Εφημερίδα Κοινωνική

Το «προφίλ» της Φιορεντίνα που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στον τελικό

 Breaking News

Το «προφίλ» της Φιορεντίνα που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στον τελικό
10 Μαΐου 2024

Η Φιορεντίνα ιδρύθηκε με συγχώνευση τον Αύγουστο του 1926, ενώ ο σημερινός σύλλογος επανιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2002, έπειτα από χρεοκοπία. Να σημειωθεί ότι μόνο τέσσερις σύλλογοι στη γειτονική χώρα έχουν παίξει σε περισσότερες σεζόν στη Serie A.

Η Φιορεντίνα έχει κερδίσει δύο πρωταθλήματα. Τη σεζόν 1955-56 και 1968-69. Έχει επίσης έξι Κύπελλα κι ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας.

Στην ευρωπαϊκή σκηνή, η Φιορεντίνα κέρδισε το Κύπελλο Κυπελλούχων UEFA τη σεζόν 1960-61 και έχασε τον τελικό στην ίδια διοργάνωση έναν χρόνο αργότερα. Τερμάτισε δεύτερη στο Πρωταθλητριών την περίοδο 1956-57 και ήταν η πρώτη ιταλική ομάδα που έφτασε στον τελικό στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης.

Έπαιξε επίσης στον τελικό στο Κύπελλο UEFA την περίοδο 1989-90 και στο UEFA Europa Conference League, όπως αναφέραμε πέρσι.

Η Φιορεντίνα είναι μία από τις 15 ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν παίξει στους τελικούς και των τριών μεγάλων διοργανώσεων της Ευρώπης (Πρωταθλητριών/Champions League, Κυπελλούχων και Κύπελλο ΟΥΕΦΑ/Europa League.

Με τον περσινό τελικός στο Conference League, η Φιορεντίνα έγινε η πρώτη ομάδα που έφτασε και στους τέσσερις μεγάλους τελικούς ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων!

Από το 1931 η Φιορεντίνα αγωνίζεται στο «Αρτέμιο Φράνκι», το οποίο έχει χωρητικότητα 43.147 θεατές. Η ομάδα της Τοσκάνης είναι ευρέως γνωστή με το παρατσούκλι «Viola», λόγω του ότι τα χρώματά της είναι μωβ.

Η Associazione Calcio Fiorentina ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1926 από το μέλος του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος Λουίτζι Ριντόλφι Βερατσάνο κι έφτασε στη Serie A το 1931. Την ίδια χρονιά άνοιξε το νέο στάδιο, που αρχικά πήρε το όνομα του Τζιοβάνι Μπέρτα.

Το 1941, κέρδισε το πρώτο της Coppa Italia. Το 1950 η Φιορεντίνα άρχισε να κατακτά σταθερά θέσεις στην πρώτη πεντάδα στο εγχώριο πρωτάθλημα. Κέρδισε τελικά το πρώτο σκουντέτο το 1956, με 12 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Μίλαν.

Η Φιορεντίνα έγινε η πρώτη ιταλική ομάδα που έπαιξε σε τελικό Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, όταν ένα αμφισβητούμενο πέναλτι οδήγησε στην ήττα με 2-0 από τη Ρεάλ Μαδρίτης του Αλφρέντο Ντι Στέφανο. Ήταν, παράλληλα, δευτεραθλήτρια τις τρεις επόμενες σεζόν. Τη σεζόν 1960-61 κέρδισε ξανά το Coppa Italia και το Κύπελλο Κυπελλούχων εναντίον της σκωτσέζικης Ρέιντζερς.

Το 1970 πήραν το δεύτερο πρωτάθλημα επικρατώντας της Γιουβέντους στο Τορίνο την προτελευταία αγωνιστική.

Το 1990, η Φιορεντίνα πάλεψε για να αποφύγει τον υποβιβασμό μέχρι την τελευταία αγωνιστική, αλλά έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου αντιμετώπισε τη Γιουβέντους. Ηττήθηκε 3-1 στο Τορίνο και στον δεύτερο τελικό με το 0-0 ο τίτλος πήγε στο Τορίνο. Την περασμένη σεζόν, όπως τονίσαμε έχασε από τη Γουέστ Χαμ με 2-1.

Προπονητής της είναι ο Βιτσέντζο Ιταλιάνο. Ο 46χρονος προπονητής έπαιξε ποδόσφαιρο σε Βερόνα, Τζένοα, Πάντοβα, Περούτζια, ενώ προπόνησε τις Τραπάνι, Σπέτσια και είναι στη Φιορεντίνα από το 2021.

Αστέρια της είναι ο Σέρβος στόπερ Μιλένκοβιτς και ο παρτενέρ του, ο Ιταλοαργεντινός Κουάρτα.

Ο δεξιός μπακ Ντοντό είναι εκπληκτικός παίκτης κι ανεβαίνει συνέχεια στην επίθεση, ενώ ο ηγέτης της είναι ο 26χρονος Αργεντινός Νίκολας Γκονζάλες. Εξαιρετικοί παίκτες είναι ο Ιβοριανός εξτρέμ Κουαμέ, ο Αργεντινός δεξιός εξτρέμ Μπελτράν και φυσικά ο διεθνής Ιταλός φορ Μπελότι. Συνολικά, η αξία του ρόστερ κυμαίνεται στα 250 εκατ. ευρώ!

 φιορεν


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ