Εφημερίδα Κοινωνική

Δήμος Αθηναίων: Εγκρίθηκε ομόφωνα η δημιουργία Μνημείου για τα θύματα των Τεμπών

 Breaking News

Δήμος Αθηναίων: Εγκρίθηκε ομόφωνα η δημιουργία Μνημείου για τα θύματα των Τεμπών
28 Μαρτίου 2024

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων η δημιουργία μνημείου για τα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, ύστερα από την εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα.

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας ανέφερε: «Στις 28 Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη συνέβη η μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στα χρονικά της ελληνικής ιστορίας. Χάθηκαν 57 συνάνθρωποι μας, στην πλειονότητά τους νέα παιδιά, και τραυματίστηκαν άλλοι 85. Οι συγγενείς και οι οικείοι των επιβατών δίνουν από την πρώτη στιγμή μια απολύτως άνιση μάχη απέναντι στην απώλεια, ζητώντας συγχρόνως σθεναρά και επίμονα την ανάδειξη της αλήθειας, την απονομή δικαιοσύνης και τη δικαίωση των ανθρώπων τους.

Από την πρώτη στιγμή που διαδόθηκε η θλιβερή είδηση, ολόκληρη η χώρα ταυτίστηκε με τα πρόσωπα αυτά θρηνώντας βουβά για το χαμό, την ασύλληπτη οδύνη, τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ολέθριες παθογένειες ενός ανεπαρκούς κρατικού μηχανισμού.

Ένα χρόνο και πλέον μετά την τραγωδία, ο Δήμος Αθηναίων με σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους που χάθηκαν και στους οικείους τους, επιθυμεί να τιμήσει την μνήμη τους και να ενώσει τη φωνή του με όλους αυτούς που διεκδικούν απόδοση δικαιοσύνης και ένα κράτος ασφαλές και δίκαιο.

Δεσμευόμαστε, λοιπόν, ότι θα δημιουργηθεί ένα μνημείο, που θα τιμά τη μνήμη των συνανθρώπων μας και θα διατηρεί άσβεστη την ανάγκη για αλήθεια, δικαιοσύνη και ασφάλεια. Η επιλογή της τοποθεσίας, καθώς και το είδος του μνημείου θα αποφασισθεί από κοινού με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, σε συνεννόηση με τον Σύλλογο των συγγενών των θυμάτων, με τον οποίο έχει ήδη πραγματοποιηθεί μία συνάντηση.

Ευελπιστούμε η πρωτοβουλία μας αυτή να αποτελέσει μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης στον προσωπικό και συλλογικό πόνο, που προκάλεσε το δυστύχημα, αλλά και να καταδείξει ότι ο Δήμος Αθηναίων είναι παρών στην προσπάθεια για αλήθεια, δικαιοσύνη και ασφάλεια».

Υπέρ της ανέγερσης μνημείου για τα θύματα των Τεμπών τάχθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Μπακογιάννης. Ωστόσο άφησε αιχμές για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία κάνοντας λόγο για “διαχείριση επικοινωνιακής κρίσης” στον απόηχο του σβησίματος των ονομάτων των θυμάτων.
“Είναι μια σημαντική στιγμή και στηρίζουμε την πρόταση του δημάρχου. Είναι μια στιγμή πολύ σοβαρή και δεν θα ήθελα να υποκύψω στον πειρασμό και να αναρωτηθώ κατά πόσο αυτό είναι και μια διαχείριση επικοινωνιακής κρίσης που έκανε ο δήμαρχος εκείνη τη μέρα” τόνισε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Αυτό που θα μείνει είναι το μνημείο θέλω να πιστεύω ότι θα έρθει γρήγορα στο δημοτικό συμβούλιο. Σε μία εποχή που δυστυχώς πολλοί τραβάνε γραμμές με μεγάλη άνεση, εμείς προτάσουμε την ανάγκη για ενότητα».

Να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια αυτή θα συμμετέχουν εθελοντικά και οι εργαζόμενοι του δήμου Αθηναίων στην καθαριότητα.

Πηγή: 9,84.gr

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ