Εφημερίδα Κοινωνική

ΟΛΠ: Σήμερα «κλείνουν» οι προσφορές για τους διαγωνισμούς – Συνεχίζεται το «μπαράζ» ερωτημάτων για διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις – ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ! ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ!

 Breaking News

ΟΛΠ: Σήμερα «κλείνουν» οι προσφορές για τους διαγωνισμούς – Συνεχίζεται το «μπαράζ» ερωτημάτων για διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις – ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ! ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ!
29 Οκτωβρίου 2019

«Μπαράζ» αντιδράσεων προκαλούν οι αποκαλύψεις της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ για τους διαγωνισμούς και τις απευθείας αναθέσεις στον ΟΛΠ.

Σήμερα το μεσημέρι κλείνουν οι φάκελοι των προσφορών, σε μια διαδικασία, που γνώριζαν μόνο οι «άμεσα ενδιαφερόμενοι».

Το πιο περίεργο ωστόσο, είναι ότι η διοίκηση του ΟΛΠ, αποφεύγει κάθε απάντηση επί της διαδικασίας, η οποία, αφορά πολυετείς μισθώσεις καταστημάτων στο Α’ και Β’ terminal Κρουαζιέρας .

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ αναδεικνύει εδώ και πολλές μέρες το θέμα, τόσο έντυπα, όσο και διαδικτυακά.

protoselido

Έχουμε στείλει μάλιστα εγγράφως τα ερωτήματά προς τη διοίκηση του ΟΛΠ και μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ΚΑΜΙΑ απάντηση, γεγονός που -κατά τη γνώμη μας- αλλά και κατά τη γνώμη των αναγνωστών μας, δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

Σημειώστε, ότι η εφημερίδα μας, μέχρι σήμερα, αναδεικνύει το σύνολο των δράσεων του ΟΛΠ και υπάρχει άψογη συνεργασία, σε κάθε τομέα.

Ωστόσο, το ότι η διοίκηση του ΟΛΠ αποφεύγει κάθε απάντηση στα συγκεκριμένα ρεπορτάζ μας και στα ερωτήματά που στείλαμε, μας δημιουργεί τουλάχιστον… εντύπωση.

Επανερχόμαστε λοιπόν ζητώντας ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, πλέον, «ονομαστικά», καθώς ο κάθε εμπλεκόμενος αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων και των υπογραφών του για αυτή τη διαδικασία:

κ. Πατμανίδη, (υπεύθ. χώρων),

κ. Δεμενόπουλε, (Αν. Διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων)

κα. Ρήγα, (Manager Στρατηγικού Σχεδιασμού)

 

-Γιατί προχωρήσατε σε απευθείας αναθέσεις; Σε τι ποσό ανήλθαν και ποιες είναι οι χρήσεις;

-Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης;

-Έχετε ενημερώσει για τις εξελίξεις των διαγωνισμών και τις κινήσεις που γίνονται την ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ;

-Ποια είναι η θέση του κ. Άγγελου Καρακώστα, αναπληρωτή διευθύνοντα  συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς για όλα τα παραπάνω; Είναι ενήμερος περί της διαδικασίας;

-O κ. Αθανάσιος Λιάγκος, εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, γνωρίζει τι συμβαίνει με τις παραχωρήσεις χρήσεων;

-Πώς ερμηνεύεται η «θολή» υποσημείωση του άρθρου 12 στη διαγωνιστική διαδικασία: «Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΛΠ διατηρεί το δικαίωμα της τελικής επιλογής του υποπαραχωρησιούχου βάσει του είδους της χρήσης του καταστήματος και με σκοπό την καλύτερη προβολή και την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού».

-Τι συμβαίνει με τις εν ενεργεία συμβάσεις – μισθώσεις, που υπογράφηκαν εντός του 2019 και πώς ενημερώθηκαν οι επιχειρηματίες ότι προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τις υποδομές που… έχουν ήδη μισθώσει;

Η ενυπόγραφη επιστολή με τα ερωτήματα που έστειλε η εφημερίδα μας στον κ. Δεμενόπουλο και στη Διοίκηση του ΟΛΠ για το παραπάνω θέμα και η οποία μένει αναπάντηση από τις  22/10

demenopoulos

 

Αναλυτικά, το πρόσφατο ρεπορτάζ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ στις 25/10, λίγο πριν την τελική ευθεία και το κλείσιμο των προσφορών:

reportaz

«Μπαράζ» ερωτημάτων ανακύπτουν από τις κινήσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες στον ΟΛΠ και συγκεκριμένα στο Α’ και Β’ Τέρμιναλ της Κρουαζιέρας. Οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ είναι αποκαλυπτικές και κάνουν λόγο για διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις, για τους οποίους οι προσφορές «κλείνουν» στις 29/10 και μάλιστα… χωρίς να έχει πάρει κανείς «μυρωδιά» παρά μόνον, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ πληροφορούμενη αυτές τις ενέργειες ξεκίνησε να «σηκώνει» το θέμα δημοσιογραφικά, τις προηγούμενες ημέρες και ζήτησε έγγραφες απαντήσεις και διευκρινίσεις με επιστολή που απέστειλε στον ΟΛΠ και συγκεκριμένα στον κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΔΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟ, Αν. Διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων.

Ρωτήσαμε λοιπόν τον ΟΛΠ δια μέσου του κ. Δεμενόπουλου:

«…αν επιβεβαιώνει ότι διενεργείται ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός υποπαραχώρησης χρήσης 6 εμπορικών καταστημάτων εντός επιβατικού σταθμού “Μιαούλη” με καταληκτική ημερομηνία προσφορών 29/10/2019».

Πληροφορηθήκαμε επίσης, πως πριν λίγους μήνες δόθηκε από τον ΟΛΠ σε επιχειρήσεις, με ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ «υποπαραχώρηση χρήσης» ορισμένων καταστημάτων που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Αναρωτιόμαστε (αν ισχύει η πληροφορία αυτή), τους λόγους που έγιναν αυτές οι ενέργειες, σε τι ποσό ανήλθαν οι τυχόν απευθείας αναθέσεις και βεβαίως, ποιες είναι οι χρήσεις των επιχειρήσεων.

Να σημειώσουμε ότι στην πρόσκληση υποβολής προσφορών του εν λόγω ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού «υποπαραχώρησης χρήσης 6 εμπορικών καταστημάτων εντός του επιβατικού σταθμού Μιαούλη», με καταληκτική ημερομηνία προσφορών 29/10/2019, στο άρθρο 12 περί αξιολόγησης προσφορών αναφέρονται τα εξής:

-«Ο υποψήφιος που θα προσφέρει το μεγαλύτερο μηνιαίο ανά τετραγωνικό μέτρο οικονομικό αντάλλαγμα θα είναι ο προσωρινός Υποπαραχωρησιούχος».

-«Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΛΠ διατηρεί το δικαίωμα της τελικής επιλογής του υποπαραχωρησιούχου βάσει του είδους της χρήσης του καταστήματος και με σκοπό την καλύτερη προβολή και την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού».

-«Οι προτεινόμενες χρήσεις πρέπει να συνάδουν με τη φύση της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης και τη λιμενική δραστηριότητα, ή να είναι συμπληρωματικές και παρεπόμενες της δραστηριότητας αυτής».

ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

Α) Για την σκοπιμότητα της παραπάνω παραγράφου (12.2) και βεβαίως, διευκρινίσεις για το ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για το είδος της χρήσης του καταστήματος, διότι από τη διατύπωση τα κριτήρια είναι ασαφή.

Β) Για τα καταστήματα του Σταθμού «Θεμιστοκλής», αν έχουν γίνει ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ή ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ και σε τι ποσά ανήλθαν.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΠΑΝΩ ΣΕ «ΕΝΕΡΓΕΣ» ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ;

Επίσης, μάθαμε ότι υπάρχουν αντιδράσεις για τις συμβάσεις – μισθώσεις, που υπογράφηκαν εντός του 2019 για τα εν λόγω καταστήματα και οι οποίες «τρέχουν» έως την 15/02/2020.

Με ποιο αιτιολογικό και τρόπο ενημερώσατε τους επιχειρηματίες, ότι προκηρύχθηκε διαγωνισμός για τις υποδομές που είχαν ήδη μισθώσει;

ΣΥΝΘΗΚΕΣ «ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ»;

Επίσης, από το ρεπορτάζ προκύπτουν καταγγελίες για συνθήκες «αθέμιτου ανταγωνισμού» εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένος Πειραιώς, εις βάρος αδειοδοτημένων εταιρειών που έχουν πληρώσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ετήσιο αντάλλαγμα για να μπορούν να δραστηριοποιούνται νόμιμα.

Ο ΟΛΠ έχει λάβει τα ερωτήματά μας αλλά ακόμη δεν έχει απαντήσει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα το κάνει τις επόμενες ημέρες για να σταματήσουν να υπάρχουν «σκιές».

Οι επενδύσεις και η «στρατηγική» που σχεδιάζονται από τον ΟΛΠ στην πόλη και γύρω από το λιμάνι, για τα επόμενα χρόνια, είναι βαρύνουσας σημασίας και οποιαδήποτε ενέργεια δημιουργεί «δεδομένα», πρέπει να είναι διαφανής και κρυστάλλινη προς αποφυγή παρερμηνειών.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται…


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ