Εφημερίδα Κοινωνική

Μια έκθεση με αναφορές αντίστασης στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά – Την επισκέφθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Γαβρίλης

 Breaking News

Μια έκθεση με αναφορές αντίστασης στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά – Την επισκέφθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Γαβρίλης
29 Ιουνίου 2023

Η παράταξη ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ με επικεφαλής τον Γιώργο Γαβρίλη, σημειώνει:

«Η είσοδος ενός νέου ναζιστικού μορφώματος στη Βουλή με τη στήριξη του καταδικασμένου για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη, κάνει επιτακτική την ανάγκη να αντισταθούμε για να αποτρέψουμε την επικράτηση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων συμπεριφορών στην κοινωνία μας.

Τις κορυφαίες στιγμές αντίστασης που σημάδεψαν τη μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας, μάς υπενθυμίζει η έκθεση «Εξαιτίας σου, ποίηση, καίγεται ακόμα η Τροία» που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και είναι αφιερωμένη στον ποιητή, λογοτέχνη και παιδαγωγό Ιάσονα Δεπούντη. Την έκθεση επισκέφθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος με την παράταξη «Πειραιάς για Όλους», Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος κατά την έξοδό του δήλωσε:

«Ο Ιάσων Δεπούντης συμμετέχει στο αντιστασιακό ρεύμα της Κατοχής και ανταμώνει με σημαντικούς προοδευτικούς διανοούμενους και ποιητές της γενιάς του ’40. Την περίοδο της δικτατορίας αυτοεξορίζεται. Προσκαλείται από τον φίλο του, Νικηφόρο Βρεττάκο, στην Ελβετία, όπου βρίσκει φιλόξενο καταφύγιο. Διδάσκει ελληνικά, μελετά το μονοτονικό σύστημα και το εφαρμόζει με την πτώση της χούντας το 1974, για να δηλωθεί η βαθιά πολιτική αλλαγή που συντελέστηκε στην Ελλάδα. Παράλληλα, αφοσιώνεται στην εξερεύνηση του σύμπαντος του μέσα από την ποίηση, τα μαθηματικά και το κολάζ. Σφραγίζει με την παρουσία του την ελληνική κοινότητα γνωρίζοντας ευρύτερη αποδοχή και αναγνώριση από τους Ελβετούς.

Ο Ιάσων Δεπούντης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς και μέσα από την Έκθεση καλούμαστε να τον γνωρίσουμε εκ νέου σε μια περίοδο που η πνευματική ζωή χαρακτηρίζεται από ένδεια, έλλειψη τόλμης και ειλικρίνειας και σε μια συγκυρία που η ακροδεξιά επελαύνει στη χώρα μας και την Ευρώπη».


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ