Εφημερίδα Κοινωνική

AstraZeneca: Τι ισχύει για όσους εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα

 Breaking News

AstraZeneca: Τι ισχύει για όσους εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα
09 Μαΐου 2024

Αναστάτωση έχει προκαλέσει παγκοσμίως η είδηση ότι η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca προχωρά στην απόσυρση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, το οποίο παρήγαγε το 2021, με το όνομα Vaxzevria και με το οποίο είχαν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι.

Η AstraZeneca απέσυρε το εμβόλιο, επικαλούμενη το «πλεόνασμα διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων» που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού.

Παράλληλες, προ ημερών είχε γίνει γνωστό πως η AstraZeneca παραδέχτηκε σε δικαστικά έγγραφα πως το εμβόλιο της για τον κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη έως και θανατηφόρα παρενέργεια.

Όπως αναφέρει η Telegraph, σε νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο, η εταιρεία παραδέχτηκε πως το εμβόλιό της «θα μπορούσε σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας)».

Φυσικό ήταν η απόσυρση αυτή να προκαλέσει αναστάτωση σε όσους είχαν εμβολιαστεί με το εν λόγω εμβόλιο.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας , κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τονίζει ότι δεν κινδυνεύει κανείς από επιπλοκές.

Μιλώντας στο Open το πρωί της Πέμπτης, ο καθηγητής τόνισε πως όσοι έπαθαν επιπλοκές από το εμβόλιο, τις εμφάνισαν αμέσως μετά και ιδιαίτερα μετά την πρώτη δόση. Στην ουσία τώρα, κάποια χρόνια μετά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκής.

Τόνισε, πως οι επιπλοκές από το εμβόλιο ήταν εξαιρετικά σπάνιες, περίπου 15 στο εκατομμύριο και διευκρίνισε πως ο λόγος της απόσυρσής του δεν ήταν οι παρενέργειες, αλλά η μη επικαιροποίηση του εμβολίου της.

Συγκεκριμένα, είπε πως τώρα κυκλοφορούν άλλα εμβόλια ( και στην Ελλάδα), τα οποία και δεν εμφανίζουν αυτή την επιπλοκή και είναι επικαιροποιημένα με τις νέες υποπαραλλαγές της COVID-19.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ