Εφημερίδα Κοινωνική

Ενός κακού… media έπονται! Όσα δε λέγονται αλλά γράφονται!

Ενός κακού… media έπονται! Όσα δε λέγονται αλλά γράφονται!
06 Δεκεμβρίου 2023

Κόκκινες γραμμές και… ΤΟΥΡΚΙΚΗ διγλωσσία

Στην επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Κανάλι Ένα 90,4 και την εκπομπή του Βασίλη Ταλαμάγκα, ο Γιώργος Βρεττάκος. Ο πρώτος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Β’ Πειραιά επισήμανε τις κόκκινες γραμμές που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, εκφράζοντας μια συγκρατημένη προσδοκία για το αποτέλεσμα, λόγω της διγλωσσίας του Τούρκου προέδρου. «Είμαστε προσεκτικοί γιατί ο κ. Ερντογάν μας έχει συνηθίσει στη διγλωσσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρεττάκος.

 

Νέα έρευνα για τις δημόσιες συμβάσεις

Συνεχώς μειώνεται το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων της ΕΕ για δημόσιες συμβάσεις σύμφωνα με την ειδική έκθεση 28/2023, με τίτλο «Λιγότερος ανταγωνισμός στις συμβάσεις έργων, αγαθών και υπηρεσιών τη δεκαετία μέχρι το 2021» του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από 4 στις 10 δηµόσιες συµβάσεις στην Ελλάδα, ανατίθενται ύστερα από διαδικασίες στις οποίες υπήρχε µόνο µία προσφορά, ενώ ακόµη και όταν υπάρχουν πάνω από µία προσφορές ο µέσος όρος ανά διαδικασία είναι µόλις 2,6 συµµετέχοντες. Πρόκειται για το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., ενώ αξίζει να σηµειωθεί ότι το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν πολύ χαµηλότερο, 14,9%. ∆εν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι ανοιχτοί ή κλειστοί διαγωνισµοί αφορούν στην πραγµατικότητα απευθείας αναθέσεις, καθώς οι όροι της προκήρυξης είναι «φωτογραφικοί» έτσι ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις συγκεκριµένη επιχείρηση και έτσι µόνο αυτή να καταθέτει προσφορά.

 

Πράσινα, κίτρινα, μπλε… Διαλέξτε!

Ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ και προφανώς, ρωτήθηκε εάν συμφέρει τον καταναλωτή να επιλέξει το μπλε τιμολόγιο. Απάντησε κατηγορηματικά πως «Όχι. Αυτό δεν τον συμφέρει τον καταναλωτή. Το μπλε τιμολόγιο θα ξεκινάει με 0,26 ευρώ η τιμή χρέωσης κιλοβατώρας ενώ το κυμαινόμενο μπορεί να ξεκινάει από τα 0,12 ευρώ. Εγώ εκτιμώ πως τον καταναλωτή τον συμφέρει να επιλέξει το πράσινο ή το κίτρινο τιμολόγιο. Κυρίως εγώ θεωρώ ότι πρέπει να ξεκινήσουμε όλοι με το κίτρινο τιμολόγιο και θα σας πω και το γιατί: «Επειδή αυτή τη στιγμή είναι μια ήπια ενεργειακή αγορά – δεν έχουμε τίποτα εκπλήξεις – τουλάχιστον προς το παρόν. Βλέπουμε ότι το πετρέλαιο είναι κάτω από 80 δολάρια το βαρέλι, η θερμική κιλοβατώρα του φυσικού αερίου είναι κάτω από τα 50 ευρώ. Άρα αυτό σημαίνει ότι και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ελεγχόμενο. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχουμε και έναν ήπιο σχετικά χειμώνα δεν θα περιμένει ο καταναλωτής τεκτονικές αλλαγές. Ξεκινάμε με το κυμαινόμενο που θα έχει τη χαμηλότερη χρέωση από όλα τα τιμολόγια. Και εάν δούμε στην πορεία ότι συμβαίνουν παγκόσμια γεγονότα που ανατρέπονται τα πάντα -όσον αφορά τις διεθνείς τιμές ενέργειας- τότε πάμε σε ένα άλλου τύπου τιμολογίου ή στο πράσινο ή στο μπλε ».

 

Τα χρήματα στις… βαλίτσες για αγοροπωλησίες πλέον, στο «στόχαστρο»

O K. Μητσοτάκης τόνισε στη Βουλή ότι στο εξής θα απαγορεύεται η αγοραπωλησία ακινήτων με ρευστό, «χέρι-χέρι». «Εξετάσαμε μαζί με το οικονομικό επιτελείο τα σχετικά στοιχεία. Δυστυχώς αυτή η πρακτική ακολουθείται σήμερα, πλήρως ή μερικώς, σε μία από τις τέσσερις αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται στην χώρα. Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια, ενδεχομένως δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία διακινούνται σε τσάντες, βαλίτσες, χωρίς να γνωρίζει κανείς την προέλευσή τους. Από εδώ και στο εξής το τίμημα θα καταβάλλεται αποκλειστικά μέσω τραπέζης. Κι αν κάποιοι επιμένουν σε βαλίτσες με ύποπτα χαρτονομίσματα, ας ξέρουν ένα: θα θεωρείται άκυρο όποιο συμβόλαιο καταγράφει προκαταβολή ή εξόφληση με μετρητά. Και με τους παραβάτες να τιμωρούνται επιπλέον με πρόστιμο ίσο με το 10% του ποσού το οποίο θα έχει καταβληθεί, φυσικά για μια συναλλαγή η οποία δεν θα ισχύσει ποτέ Διπλάσιο της αξίας θα είναι επίσης και το πρόστιμο για όσους πληρώνουν με μετρητά για προϊόντα και υπηρεσίες που ξεπερνούν τα 500 ευρώ» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

 

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ