Εφημερίδα Κοινωνική

Νέος Ποινικός Κώδικας: Πιο αυστηρές ποινές για απόπειρα βιασμού και ενδοοικογενειακή βία – Θα εκτίονται οι ποινές φυλάκισης άνω των 3 ετών

 Breaking News

Νέος Ποινικός Κώδικας: Πιο αυστηρές ποινές για απόπειρα βιασμού και ενδοοικογενειακή βία – Θα εκτίονται οι ποινές φυλάκισης άνω των 3 ετών
28 Νοεμβρίου 2023

Πληθώρα αλλαγών που επέρχονται στον Ποινικό Κώδικα με βασικούς άξονες την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, την αυστηροποίηση των ποινών και ειδικά σε αδικήματα όπως είναι ο εμπρησμός δάσους, την εκτέλεση μέρους των μικροποινών σε κατάστημα κράτησης ή με τη μορφή παροχής κοινωφελούς εργασίας, την αισθητή μείωση των αναβολών και την επιβολή αναβολόσιμου από 80 έως 200 ευρώ όταν οι αναβολές οφείλονται στον δικηγόρο, κ.λπ., περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα.

Την ίδια στιγμή τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο των 105 άρθρων για «την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ποινή για την απόπειρα βιασμού που είναι σήμερα τα 8 έτη, ανέρχεται πλέον στα 20 έτη, ενώ θα εκτίεται πλέον μέρος των μικρών ποινών, ανάλογα με το ύψος της επιβληθείσας ποινής, αλλά πάντως ποινές φυλάκισης άνω των 3 ετών θα εκτίονται πραγματικά σε σωφρονιστικό κατάστημα.

Παράλληλα, αυξάνεται η πρόσκαιρη κάθειρξη από τα 15 στα 20 έτη για τα εγκλήματα που έχουν μείζονες εθνικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Συγκεκριμένα, η εξ αμελείας πρόκληση δασικής πυρκαγιάς από το πλαίσιο ποινής 1-5 έτη αυστηροποιείται και ανέρχεται σε πλαίσιο 3-5 έτη), ενώ ακόμη, προβλέπονται υψηλές χρηματικές ποινές μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ.

Ακόμη, όλα τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος θα διώκονται αυτεπάγγελτα και όχι μετά από μήνυση, στα αδικήματα αυτά περιλαμβάνονται η απιστία, η απάτη, η υπεξαίρεση, και η τοκογλυφία. Ακόμη, αυτεπάγγελτή θα είναι και η δίωξη για την κακόβουλη άρνηση διατροφής

Επίσης, στις ποινικές δίκες ο αριθμός των αναβολών περιορίζεται σε μία μόνο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των διαδίκων, ενώ προβλέπεται παράβολο από 80 έως 200 ευρώ ανάλογα με την αρμοδιότητα του δικαστηρίου, όταν το αίτημα αναβολής αφορά παράλληλη επαγγελματική υποχρέωση συνηγόρου σε άλλη δίκη.

Παράλληλα, προβλέπεται η επιβολή χρηματικών προστίμων από 1.000 έως 1.500 ευρώ – υπό τη μορφή δικαστικών εξόδων – στους δικομανείς και εθνικούς μηνυτές, οι οποίοι κατ΄ επάγγελμα ή από δόλο υποβάλλουν ανακριβείς ή αβάσιμες μηνύσεις οι οποίες τίθενται στο αρχείο.

Σε άλλο σημείο ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι θα τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος όποιος παραβιάζει κόκκινο σηματοδότη και προκαλεί βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο.

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ