Ένα από τα θέματα ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκε κατά την 52η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η έγκριση του κανονισμού καθαριότητας και προστασίας περιβάλλοντος Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Το θέμα εισηγήθηκε η Αντιδήμαρχος, υπεύθυνη για τα θέματα καθαριότητας κα Δαβγιώτη Ελένη.
Όπως εξήγησε, κατά την επεξήγηση του θέματος στο σώμα, στόχος του κανονισμού καθαριότητας είναι η αποσαφήνιση και διατύπωση κοινά αποδεκτών συλλογικών αρχών, κανόνων υποχρεώσεων και δικαιωμάτων, που αφορούν στη διατήρηση της καθαριότητας της πόλης, στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και γενικά στην αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη που προϋποθέτει τη συνετή διαχείριση των φυσικών πόρων και την Προστασία Περιβάλλοντος, έτσι ώστε να καλύπτονται οι σημερινές ανθρώπινες ανάγκες χωρίς να υπονομεύεται η κάλυψη των αναγκών του μέλλοντος.
Ο κανονισμός θα προβλέπει ρυθμίσεις για θέματα τα οποία ήταν κυρίως υπεύθυνη η Δημοτική Αστυνομία, όπως για παράδειγμα ο έλεγχος για εγκαταλελειμμένα οχήματα ή αν τηρείται το απαραίτητο νομικό πλαίσιο αναφορικά με την υπαίθρια διαφήμιση.
Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά η κα Δαβγιώτη, υπάρχει μια μικρή ποινή – πρόστιμο για τους πολίτες που δεν συμμορφώνονται, το οποίο εμφανίζει σαν μοχλό πίεσης για να είναι η πόλη καθαρή. Δήλωσε μεταξύ άλλων : «Γκρεμίζουν οικοδομές και γεμίζουν τους κάδους με μπάζα. Ευτυχώς όμως οι ασυνείδητοι είναι λίγοι. Δεν υπάρχουν όρια για μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση στο Δήμο μας.»
Ο κ. Κούβαρης τοποθετήθηκε, όχι αρνητικά απέναντι στην ιδέα ενός κανονισμού, αλλά παρατήρησε ότι δεν μπορεί ο υπάλληλος καθαριότητας να ελέγχει το τι κάνουν οι πολίτες, μιας και πλέον έχει καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία. Όσον αφορά τα πρόστιμα, που αναφέρθηκαν, ο Δημοτικός Σύμβουλος πρότεινε ότι ο κανονισμός καθαριότητας να έχει τη μορφή ποινολογίου και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα για τους δημότες. Πρότεινε μάλιστα, να ξεκινήσει μια διαδικασία συμμόρφωσης, πρώτα από τις υπηρεσίες του Δήμου ( μάλιστα είπε ότι πετάγονται κλαδιά πίσω από γήπεδο στη Δραπετσώνα και ανέφερε παραβάσεις στον χώρο του Σχιστού) ώστε να παραδειγματιστούν οι πολίτες .
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Οικονομάκης, γνωρίζοντάς καλά το θέμα μιας και έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, υπεραμυνόμενος του κανονισμού καθαριότητας, αφού όπως παρατήρησε, τόσα χρόνια γίνεται λόγος για τον κανονισμό αλλά ποτέ δεν γίνεται πράξη. Όσον αφορά τα πρόστιμα, δήλωσε ότι σκοπός δεν πρέπει να είναι το κέρδος του Δήμου αλλά ο προληπτικός χαρακτήρας που μπορεί να έχουν.
Τον λόγο πήρε και ο τ. Δήμαρχος Δραπετσώνας, κ. Χρυσός ο οποίος ουσιαστικά κατακεραύνωσε το θέμα του κανονισμού της καθαριότητας, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται μέτρα αφού έχει παρουσιαστεί το πρόβλημα για αυτό και δεν θα προσφέρει τίποτα στην πόλη ο κανονισμός. Δεν αρκεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση γιατί ο κόσμος θέλει να δεί αποτελέσματα και αυτό δεν θα γίνει άμα δεν απασχοληθεί κόσμος στον τομέα της καθαριότητας. Παρ΄όλα αυτά, όπως είπε, ψήφισε τον κανονισμό για να μην τον κατηγορήσει κανείς για πολιτικά παιχνίδια σκοπιμότητας.
Τέλος, για την ιστορία, το θέμα συγκέντρωσε 21 θετικές ψήφους και 4 λευκά ( από τους συμβούλους της Αριστεράς) και πλέον αποτελεί «νόμο» του Δήμου.