Εφημερίδα Κοινωνική

«Μάχη της Κρήτης: Ένα ηρωικό παραμύθι»

 Breaking News

«Μάχη της Κρήτης: Ένα ηρωικό παραμύθι»
14 Ιουνίου 2023

Μια μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση με τίτλο: «Μάχη της Κρήτης: Ένα ηρωικό παραμύθι», είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μέλη και φίλοι της Aδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» την  Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Π. Ηλία, στην Καστέλλα. Μια βραδιά αφιερωμένη στην ιστορική επέτειο της Μάχης της Κρήτης, πλαισιωμένη από χορούς και τραγούδια.

Καλωσορίζοντας τον κόσμο η Αντιπρόεδρος κα Α.Μ.-Ντουντουνάκη, η οποία είχε την επιμέλεια και την σκηνοθεσία της εκδήλωσης, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον συμπατριώτη μας Αιδεσιμολογιώτατο  Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Μακριδάκη, για την παραχώρηση του ζεστού και φιλόξενου χώρου της ενορίας, αλλά και  όλους όσοι βοήθησαν στη διοργάνωση της γιορτής. Τόνισε δε ότι σήμερα 82 χρόνια μετά, προσπάθησε να δώσει στα παιδιά-με όσο εύπεπτο τρόπο της επέτρεπε η σπουδαιότητα του γεγονότος-ολόκληρο το χρονικό της επιχείρησης της κατάληψης της Κρήτης. Γιατί είναι σημαντικό όπως είπε, τα παιδιά να μαθαίνουν την ιστορία του τόπου τους. Μόνο έτσι διατηρείται η παράδοση και πηγαίνει από γενιά σε γενιά.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος κ. Θ. Τσόντος, ο οποίος ευχαρίστησε με τη σειρά του όλους τους παρευρισκόμενους, που στην κυριολεξία είχαν κατακλύσει το χώρο, χωρίς να πτοούνται από την αστάθεια του καιρού.

Αμέσως μετά ένας πολυμελής ερασιτεχνικός θίασος, αποτελούμενος από μικρούς και μεγάλους χορευτές, που δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει από έναν επαγγελματικό,ξετύλιξε όλο το ταλέντο του και μαζί το κουβάρι της ιστορίας της επικής αυτής Μάχης, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε Κρητικούς και μη. Η εντυπωσιακά σθεναρή αντίσταση των άοπλων προγόνων μας, εναντίον του πάνοπλου και πολυπληθούς εχθρού, παρουσιάστηκε καλά δομημένη, με ποιήματα, ριζίτικα, μαντινάδες, χορούς και τραγούδια και πλαισιώθηκε από τα ανάλογα ηχητικά και φωτιστικά εφέ.

Ο τιτάνιος αγώνας, η απώλεια, ο πόνος, οι φωτιές και τα αντίποινα, αλλά και η χαρά της λευτεριάς, που δικαίωσε ακόμα και τους νεκρούς και έκανε παράδειγμα προς μίμηση τον αγώνα των Κρητικών εναντίον του φασισμού, αποδόθηκαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο, ενώ η παράσταση τελείωσε με ένα ηχηρό μήνυμα Ειρήνης, που έδωσαν οι κοπελιές της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» με το χορό τους πάνω στο ομώνυμο τραγούδι, σε μουσική του μεγάλου εκλιπόντος Γ. Μαρκόπουλου και χορογραφία του χοροδιδασκάλου και Προέδρου της Αδελφότητας κ. Θ. Τσόντου.

Την εκδήλωση την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Περιφέρειας, του Δήμου, Κρητικών πολιτιστικών σωματείων και πλήθος κόσμου, έντυσαν μουσικά ο Θ. Ποθουλάκης με τη λύρα του, οι Μ. Γκούβερης και Μ. Πλυμάκης με τα λαγούτα τους και η «Μουσική συντροφιά», αποτελούμενη από τα μέλη διακεκριμένων χορωδιών Μ. Βλάβάκη, Ν. Καραβάνη με την κιθάρα της, Α. Χατζηκλημάνογλου και τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», Μ. Κριστσιδήμα και Α.-Μ. Ντουντουνάκη.

Μια ζεστή βραδιά, όπου η λεβεντιά, η προσπάθεια, ο ζήλος, το μεράκι, η αγάπη και η συνεργασία, ήταν ιδιαιτέρως εμφανείς και έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, γεμίζοντας περηφάνια τους δασκάλους και τους γονείς των παιδιών και εντυπωσιάζοντας όλους τους προσκεκλημένους.

IMG_2188

IMG_2154

IMG_2031


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ