσουμε το έργο.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα τελεί μόνο, υπό την προϋπόθεση λήψης των αναγκαίων εγκρίσεων από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων για την προσφυγή σε κατεπείγουσα διαδικασία, και την Αποκεντρωμένη.

Επιπλέον, στο Περιφερειακό συμβούλιο της ερχόμενης πέμπτης, θα συζητηθεί η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το ΙΓΜΕ, που αποτελεί τον αρμόδιο φορέα της Πολιτείας επί θεμάτων γεωλογικών και υδρολογικών ερευνών, την οποία χρηματοδοτεί επίσης η Περιφέρεια με 41.800,00 ευρώ, ώστε να μελετηθούν και να προσδιοριστούν συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες θα γίνουν απαραίτητα συνοδευτικά έργα, ανάσχεσης του πλημμυρικού φαινομένου.

Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι η μείωση του κινδύνου, που συνδέεται με την εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή της Μάνδρας, μέσω της διερεύνησης των γεωλογικών, υδρογεωλογικών και τεχνικογεωλογικών συνθηκών στις θέσεις που απαιτούνται παρεμβάσεις.

Επίσης, συζητάμε με επίσημους φορείς για περαιτέρω δράσεις και αναζητούμε συνεργασίες, για την λήψη σχετικών πρωτοβουλιών που είναι υπό διαμόρφωση.

2- Για το ρέμα Αγίας Αικατερίνης Σούρες

Να υπενθυμίσουμε κατ’ αρχήν, πως η Περιφέρεια Αττικής πολύ πριν από την πλημμύρα, στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2016, πίστωσε με ποσό 10.949.200,00 ευρώ το έργο αυτό, δεδομένου ότι μέχρι τότε δεν υπήρχε καμία Πίστωση.

Οι διαδικασίες περαιτέρω ωρίμανσης του έργου ξεκινάνε μετά από την πλημμύρα, αφού στις 4 Δεκεμβρίου 2017 καθόρισε η δασική υπηρεσία στα πλαίσια του Δασολογίου, τον χαρακτήρα των εκτάσεων.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο του νέου Κτηματολογίου, συμπληρώθηκαν και επικαιροποιήθηκαν οι κτηματολογικοί πινάκες, στάλθηκαν 7 Φεβρουαρίου 2018 για ανάρτηση στο Δήμο Μάνδρας, ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει η κήρυξη των απαλλοτριώσεων από το Περιφερειακό συμβούλιο, βάσει κατεπείγουσας διαδικασίας που έχει εγκριθεί ήδη από το υπουργικό συμβούλιο.

Πρόκειται για την διαδικασία 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων, που επιτρέπει να δημοπρατήσεις πιο γρήγορα ένα σημαντικό έργο.

Στόχος μας είναι μέσα του 2018, να ανοίξει ο δρόμος για την δημοπράτηση και αυτήςτης εργολαβίας, του αντιπλημμυρικού έργου Αγίας Αικατερίνης Σούρες.

3- Για το ποσό των 15.000.000,00 ευρώ

Δέσμευση της Περιφέρειας είναι να δοθούν από ιδίους πόρους 15.000.000,00 ευρώ στους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας.

Επειδή όμως, όπως ίσως γνωρίζετε, για να επιτραπεί η εκταμιεύσει ποσών για τέτοιους σκοπούς απαιτείται μέχρι και Νομοθετική ρύθμιση, για την οποία είμαστε σε επικοινωνία με την Κυβέρνηση, το ποσό θα δοθεί σε κάθε περίπτωση, με οποιαδήποτε νόμιμη μορφή.

Κυρίες και Κύριοι

Αφού σας εξέθεσα σε πολύ γενικές γραμμές και μόνο επιγραμματικά τα βασικότερα θέματα, είμαστε μαζί με αρμόδιους υπηρεσιακοί παράγοντες που τους ευχαριστώ για την παρουσία τους στη διάθεση σας, να απαντήσουμε και σε τυχόν ερωτήσεις σας.»

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ