Εφημερίδα Κοινωνική

Ψυχική υγεία εργαζομένων στην Ελλάδα: Πού βρισκόμαστε;

 Breaking News

Ψυχική υγεία εργαζομένων στην Ελλάδα: Πού βρισκόμαστε;
23 Μαρτίου 2024

*Άννα Καπράλου,
Ψυχολόγος

Η ψυχική υγεία των εργαζομένων ήρθε έντονα στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, έπειτα από την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19 και τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε η τελευταία σε όλους τους τομείς της ζωής των εργαζομένων. Σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2021 , έπειτα από το καθολικό lockdown, από τις εταιρείες EY Ελλάδας, Hellas EAP και από το εργαστήριο πειραματικής ψυχολογίας του ΕΚΠΑ αποτύπωσε τις σημαντικές ενδείξεις άγχους, κατάθλιψης, θυμού και μοναξιάς μεταξύ των εργαζομένων στην Ελλάδα.

Η έρευνα επαναλήφθηκε από τους ίδιους φορείς με αρκετά μεγαλύτερο δείγμα το 2023 και πιστοποίησε ότι τα παραπάνω ζητήματα είναι παρόντα και απασχολούν τους εργαζόμενους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα , σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό ,παρά την χρονική απόσταση από την πανδημία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως οι πιο επιβαρυμένοι ψυχικά είναι οι γυναίκες και οι νεότεροι σε ηλικία εργαζόμενοι. Από το σύνολο των ερωτηθέντων εργαζομένων, μόνο το 52% δήλωσε ότι μπορεί να διαχειριστεί τα επίπεδα στρες που βιώνει, ενώ το 64% αισθάνεται ότι το εργασιακό στρες επηρεάζει και την προσωπική του ζωή.

Σχετικά με τα συμπτώματα που αναφέρουν ότι τους απασχολούν, 3 στους 4 αισθάνονται νευρικότητα, ενώ 44% βρίσκονται σε υπερένταση και 10% βιώνουν κρίσεις πανικού. 75% αισθάνονται εκνευρισμό, ενώ 21% εμπλέκονται συχνά σε λογομαχίες εξαιτίας του εργασιακού στρες.

Επιβαρυντικός παράγοντας για τον εργαζόμενο που βιώνει θέματα ψυχικής υγείας είναι, όπως καταδεικνύεται από την έρευνα ,ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον Οργανισμό στον οποίο εργάζεται ότι θα τον στηρίξει στη δυσκολία που αντιμετωπίζει, καθώς μόνο το 23% πιστεύει ότι ο Οργανισμός που εργάζεται φροντίζει για την ψυχική υγεία του, ενώ μόλις το 34% νιώθει άνετα να μιλήσει στον προϊστάμενό του για θέματα ψυχικής υγείας.

Είναι πολύ σημαντικό πάντως και υποδηλώνει την αναγνώριση από τους εργαζόμενους της σημασίας της ψυχικής υγείας στη ζωή τους, ότι το 64% θεωρεί την ψυχική του υγεία βασική προτεραιότητα, ενώ το 66% δηλώνει διατεθειμένο να αναζητήσει βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας. Αντίστοιχη ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση για λήψη συγκεκριμένων πρακτικών που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας και ευεξίας των εργαζομένων είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν από Οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου φορέα.

Στο ΚΗΥΕΠ απευθυνόμαστε σε οργανισμούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αναπτύξουν καλές πρακτικές για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των εργαζόμενών τους, καθώς και για την παροχή υποστήριξης σε περιπτώσεις ψυχικής επιβάρυνσης.

Επίσης, παρέχουμε υπηρεσίες σε εργαζόμενους που χρειάζονται ενημέρωση και υποστήριξη σε ζητήματα που σχετίζονται με το εργασιακό τους περιβάλλον και την ψυχική τους υγεία. Όλες οι υπηρεσίες μας είναι δωρεάν.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ