Εφημερίδα Κοινωνική

Αφιέρωμα στον Αργοναύτη

 Breaking News

Αφιέρωμα στον Αργοναύτη
16 Νοεμβρίου 2015

Ο Δωδεκανησιακός Αθλητικός Όμιλος Αργοναύτης Πειραιά, υπάγεται στα αθλητικά σωματεία του Πειραιά, από το 1924 μέχρι σήμερα. Ιδρυτές του υπήρξαν ο Μανούσος, Διάκος, Νικολαΐδης, Δασκαλάκης και άλλους για να ενταχθεί στην Γ΄ κατηγορία της ένωσης Πειραιά το 1926. Στα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του αγωνιζόταν στο γήπεδο του Χατζηκυριάκειου ορφανοτροφείου. Το πρώτο του όνομα με το οποίο αγωνιζόταν στην ΕΠΣ Πειραιά ήταν « Ένωσις Φιλάθλων Ταμπουρίων». Στην συνέχεια μετονομάστηκε σε Αργοναύτη, το όνομα που κράτησε από το 1928 έως σήμερα.

Ο Αργοναύτης καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας του γνώρισε πολλά σκαμπανεβάσματα. Με αποκορύφωμα έναν αγώνα «μπαράζ», το 1933, από τον οποίο στερήθηκε το «εισιτήριο» για την εθνική κατηγορία. Ωστόσο ο Αργοναύτης ακολουθείτε από μια μεγάλη ιστορία. Το 1928 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Β΄ κατηγορία και με το πέρασμα ενός μόνο χρόνου ανέβηκε στην Α’ κατηγορία όπου παρέμεινε μέχρι το 1936. Το 1936, υποβιβάζεται στην Β΄ κατηγορία που παραμένει για ένα χρόνο και ξανά επιστρέφει το 1937. Το 1946 ο Αργοναύτης αντιμετωπίζει την ίδια μοίρα και ξανά επιστέφει στην Β΄ κατηγορία. Δεν κράτησε όμως πολύ γιατί μετά από ένα χρόνο ανέβηκε ξανά στην Α΄ κατηγορία.

omada

Το 1968 αναδείχθηκε πρωταθλητής Δ΄ Εθνικής και ανήλθε στη Β΄ Εθνική. Στην Β΄ Εθνική αγωνίστηκε την δεκαετία του 1970. Με τον Παντελή Χοτζόγλου και μετέπειτα τον Στέφανο Θεοδώρου στην θέση των προπονητών, την δεκαετία του 1980, ο Αργοναύτης κατατάχθηκε στο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα στην Δ΄ Εθνική. Για πολλές χρονιές προσπαθούσε να ανέβει στην Γ’ Εθνική αλλά οι προσπάθειες του δεν απέδωσαν «καρπούς».

Από τον Αργοναύτη έχουν περάσει σπουδαία ονόματα του ποδοσφαίρου όπως είναι ο Αντρέας Μουράτης και ο Γιώργος Δεληκάρης που το 1969 παραχωρήθηκε στον Ολυμπιακό με αντάλλαγμα του ποδοσφαιριστές της εποχής ( Μιχάλης Τούντας, Μανώλης Λεβαντής, Αρειστίδη Σταμάτης, Μιχάλης Καραγιάννης και ο Βαγγέλης Συρίγος).

omada1

 

Ο Αργοναύτης τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα του Πειραιά.

Σταύρος Πρέσσης

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ