Εφημερίδα Κοινωνική

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ο ΑΙΛΟΥΡΟΣ ΤΩΝ ΔΕΚΑΤΙΩΝ 1970-1980

 Breaking News

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ο ΑΙΛΟΥΡΟΣ ΤΩΝ ΔΕΚΑΤΙΩΝ 1970-1980
29 Ιουλίου 2016

*Του Παναγιώτη Γιαλού

Γεννήθηκε στις 23-1-1953. Παιδί θαύμα του Εθνικού Πειραιώς όπως τον αποκαλούσαν οι φίλαθλοι για την φρενήρη εξέλιξη του. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από μικρή ηλικία στην ομάδα του Εθνικού και στα 18 του το 1971 ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας. Τερμάτισε την καριέρα του το 1989 στα 36 του χρόνια. Πραγματοποίησε 362 συμμετοχές σε 4 ομάδες, Εθνικό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Λεβαδειακού. Αγωνίσθηκε 1 φορά στην Εθνική Αντρών στις 11-1-1978 σε ένα φιλικό ματς στην Κύπρο με νίκη της δικής μας εθνικής με 0-2. Υπήρξε διεθνής με την Εθνική Ελπίδων και με την Ολυμπιακή ομάδα.

H καριέρα του Χρήστου Αρβανίτη εκτινάσσεται μεταξύ ΑΕΚ – Ολυμπιακού. Ουσιαστικά έπαιξε μπάλα στον Ολυμπιακό 1,5 σεζόν, αφού στις υπόλοιπες ήταν 2ος είτε πήγαινε στα μισά του πρωταθλήματος.

Ξεκίνησε την καριέρα του στον Εθνικό το 1971 παίζει εκεί 7 χρόνια βασικός. Το 1978 παίρνει μεταγραφή για τον Ολυμπιακό. Εκεί είχε την «ατυχία» να βρει στον δρόμο του δύο μεγάλους τερματοφύλακες, τον Παναγιώτη Κελεσίδη και τον Νίκο Σαργκάνη. Την πρώτη σεζόν αγωνίσθηκε σε λίγα παιχνίδια. Με την αποχώρηση του Κελεσίδη το 1980 έγινε βασικός και ήταν μάλιστα και από τους διακριθέντες σε εκείνο το ιστορικό μπαράζ το καλοκαίρι του 24-5- 1980 με τον Άρη στο Βόλο με τις θεαματικές εκτινάξεις του χάρισε στον Ολυμπιακό το πρωτάθλημα.

Και ενώ η καριέρα του φαινόταν ότι θα απογειωνόταν ο Νταϊφάς και οι Εφοπλιστές του είχαν βάλει στο μάτι τον Νίκο Σαργκάνη. Ο Αρβανίτης έμεινε στον πάγκο σε όλη την σεζόν. Την επόμενη σεζόν 1881-82 το αρχικό ντεφορμάρισμα του Σαργκάνη τον κάνει βασικό για περίπου 3 μήνες. Όμως ένα επιτήδειο με τον προπονητή Αλκέτα Παναγούλια και την ολική επαναφορά του Σαργκάνη τον έθεσαν πάλι εκτός. Το καλοκαίρι του 1982 ο Αρβανίτης δέχεται μια καλή πρόταση από την ΑΕΚ που έψαχνε για τερματοφύλακα. Μένει μέχρι τον Δεκέμβριο του 1985. Τέσσερα ολόκληρα χρόνια οι φίλαθλοι της ΑΕΚ τον αποθεώνουν σε κάθε του εμφάνιση, μια αγάπη που κρατά ακόμα και σήμερα.

Ο Ολυμπιακός φαίνεται να μην τον έχει ξεχάσει. Έτσι ο Αρβανίτης ξανά αποθεώνεται από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού όταν εμφανίζεται κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού στο μάτς με τον Απόλλωνα στο ΟΑΚΑ την 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος 1985-86 στις 21-12-1985 όταν ο Ολυμπιακός κέρδισε 4-2 με τρία γκολ του Νίκου Αναστόπουλου και ένα του Αλέξη Αλεξίου.

Στο μισό αυτό πρωτάθλημα πραγματοποιεί 16 συμμετοχές με εξαιρετική απόδοση. Από την 13η θέση ο Ολυμπιακός τελειώνει την σεζόν στην 5η θέση. Ο ερχομός του Αλκέτα Παναγούλια την επόμενη σεζόν αλλάζει τα πράγματα. Ο Αρβανίτηςπερνά στον πάγκο για να παίξει ο Σκούνας, που ήταν από την Β. Ελλάδα και τον συμπαθούσε λόγω καταγωγής

Έτσι ο Χρήστος Αρβανίτης με την λήξη της σεζόν αποδεσμεύτηκε από τον Ολυμπιακό και έκλεισε την καριέρα του ταπεινά στον Λεβαδειακό για δυο χρόνια σε ηλικία 36 χρονών.

-Πως προέκυψε το 1978 η μεταγραφή στον Ολυμπιακό;

Είχα κάνει προσφυγή. Ήθελα να φύγω. Είχα δώσει το λόγο μου ότι θα πάω μόνο στον Ολυμπιακό. Επί προεδρίας Τσιτσαλη και αντιπροέδρου Θεοδωρακάκη κέρδισα την προσφυγή και πήρα την μεταγραφή. Ο Ολυμπιακός έδωσε και κάποια χρήματα στον Εθνικό γιατί θα μπορούσα να πάω και στον Παναθηναϊκό.

-Είχες συμπαίκτη τον Παναγιώτη Κελεσίδη. Υπήρχε χώρος για σένα στην ομάδα;

Κάθε ποδοσφαιριστής έχει τα όνειρα του να παίξει και να διακριθεί. Πίστευα στα προσόντα μου.

-Στην πρώτη περίοδο στον Ολυμπιακό 1978-1979 ξεκινάς και ξαναπαίζεις μετά από τρείς μήνες με τον Εθνικό στο Καραϊσκάκης στις 10-12-1978. Τι έγινε τότε;

Ο Κελεσίδης ήταν γίγαντας και τα έπιανε όλα από παντού. Στις εξόδους φώναζε και έκαναν όλοι στην πάντα και έπιανε την μπάλα. Σε μένα δεν έκαναν το ίδιο και στο σχέδιο που εφάρμοσα κι εγώ να φωνάζω και να φεύγουν οι αμυντικοί την πλήρωσε ο Χρήστος Καλτσάς όταν έπεσα πάνω του και τον καπάκωσα.

-Την δεύτερη περίοδο 1979-1980 τραυματίζεται ο Κελεσίδης και αρπάζεις την ευκαιρία και μετράς 33 συμμετοχές. Όλα καλά εδώ για σένα. Πάμε στην τρίτη περίοδο 1980-1981 όπου αρχίζουν νέα προβλήματα για τον Χρήστο Αρβανίτη.

Tην περίοδο 1980-81 ο Ολυμπιακός παίρνει τον Νίκο Σαργκάνη και έχω 6 συμμετοχές μόνο. Μας φωνάζει ο Γκόρσκι και μας λέει θα παίζετε εναλλάξ. Εγώ αντέδρασα και ο Νταϊφάς με βγάζει ένα μήνα εκτός. Μετά το μπαράζ του Βόλου, ξεκινάει ο Σαργκάνης τα πρώτα τρία παιχνίδια και στην 4η αγωνιστική με την Λάρισα παίζω εγώ. Με το που ακούγεται το ονομά μου από τα μεγάφωνα ακούμε στα αποδυτήρια ένα μεγάλο θόρυβο λες και θα πέσουν τα τσιμέντα. Ήταν από τα πατήματα των φιλάθλων έγινε ένας χαμός τέτοια υποδοχή, δεν την είχα φαντασθεί ποτέ. Ξαναπαίζω την 5η αγωνιστική στην Πάτρα με την Παναχαϊκή και σε ένα κόρνερ υπέρ της Παναχαϊκής πιάνει μια κεφαλιά ο Βάγκνερ στο αριστερό παραθυράκι απογειώνομαι και μπλοκάρω την μπάλα δεν την αποκρούω. Την άλλη μέρα το Φως έγραφε πως σε αυτό το σημείο έπρεπε οι φίλαθλοι να βγούν έξω και να ξαναπληρώσουν εισιτήριο.

-Μετά από αυτό το παιχνίδι χάνεσαι και εμφανίζεσαι μετά από 20 αγωνιστικές. Γιατι;

Η Εθνική μας θα έπαιζε στην Κοπεγχάγη με την Δανία και όλες οι εφημερίδες έγραφαν ότι ο Χρήστος Αρβανίτης πρέπει να είναι ο Νο1 της Εθνικής Ελλάδος .

Όμως ο Αλκέτας Παναγούλιας είχε διαφορετική γνώμη και κάλεσε τον Παπαφλωράτο μαζί με τον Σαργκάνη. Τότε, ο Σαργκάνης κάνει το παιχνίδι της ζωής του, τον αποκαλούν «Φάντομ» οι εφημερίδες και κερδίζει και την θέση στον Ολυμπιακό. Εγώ παίζω αλλά 4 παιχνίδια στο τέλος του πρωταθλήματος μόνο.

-Αργότερα, ο Ολυμπιακός αλλάζει προπονητή φεύγει ο Γκόρσκι και έρχεται ο Σενέκοβιτς 1981-82. Εσύ βλέπεις αλλαγή;

Πολύ καλός προπονητής. Δίκαιος. Φωνάζει εμένα και τον Σαργκάνη και λέει «εγώ σας θεωρώ και τους δυο πολύ καλούς τερματοφύλακες και θα παίζετε από μισά παιχνίδια». Ξεκινά ο Σαργκάνης τα πρώτα τρία και από 4η αγωνιστική συνεχίζω εγώ με 10 σερί παιχνίδια μέχρι την 13η αγωνιστική που παίξαμε στα Γιάννινα 27-12-1981. Εκεί, χάσαμε 2-1 και επειδή είχαμε χάσει και στην Τούμπα 3-0 από τον ΠΑΟΚ στις 13-12-81 ο Ολυμπιακός απέλυσε τον Σενέκοβιτς. Όπως γυρίζαμε από μου τηλεφωνεί ο Φωτίου και μου ανακοινώνει ότι ο Ολυμπιακός προσέλαβε τον Αλκέτα Παναγούλια! «Ωχ» λέω «τώρα δέσαμε»..

Την επομένη αγωνιστική στις 3-1-1982 θα παίζαμε στην Καστοριά και βάζει τον Σαργκάνη. Στα αποδυτήρια του ζητώ τον λόγο. Γίνεται χαμός. Έχω σπάσει καρέκλες, αλληλοβριστήκαμε. Με κρατάνε να μην τον λιντσάρω. Όλα αυτά τα μαθαίνει ο Νταϊφάς και με φωνάζει σε απολογία έφορος είναι ο Μιλτιάδης Μαρινάκης και προς τιμήν του είπε ότι «ο Αρβανίτης έχει δίκιο». Η απόφαση του πρόεδρου ήταν να με τιμωρήσει πάλι ένα μήνα. Όπως μου είπε «δεν μπορούμε να διώξουμε τον προπονητή, τώρα τον πήραμε.

-Ποια η συνέχεια;

Λέω στον Νταϊφά ότι θέλω να φύγω για να πάω σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες ΠΑΟ-ΑΕΚ-ΠΑΟΚ. Μου λέει «δεν γίνεται να φύγεις, είσαι περιουσία του Ολυμπιακού και αν θέλεις να φύγεις θα πας στον Πανιώνιο». Η απάντηση μου ήταν «για Πανιώνιο αξίζω να πάω;» και πως «αν δεν με αφήσετε να φύγω σε κάθε προπόνηση θα δέρνω τον προπονητή κάθε μέρα θα σας κάνω την ομάδα μπου…λο αποφασίστε τι από τα δυο θα γίνει». Έμεινα μέχρι το καλοκαίρι χωρίς να παίζω. Στην ΑΕΚ είχε φύγει ο Χρηστιδης και με ήθελε πολύ και ο προπονητής Τσαϊκόφσκι. Γίνομαι αμέσως βασικός και την επομένη χρόνια (1983) πήραμε το κύπελλο Ελλάδος νικώντας τον ΠΑΟΚ. Εκεί έκανα το καλύτερο παιχνίδι μου γνωρίζοντας την αποθέωση από τους φιλάθλους της ΑΕΚ. Οι φίλαθλοι της ΑΕΚ είχαν ένα «πρόβλημα» μαζί μου γιατί δεν φόραγα την κίτρινη φανέλα. Φορούσα πάντα άσπρο και μπλε. Μου έλεγαν «Ρε Χηστάρα στην ΑΕΚ παίζεις φόρα τα κίτρινα». «Είνα το γούρι μου θέλετε να μην τρώω γκολ ή να αλλάξω ρούχα;» τους απαντούσα.

-Πως ξαναγύρισες στον Ολυμπιακό;

Στην ΑΕΚ είχα μια μεγάλη κόντρα με τον Θεολόγη Παπαδόπουλο. Ήρθε από την Λάρισα που δεν ήταν βασικός τερματοφύλακας και εκτοπίζουν έμενα για να παίξει αυτός. Επίσης δεν τα πήγαινα καλά και με τον Ζαφειρόπουλο της ΑΕΚ. Φεύγω πάλι για τον Ολυμπιακό τον Δεκέμβριο του 1985. Ο Ολυμπιακός έχει δυο τερματοφύλακες τον Μουκέα και τον Γιάννη Παπαμιχαήλ. Ο Σαργκάνης είναι στον Παναθηναικο. Προπονητής είναι ο Αντώνης Γεωργιάδης. Για μένα από τους καλύτερους προπονητές. Μπαίνω αμέσως στην ομάδα και κάνω 16 συμμετοχές συνεχόμενες. Όταν παίξαμε με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ στις 9-2-1986 βγαίνω και τρέχω προς την πλευρά των οπαδών του Ολυμπιακού και γνωρίζω την αποθέωση. Την ίδια στιγμή τρέχω προς την πλευρά των οπαδών της ΑΕΚ και με αποθεώνουν το ίδιο θερμά . Ο Πέτρος Μίχος μου λέει έκπληκτος «τι γίνεται με σένα ρε Χρήστο από παντού σε αποθεώνουν» για να του απαντήσω «Τι να κάνουμε; Αγάπες είναι αυτές Πέτρο μου ότι αφήνεις παίρνεις.

-Γιατί στην περίοδο 1986-87 κάνεις 4 μόνο συμμετοχές;

Για κακή μου τύχη έρχεται προπονητής στον Ολυμπιακά ο Αλκέτας Παναγούλιας. Τα πράγματα αρχικά ήταν ήρεμα. Έχει έρθει και ένας τερματοφύλακας από την Καλαμαριά, ο Σκούνας πακέτο με τον Αλέξη Αλεξίου. Παίζει την 1η αγωνιστική κάποιος Καλλίτσης και από την 2η και μετά εγώ . Στην 5η αγωνιστική γίνεται το ματς στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ και χάνουμε 4-1. Έριξαν την ευθύνη όλη πάνω μου. Πέταξα τα γάντια μου λέγοντας ότι θα σηκωθώ να φύγω από τον Ολυμπιακό. Για 20 παιχνίδια παίζει ο Σκούνας. Έπαιξα μόνο ένα παιχνίδι μετά από 9 αγωνιστικές στις 18-1-1987 με την Δόξα Δράμας στην Δράμα 0-0 . Έφυγα από τον Ολυμπιακό τον Γενάρη του 1987 στα 34 μου χρόνια. Πάω στον Λεβαδειακό και σταματώ οριστικά στα 36 μου το 1989 Για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα ο Αλκέτας Παναγούλιας ήταν ένας πολύ καλός προπονητής. Πολλά χρόνια προπονητής στην Εθνική, άριστος στον τομέα της ψυχολογίας. Πήγε την Εθνική μας για πρώτη φορά σε μουντιάλ στην Αμερική το 1994. Απλά το πρόβλημα το είχε μαζί μου κάτι που δεν το κατάλαβα ποτέ.

-Ποιοι ήταν οι πιο επικίνδυνοι κυνηγοί για σένα;

Οι άσχετοι. Δεν ήξερες τι θα κάνουν και πως θα το κάνουν. Για παράδειγμα, τον Σαραβάκο τον ξέραμε, ήταν ταχύτατος και ξέραμε πως θα ελιχτεί.

-Με ποιους αμυντικούς είχες καλή συνεργασία;

Με Στ. Παπαδοπουλο, Mάρτιν Νοβοσέλατς.

-Ποια ήταν η καλύτερη ενδεκάδα στην πρώτη σου θητεία στον Ολυμπιακό;

Αρβανίτης, Ξανθόπουλος, Βαμβακούλας, Παπαδόπουλος Στ,. Νοβοσέλατς, Κουσουλάκης, Νικολούδης, Λεμονής, Κρητικόπουλος, Αναστόπουλος, Μητρόπουλος, Λοσάντα, Γαλάκος, Κυράστας, Σέστιτς Άλστρομ, Κοκολάκης, Τόγιας.

1

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ