Εφημερίδα Κοινωνική

Παρέμβαση εισαγγελέα για την ηχογράφηση Πολάκη εις βάρος Στουρνάρα

Παρέμβαση εισαγγελέα για την ηχογράφηση Πολάκη εις βάρος Στουρνάρα
19 Φεβρουαρίου 2019

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκάλεσε η κίνηση του Παύλου Πολάκη να ηχογραφήσει τον Γιάννη Στουρνάρα και να διανείμει ακολούθως το απόσπασμα σε φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία μάλιστα ανέθεσε σε εισαγγελικό λειτουργό λόγω της σοβαρότητάς της, προκειμένου να ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα που αφορούν την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Ειδικότερα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζητεί να ερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα που προβλέπεται στο άρθρο 370Α Παρ. 1 και 3 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο περιγράφει το αδίκημα της αθέμιτης καταγραφής τηλεφωνικής συνομιλίας αλλά και της χρήσης της.

Ειδικότερα, το επίμαχο άρθρο του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι:

1. Όποιος αθέμιτα παγιδεύει ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο παρεμβαίνει σε συσκευή, σύνδεση ή δίκτυο παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, με σκοπό ο ίδιος ή άλλος να πληροφορηθεί ή να αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ τρίτων ή τα στοιχεία της θέσης και κίνησης της εν λόγω επικοινωνίας, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.

2. Όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγούμενου εδαφίου και όταν ο δράστης αποτυπώσει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου.

3. Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών τιμωρείται όποιος κάνει χρήση της πληροφορίας ή του υλικού φορέα επί του οποίου αυτή έχει αποτυπωθεί με τους τρόπους που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 αυτού του άρθρου».

Το αδίκημα είναι κακουργηματικό και επισύρει ποινή κάθειρξης, εάν διαπιστωθεί ότι έχει τελεστεί, μέχρι 10 χρόνια. Βέβαιο θεωρείται ότι θα κληθούν ως μάρτυρες και δημοσιογράφοι, αφού το περιεχόμενο της συνομιλίας μεταξύ των δύο ανδρών δημοσιοποιήθηκε. Στην περίπτωση που προκύψουν ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, η δικογραφία θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή, αφού ο κ. Πολάκης κατέχει υπουργικό αξίωμα.

Στουρνάρας: Θεσμική εκτροπή, να παρέμβουν οι εισαγγελείς

Ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας, με μια πολύ σκληρή δήλωση, χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή την δημοσιοποίηση από πλευράς Πολάκη της συνομιλίας τους που παρανόμως ηχογράφησε και κάλεσε τους Εισαγγελείς να παρέμβουν.

Ο διοικητής της ΤτΕ  χαρακτηρίζει πρωτοφανές το περιστατικό, κατηγορεί μάλιστα τον Παύλο Πολάκη ότι όχι μόνο παράνομα κατέγραψε την συνομιλία τους αλλά ότι διέρρευσε παραποιημένα τα αποσπάσματα, ενώ χαρακτηρίζει την όλη προσπάθεια απόπειρα να επηρεάσει τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του. Και καλεί τον Πρωθυπουργό να διαφυλάξει την κατοχυρωμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Παρέμβαση και της Κομισιόν

Εξάλλου, η Κομισιόν παρεμβαίνοντας στην υπόθεση εξέφρασαν «τον απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία όλων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης», Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει φερόμενη ηχογράφηση συνομιλίας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας δήλωσε: «Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνουμε τον απόλυτο σεβασμό μας στην ανεξαρτησία όλων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών στα καθήκοντά τους».

Ερωτηθείς αν η υπόθεση εγείρει θέμα κράτους δικαίου στην Ελλάδα και αν η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, μπορεί να κάνει κάτι επ” αυτού, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται στους τομείς της αρμοδιότητας της ΕΕ, όπου οι Συνθήκες της το επιτρέπουν. Παράλληλα, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, παρέπεμψε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήτες τους αποτελούν μέρος του ευρωσυστήματος.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ