Home ΝΑΥΤΙΛΙΑ Ποια είναι η Threatscene που αναπτύσσει λύσεις κυβερνοασφάλειας για τη ναυτιλία

Ποια είναι η Threatscene που αναπτύσσει λύσεις κυβερνοασφάλειας για τη ναυτιλία

by Xristina

Λίγους μήνες μετά την σύστασή της, η ThreatScene Greece ήδη έχει κάνει δυναμική είσοδο στην εγχώρια αγορά, με στόχο να συμβάλλει στην κάλυψη του κενού που εμφανίζει η χώρα μας σε θέματα κυβερνοπροστασίας.

Η εταιρεία, η οποία διανύει τα πρώτα της βήματα, παρέχει εξειδικευμένες λύσεις με την εφαρμογή διεθνών προτύπων διασφαλίζοντας την ανθεκτικότητα των πληροφοριακών συστημάτων και την προστασία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων και των οργανισμών. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε χθες μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία αφορά στον κλάδο της ναυτιλίας, έναν από τους πιο παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας, ο οποίος, ωστόσο, σήμερα, μετασχηματίζεται, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες.

“Το Ναυτικό επιμελητήριο Ελλάδας αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια τεράστια ανάγκη για την ψηφιοποίηση της ναυτιλίας, η οποία αλλάζει τα σημερινά δεδομένα. Είμαστε σε μια περίοδο μετάβασης στην ναυτιλία, στην ναυτιλία του αύριο. Επί του παρόντος, η επικοινωνία ανάμεσα στα πλοία και τα γραφεία στην στεριά γίνεται με ψηφιακά μέσα, κάτι που σημαίνει ότι είναι ολοένα και πιο ευάλωτη απέναντι στις απειλές”, σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της ThreatScene, Κατερίνα Τασιοπούλου στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου εγχειρήματος και συνέχισε λέγοντας:

“Διαχρονικά η πειρατεία συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Ωστόσο, πλέον σήμερα οι πειρατές μπορούν από την άνεση του σπιτιού τους να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά από το εάν εξαπέλυαν μια επίθεση με φυσική παρουσία, στέλνοντας έναν ιό όχι μόνο σε ένα πλοίο αλλά σε ολόκληρο τον στόλο. Πρόκειται για έναν ιό, ο οποίος παγώνει τη λειτουργία της εταιρείας, κλέβει δεδομένα ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο εκβιασμού και απαίτησης λύτρων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ναυτιλία, θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι όπως ένα πλοιοκτήτης ενδιαφέρεται για τις μηχανές, προσλαμβάνοντας δεκάδες μηχανικούς, έτσι ακριβώς θα πρέπει να ενδιαφέρεται για το δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθεί στον κυβερνοχώρο γύρω από την ναυτιλία”.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η ThreatScene παρουσίασε για πρώτη φορά χθες έναν νέο κώδικα κυβερνοασφάλειας για την ναυτιλία με την ονομασία Marine που συνέταξε η εταιρεία και έλαβε την έγκριση του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. “Πρόκειται για ένα προσαρμοσμένο πλαίσιο, μια αρκετά πρακτική μεθοδολογία, η οποία καλύπτει όλο το εύρος της κυβερνοασφάλειας. Ακολουθώντας τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, κάποιος μπορεί να οδηγηθεί στη συμμόρφωση με βάση τα διεθνή πρότυπα”, επεσήμανε η κ. Τασιοπούλου.

Να σημειωθεί ότι το Ναυτικό Επιμελητήριο σκοπεύει να προωθήσει τον συγκεκριμένο κώδικα σε όλα τα μέλη του, στα οποία συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο ναυτιλιακές που διαθέτουν ποντοπόρα πλοία αλλά και ακτοπλοϊκές καθώς και εταιρείες με πλοία μικρών αποστάσεων, κρουαζιερόπλοια, αλιευτικά.

 

 

 

 

 

 

Related Articles