Εφημερίδα Κοινωνική

Διαβάστε το black spider της Κοινωνικής!

 Breaking News

Διαβάστε το black spider της Κοινωνικής!
20 Απριλίου 2024

Δήμος «λύνει» το πρόβλημα με παράνομα παρκαρισμένα οχήματα σε διαβάσεις και ράμπες ΑμεΑ! - Το σύστημα των… «έξυπνων» αισθητήρων στην Κηφισιά

Ο Δήμος Κηφισιάς αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας βάζει τέλος στην παράνομη στάθμευση των οχημάτων σε διαβάσεις και ράμπες ΑμεΑ, μέσω της εγκατάστασης «έξυπνων» αισθητήρων.

Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί 56 ειδικοί αισθητήρες στο κέντρο της Κηφισιάς, την Νέα Ερυθραία και στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Κάθε αισθητήρας εμφανίζεται σε ηλεκτρονικό χάρτη του Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων της Δημοτικής Αστυνομίας. Μέσω της πλατφόρμας επίβλεψης λαμβάνονται δεδομένα τα οποία ενημερώνουν για την κατάσταση των αισθητήρων και ουσιαστικά για την κατάληψη της διάβασης ή ράμπας από κάποιο όχημα εμποδίζοντας τη διέλευση των ατόμων με αναπηρία. Το κέντρο επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας ειδοποιείται σε πραγματικό χρόνο για τις παραβάσεις και μέσω φορητών συσκευών, ενημερώνονται οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι και θα παρεμβαίνουν άμεσα.

5 (6)

«Το έργο αυτό δεν λειτουργεί τιμωρητικά σε καμία περίπτωση. Οι έξυπνοι αισθητήρες είναι ένα πολύτιμο εργαλείο αποτρεπτικής στάθμευσης που ενισχύει τις προσπάθειές του Δήμου Κηφισιάς, στη διασφάλιση της προσβασιμότητας και στη βελτίωση της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας με αναπηρία, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την αυθαίρετη συμπεριφορά δεκάδων οδηγών. Σήμερα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ, να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές και συνθήκες για την απρόσκοπτη πρόσβαση τους, σε όλους του δημόσιους χώρους, ώστε η πόλη μας να γίνει πιο φιλική και πιο ανθρώπινη. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να καταφέρουμε να φτάσουμε στα επίπεδα που όλοι θέλουμε» τόνισε ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς ο οποίος μαζί με μέλη του προεδρείου την επιτροπής Προσβασιμότητας, Νικόλαο Γεωργούλη και Γεράσιμο Πόλη, παρακολούθησαν από κοντά τις εργασίες και ενημερώθηκαν για την πορεία του έργου, από τον Αντιδήμαρχο Υποδομών και Μελετών, Γιάννη Διονυσιώτη ο οποίος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την εταιρεία Urban Mobility για την εκτέλεση του.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσβασιμότητας, Νικόλαος Γεωργούλης ανέφερε: «η δέσμευση του Δημάρχου Κηφισιάς, Βασίλη Ξυπολυτά για την πραγματοποίηση αυτού του τόσο κοινωνικού έργου, γίνεται πράξη. Προχωράμε δυναμικά, προσπαθούμε και θα επιτύχουμε τους επόμενους στόχους μας για την καλύτερη προσβασιμότητα στο δήμο μας».

 

Για όλα… ΔΕΝ φταίνε οι Δήμαρχοι!

Ας είμαστε σαφείς. Τις προηγούμενες ημέρες συνέβη στον Πειραιά μια τραγωδία, με την κατάρρευση του κτιρίου στο Πασαλιμάνι, η οποία άνοιξε μια συζήτηση περί ευθυνών.

Είναι από τις ελάχιστες φορές που είδαμε ΑΜΕΣΩΣ να αποδίδουν «τα τού Καίσαρος τω Καίσαρι». Τι εννοούμε; Ιδιωτικό κτίριο: κατηγορία για κακούργημα σε εργολάβο, μηχανικό και ιδιοκτήτες. ΤΕΛΟΣ.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις -κατά το παρελθόν -πάντα βλέπαμε κάποιοι να προσπαθούν τεχνηέντως να ρίξουν το «μπαλάκι» στην αυτοδιοίκηση.

ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ, δεν φταίνε για όλα οι Δήμαρχοι. Το αν τηρείται ο οικοδομικός κανονισμός δεν είναι θέμα Δημάρχων. Το αν κάποιοι ιδιοκτήτες αδιαφορούν για τα κτίριά τους, ή τους χώρους γύρω από αυτά, δεν είναι θέμα

Δημάρχων. Το αν τηρούνται τα «δεδομένα ασφαλείας» ή αν τα συνεργεία είναι «κατάλληλα» και «δηλωμένα», δεν είναι θέμα Δημάρχων. Είναι όμως θέμα, ευρύτερου προβληματισμού, που ενόψει του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού πρέπει να δει διεξοδικά η Πολιτεία.

Όπως πρέπει η Πολιτεία να βοηθήσει και τους Δημάρχους να λύσουν την «εξίσωση» με τα ακατάλληλα και ετοιμόρροπα ιδιωτικά κτίρια περιξ των πόλεων.

 

Με νέο «πρόσωπο» το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής

προσωπο (1)

Πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής, υπό την Προεδρία του κ. Ευστράτιου Χαρχαλάκη.

Κατά τη Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και πνεύμα συνεργασίας, εγκρίθηκε ομόφωνα το θέμα της ημερήσιας διάταξης και ορίσθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα ομόφωνα μεταξύ των μελών του ως εξής:

Πρόεδρος: Γεώργιος Παναγόπουλος, Δήμαρχος Σαλαμίνας

Αντιπρόεδρος: Αθανάσιος Λαμπρόπουλος, εκπρόσωπος του Δήμου Σπετσών

Γραμματέας: Δημήτριος Αναστασίου, Δήμαρχος Αγκιστρίου

Μέλος: Ιωάννης Ζορμπάς, Δήμαρχος Αίγινας

Μέλος: Ευστράτιος Χαρχαλάκης, Δήμαρχος Κυθήρων-Αντικυθήρων

Μέλος: Γεώργιος Κουτουζής, Δήμαρχος Πόρου

Μέλος: Αναστάσιος Μούγιος, Δήμαρχος Τροιζηνίας-Μεθάνων

Μέλος: Γεώργιος Κουκουδάκης, Δήμαρχος Ύδρας

Μέλος: Μαρίνης Μπερέτσος, Διευθύνων Σύμβουλος Αναπτυξιακής Πάρνωνα ΑΕ ΑΟΤΑ

Σχετικά με την επικείμενη ανασύνθεση της Επιτροπής Διαχείρισης Τοπικού Προγράμματος LEADER/CLLD, ως Πρόεδρος προτάθηκε ο Δήμαρχος Πόρου Γεώργιος Κουτουζής.

Τέλος, καθήκοντα Διαχειριστή του Δικτύου Νήσων Αττικής ανατέθηκαν¬ στον Μαρίνη Μπερέτσο, εκπρόσωπο του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα ΑΕ.

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την ομόφωνη εμπιστοσύνη τους και τον Δήμαρχο Κυθήρων Ευστράτιο Χαρχαλάκη και τα στελέχη για τα αποτελέσματα που έχει πετύχει το Δίκτυο Νήσων Αττικής.

 

Συνεχίζει τα «ανοίγματα» ο Πρωθυπουργός Σήμερα στον Άγιο Δημήτριο

Συνεχίζει τα ανοίγματά του προς τον κόσμο ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτσι, μετά το Μοσχάτο, μαθαίνουμε ότι σήμερα αναμένεται να επισκεφτεί την πόλη του Αγίου Δημητρίου και θα μιλήσει στις 11:00 ΣTO KAΦE NUEVO PASAJE-KAΛΛIΘEAΣ 2.

 

Νέος Οικοδομικός Κανονικός

Τι μπορούν την πραγματικότητα να κάνουν οι Δήμοι;

Στο μείζον θέμα που έχει ανακύψει εάν μπορούν οι Δήμοι να σταματούν την έκδοση οικοδομικών αδειών και την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών, με τα κίνητρα στη δόμηση και τα ύψη των κτιρίων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) δίνει κατηγορηματικά αρνητική νομική απάντηση ο ίδιος άνθρωπος, που πέτυχε στη «δίκη του ΝΟΚ» να παραπεμφθούν ως αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του ΝΟΚ, προς τελική κρίση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου. Πρόκειται για τον Δημήτρη Μέλισσα, δικηγόρο, καθηγητή Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π, ο οποίος στη «δίκη του ΝΟΚ» που εκδίκασε το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ και εξέδωσε την περιβόητη απόφαση 293/2024 είναι ο νομικός παραστάτης του Δήμου Αλίμου και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αλίμου, που προσέφυγε στο δικαστήριο κατά οικοδομικής άδειας κατηγορίας 3, που αφορά στην κατασκευή κτιρίου με τα κίνητρα του ΝΟΚ, στην περιοχή του συγκεκριμένου Δήμου. Στο ερώτημα τι μπορούν να κάνουν οι Δήμοι και οι Δήμαρχοι, που θέλουν να προστατέψουν τις περιοχές τους, ιδίως από τη συνδυαστική εφαρμογή των κινήτρων του ΝΟΚ, που οδηγούν στην αυξημένη δόμηση, η νομική απάντηση είναι ότι: «Αυτό που θα μπορούσε στο κάνει ο κάθε Δήμος και Δήμαρχος αυτή τη στιγμή είναι να προσφύγει κατά των οικοδομικών αδειών, οι οποίες εκδίδονται τώρα στο Διοικητικό Εφετείο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Δικαστήρια να αποφασίσουν εάν τυχόν εμπίπτουν στο νόημα της 293/2024 απόφαση ΣτΕ ή όχι».

 

Σου πάνε Δήμαρχε και τα λευκά!

dhmarxe leuka (1)

Πάνε χρόνια που ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης έχει «απαρνηθεί» χρώματα στις ενδυματολογικές του επιλογές, πέραν του μαύρου, που είναι το αγαπημένο του. Τον είδαμε όμως στην τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής φλόγας στον Πειραιά με την λευκή ενδυμασία και η αλήθεια είναι ότι του «πάει»!

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ