Εφημερίδα Κοινωνική

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου – Πρόεδρος ΕΕΑ, επίτιμος διδάκτορας ΠΑΠΕΙ: «Τα μέτρα κατά της ακρίβειας δεν επαρκούν»

 Breaking News

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου – Πρόεδρος ΕΕΑ, επίτιμος διδάκτορας ΠΑΠΕΙ:  «Τα μέτρα κατά της ακρίβειας δεν επαρκούν»
16 Ιανουαρίου 2024

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά:

Μόλις δύο 24ωρα μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων για την συγκράτηση των τιμών, η ΕΛΣΤΑΤ ενημέρωσε για τη νέα άνοδο του πληθωρισμού, ύψους 3,5%, για τον Δεκέμβριο.

Αυτό όμως που ανησυχεί περισσότερο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είναι το γεγονός ότι στα είδη διατροφής η αύξηση των τιμών ανήλθε στο 8,9%. Δηλαδή σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ζάχαρη σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Σε προϊόντα δηλαδή που τα περισσότερα είναι αναγκαία σε κάθε τραπέζι καταναλωτή.

Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι επίσης το στοιχείο για την τιμή του ελαιόλαδου η οποία μέσα σε έναν χρόνο εκτοξεύτηκε κατά 58,5%.

Η ίδια η πραγματικότητα λοιπόν δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και που αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Όσο για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Όπως, το από πότε ακριβώς θα δει τη διαφορά στο ράφι ο καταναλωτής. Γιατί φοβάμαι ότι δεν θα είναι κάτι άμεσο και οι ανάγκες των νοικοκυριών δεν περιμένουν. Ένα άλλο ερώτημα είναι το γιατί ελήφθησαν τώρα οι όποιες παρεμβάσεις και όχι πολύ νωρίτερα. Η άνοδος στις τιμές των τροφίμων δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων εβδομάδων ή μηνών. Δηλαδή τώρα ανακαλύψαμε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά των τιμών που δίνουν οι πολυεθνικές στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Γιατί δεν έχουν γίνει ουσιαστικές κινήσεις έτσι ώστε να μην φτάσουμε καν σε αυτό το σημείο;

Αρκετά συχνά το τελευταίο διάστημα ενημερωνόμαστε από την κυβέρνηση για επιβολή προστίμων. Εννοείται ότι ως Επιμελητήριο τασσόμαστε ξεκάθαρα υπέρ των ελέγχων στην αγορά. Μήπως είναι περισσότερο επικοινωνιακό από ουσιαστικό το να επιβάλλει η Πολιτεία ένα υψηλό πρόστιμο, το οποίο όμως είναι κατά πολύ μικρότερο από τα πολλαπλάσια κέρδη που έχει εξασφαλίσει όλον αυτόν τον καιρό η όποια πολυεθνική;

Ενημερωθήκαμε ότι οι παράλογες αυξήσεις στην τιμή του βρεφικού γάλακτος θα αντιμετωπιστούν με την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους. Ποιος εμποδίζει την κυβέρνηση να βάλει πλαφόν και σε άλλα είδη που κρίνονται απαραίτητα για τη διαβίωση των πολιτών;

Από αυτά τα ερωτήματα αλλά και από την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» και άλλα, νομίζω γίνεται κατανοητό ότι το πρόβλημα της ακρίβειας δεν έχει αντιμετωπιστεί έως σήμερα με τον καταλληλότερο τρόπο. Και με το να επιμένουμε σε συνταγές που δεν έχουν φέρει τις λύσεις, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε σημαντική βελτίωση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία. Οπότε, αυτό που απαιτείται είναι άμεση αλλαγή των παρεμβάσεων της κυβέρνησης, με λήψη πιο τολμηρών μέτρων. Οι δυνατότητες των καταναλωτών έχουν εξαντληθεί και αυτό δεν πρέπει να αγνοηθεί από κανέναν.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ