Εφημερίδα Κοινωνική

Δόμνα Μιχαηλίδου: Δίνουμε λύσεις σε δίκαια ζητήματα πολιτών – «Προτεραιότητα η βελτίωση της καθημερινότητάς τους» – Αποκλειστική Συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην Κοινωνική

 Breaking News

Δόμνα Μιχαηλίδου: Δίνουμε λύσεις σε δίκαια ζητήματα πολιτών – «Προτεραιότητα η βελτίωση της καθημερινότητάς τους» – Αποκλειστική Συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην Κοινωνική
25 Απριλίου 2024

H Πειραιώτισσα Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην «Κοινωνική» για πολλά και ενδιαφέροντα σημεία του «χαρτοφυλακίου» της, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες προς τον κόσμο για δράσεις που υλοποιεί το Υπουργείο αυτή την περίοδο αλλά και για όσες θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

- Κυρία Μιχαηλίδου, το τελευταίο διάστημα έχετε ανακοινώσει μια σειρά σημαντικών ενεργειών. Αύξηση κατώτατου μισθού, επέκταση επιδόματος μητρότητας, μέτρα για την ισότητα των γυναικών, αλλαγές & πρωτοβουλίες στο ασφαλιστικό. Τι άλλο να αναμένουμε από το «χαρτοφυλάκιό» σας, τους επόμενους μήνες;

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ένα Υπουργείο που στο επίκεντρό του έχει όλους τους συμπολίτες μας. Τον συνταξιούχο που θέλει να βγάλει γρήγορα τη σύνταξή του. Τον άνεργο που πρέπει να βρει οπωσδήποτε δουλειά γιατί δεν θέλει να μείνει μόνο με το επίδομα. Τους ανάπηρους συμπολίτες μας που πρέπει να περάσουν γρήγορα και ανέφελα από τα ΚΕΠΑ για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Τις εργαζόμενες γυναίκες και τους νεότερους σε ηλικία συμπολίτες μας, που θέλουν να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Και φυσικά τους εργαζόμενους συνταξιούχους.

Είναι δηλαδή ένα Υπουργείο που έχει πολλά καθημερινά ζητήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων στη βάση τους είναι δίκαια και θίγουν ευάλωτους ανθρώπους, τα οποία καλούμαστε να λύσουμε. Οπότε μέλημα μας, μέσα από την προτεραιοποίηση που κάνουμε, είναι πως θα λύσουμε τα ζητήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας άμεσα για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά του.Σε αυτό το πνεύμα εντάσσεται και η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας την οποία εδώ και λίγες ημέρες την λαμβάνουν πλέον και οι μη μισθωτές μητέρες. Από την περασμένη εβδομάδα οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες, λαμβάνουν, όπως και οι μισθωτές, την ειδική παροχή της μητρότητας για διάστημα 9 μηνών. Το ποσό ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό που σήμερα είναι στα 830 ευρώ και αν συνυπολογιστεί και το επίδομα γέννησης, το συνολικό ποσό που θα λάβουν φθάνει έως και τα 10.970 ευρώ ή έως και 1.200 ευρώ τον μήνα. Ένα ακόμη μέτρο δικαιοσύνης που υλοποιήσαμε πρόσφατα είναι ότι καταργήσαμε την παρακράτηση του 30% της σύνταξης στους εργαζόμενους συνταξιούχους. Αποτέλεσμα από 26.000 δηλωμένοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που ήταν την περασμένη χρονιά σήμερα ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τις 72.000. Στα μέτρα που προωθούμε είναι και η αύξηση κατά 50% του πλαφόν για οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, από τις 20.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ. Με αυτή τη ρύθμιση όλοι οι συμπολίτες μας που έχουν χρέη έως 30.000 ευρώ προς τον e-ΕΦΚΑ ή 10.000 οι αγρότες θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.

- Προσφάτως αναφερθήκατε σε  προγράμματα για τη νεανική απασχόληση και επιχειρηματικότητα που «έρχονται». Θα θέλαμε κάποιες λεπτομέρειες.

Στα άμεσα σχέδια της Κυβέρνησης είναι η υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων για την ένταξη νέων στην αγορά εργασίας, την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, μπορούν να οδηγήσουν στην καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και στη στροφή προς μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική οικονομία για τις επόμενες γενιές. Για το σκοπό αυτό, η σημασία της κατάρτισης των νέων δεν μπορεί να υποτιμηθεί μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Η διαρκής εκπαίδευση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων αναδεικνύονται σε απαραίτητες προϋποθέσεις για να διασφαλίσουμε καλές δουλειές για τους νέους μας, αλλά και για να αποκτήσουν την απαραίτητη προσαρμοστικότητα στις νέες προκλήσεις που έρχονται. Ήδη έχουν καταρτιστεί 150.000 συμπολίτες μας σε πράσινες και υψηλής εξειδίκευσης δεξιότητες και συνεχίζουμε. Αλλά αυτό που χρειάζεται είναι η κατάρτιση να γίνεται και εντός του τόπου εργασίας και κυρίως εντός βιομηχανίας. Με  ανθρώπους της επιχείρησης, με τον εξοπλισμό της επιχείρησης, έτσι ώστε να είναι πολύ πιο θελκτικό για τον εργοδότη να πάρει έναν εργαζόμενο με συγκεκριμένες δεξιότητες.

- Ο κόσμος αναμένει νεότερα για το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού. Σχεδιάζετε κάποιες αλλαγές;

Όπως γνωρίζετε το Πρόγραμμα Κοινωνικού είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης για τη διαμονή δικαιούχων και των ωφελουμένων μελών τους σε τουριστικά καταλύματα της Ελλάδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και έχουν περιληφθεί στο «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ και για την ακτοπλοϊκή μετάβασή τους σε αυτά. Πρόκειται για ένα σημαντικό Πρόγραμμα, θα μπορούσα να πω ανταποδοτικού χαρακτήρα, προς τους συμπολίτες μας. Μάλιστα εφέτος το Πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός θα εκκινήσει νωρίτερα ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του θα είναι αισθητά αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.

- Να μιλήσουμε και λίγο για Πειραιά. Επαναλαμβανόμενες επισκέψεις του Πρωθυπουργού, κάτι «σημαίνουν»…  Μια πόλη σε φάση ανάπτυξης αλλά με ανάγκες που εξακολουθούν να υπάρχουν. Δώστε μας τη δική σας «ματιά» για την πόλη…

Ο Πειραιάς, ήταν, είναι και θα παραμείνει για πάντα ο τόπος μου. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Τερψιθέα, στην Ηρώων Πολυτεχνείου 58, που σήμερα είναι το πολιτικό μου γραφείο. Μάλιστα στο παιδικό και εφηβικό μου γραφείο, σήμερα συναντώ φίλους, εργάζομαι με τους συνεργάτες μου και σχεδιάζουμε το αύριο του Πειραιά και των Νησιών μας.

Αλλά για να απαντήσω στην ερώτησή σας. Φυσικά και με γεμίζει διπλή χαρά που ο Πρωθυπουργός έχει πραγματοποιήσει αρκετές επισκέψεις στη πόλη μας. Πέρα όμως από συναισθηματισμούς ο πόλη μας μέρα με την ημέρα, μήνα με τον μήνα μεγαλώνει. Αναβαθμίζεται. Οι επενδύσεις που υλοποιούνται είναι, θα τολμήσω να πω, άνευ προηγουμένου. Στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στη βιομηχανία. Και οι επενδύσεις δεν περιορίζονται μόνο σε αυτούς τους παραδοσιακούς κλάδους. Νεοφυείς επιχειρήσεις, κατά το κοινώς λεγόμενο start ups, έχουν αποφασίσει να μεταφέρουν την έδρα τους στην πόλη μας, προσελκύοντας μάλιστα και ταλέντα από το εξωτερικό.  Ο Πειραιάς μας αποκτά την παλιά του αίγλη. Και δικαίως. Πρόκειται για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και την ομορφότερη πόλη της χώρας με τους πιο ανοικτούς και ντόμπρους ανθρώπους.

«Στα μέτρα που προωθούμε είναι και η αύξηση κατά 50% του πλαφόν για οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, από τις 20.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ. Με αυτή τη ρύθμιση όλοι οι συμπολίτες μας που έχουν χρέη έως 30.000 ευρώ προς τον e-ΕΦΚΑ ή 10.000 οι αγρότες θα μπορούν  να συνταξιοδοτηθούν».

domna-mixailidou-1

«Ο Πειραιάς μας αποκτά την παλιά του αίγλη. Και δικαίως. Πρόκειται για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και την ομορφότερη πόλη της χώρας με τους πιο ανοικτούς και ντόμπρους ανθρώπους».

domna 1

Tο Πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός θα εκκινήσει νωρίτερα ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του θα είναι αισθητά αυξημένος σε σχέση με πέρυσι

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ