Εφημερίδα Κοινωνική

Τρομερά τα μηνύματα της έκθεσης φωτογραφίας «Εξερευνώντας τις πόλεις μας» – Ο Πειραιάς έδειξε ακόμα μια φορά το αλληλέγγυο και κοινωνικό του πρόσωπο

 Breaking News

Τρομερά τα μηνύματα της έκθεσης φωτογραφίας «Εξερευνώντας τις πόλεις μας» – Ο Πειραιάς έδειξε ακόμα μια φορά το αλληλέγγυο και κοινωνικό του πρόσωπο
04 Οκτωβρίου 2021

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα η ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Εξερευνώντας τις πόλεις μας», στο νεοκλασικό κτήριο της Κανθάρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων  «Ημέρες Θάλασσας 2021».

Η δράση διοργανώθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Πειραιά. Στην έκθεση  παρουσιάστηκαν έργα 38 ερασιτεχνών φωτογράφων Ελλήνων και προσφύγων, που μέσα από τον φακό τους, έχει ως σκοπό να συμβάλλει στον διάλογο σχετικά με τις αντιλήψεις για την ταυτότητα των πόλεων και να αναδείξει πτυχές της αρμονικής συνύπαρξης προσφύγων, μεταναστών και κοινοτήτων υποδοχής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος HELIOS [Hellenic IntegrationSupport for Beneficiaries of International Protection] και σε συνεργασία με επτά δήμους σε όλη την Ελλάδα και το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη, η έκθεση αποτελεί τον καρπό ενός φωτογραφικού ταξιδιού που διοργάνωσε ο ΔΟΜ  στις πόλεις της Αθήνας, του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Κατερίνης, της Λειβαδιάς, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Στην πόλη του Πειραιά συμμετείχαν οι Madalina Manaila, MuhammadUmer, MwaMungu, OthmanAhmed, Jean-DidierTotow και Φραγκούλης Φουστέρης, με την υποστήριξη του φωτογράφου κ. Γρηγόρη Ξανθού. Επρόκειτο για μια αρκετά αξιόλογη προσπάθεια κατά την οποία για ακόμα μία φορά ο Πειραιάς απέδειξε την αλληλεγγύη του απέναντι στους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες.

Στην παραδοχή αυτή καταλήξαμε αφού διαπιστώσαμε ότι πλήθος φορέως, διαφορετικών καταβολών και πολιτικών πεποιθήσεων επισκέφθηκαν την έκθεση αυτή. Μεταξύ πολλών άλλων παραβρέθηκαν οι Βουλευτές  κ.κ.  Χριστόφορος Μπουτσικάκης,  Θεόδωρος Δρίτσας και  Τρύφων Αλεξιάδης.  Οι Δήμαρχοι Κορυδαλλού κ. Νίκος Χουρσαλάς και  Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης. Ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά  κ. Παναγιώτης Αβραμίδης, η Αντιδήμαρχος κα  Κυριακή Μπουρδάκου, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. ΜαρκαριάνΧαρουτιούν και οι κυρίες Ειρήνη Νταϊφά και  Γερασιμούλα – Αλεξάνδρα Τουμαζάτου, ο  επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης  «Πειραιάς για όλους» κ. Νίκος Μπελαβίλας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κυρίες Πασχαλίνα Καλαγιά,  Σταυρούλα Μελά, ο κ. Δημήτρης Γκερλές, η κα  Διαμάντω  Μανωλάκου και ο κ.  Γρηγόρης  Μόφορης. Ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά κ. Γιάννης Βοϊδονικόλας. Ο  πρώην Αντιδήμαρχος κ. Στέλιος Γαϊτανάρος. Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ.  Γιώργος Γαβρίλης. Οι Πρόεδροι  των Β΄  Δ΄ και Ε΄  Δημοτικών  Κοινοτήτων κ.κ.  Αλέξανδρος Νανόπουλος,   Αναστάσιος Πούλος και  Λεωνίδας Μελάς αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας εκπαίδευσης κ. Χρήστος Μακρής, ο  Διευθυντής Κοινωνικών Υπηρεσιών της ΚΟ.Δ.Ε.Π. κ. Νικήτας Κανάκης. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Λευτέρης Γιοβανίδης. Ο πρώην Υπουργός  κ. Γιάννης  Μουζάλας και ο  πρώην Υπουργός και πρώην Νομάρχης Πειραιά και Νήσων  κ. Χρήστος Φωτίου.  Ο Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης  Πειραιώς κ. Στέφανος Μίλεσης, ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Γιάννης Μαρωνίτης. Ο  Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργος Σταματογιάννης. Η  Διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά «Ο Καλός Ποιμήν» κα Αγγελική Κουζούμη. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Νέου Φαλήρου κα Αργυρώ Λαγκαδιανού – Κανιούρα. Ο  Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Θεόδωρος Τσόντος και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης.

Αποκλειστικές δηλώσεις στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, θέλοντας να μάθει κάποια πράγματα περισσότερα για αυτήν την εκδήλωση και κυρίως με τον σκοπό της επικοινώνησε με κάποιους από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

O Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Πειραιά κ. Δημήτρης Καρύδης,  σε δήλωσή του, μας επεσήμανε μεταξύ άλλων πως η «συλλογική Έκθεση βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Ήμασταν όλοι εκεί. Ο Δήμαρχος μας Γιάννης Μώραλης, ο συντονιστής θεμάτων ένταξης του ΔΟΜ Μίλαν Τσολιτς, βουλευτές των κομμάτων, πρ. Υπουργοί, Δήμαρχοι απόγειτονικούςΔήμους, επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων του Δήμου, εκπρόσωποι των επιστημονικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων του Πειραιά. Με συναίνεση, ενότητα και συνεργασία. Κυρίως όμως ήταν ασυνόδευτα  προσφυγόπουλα από τις δομές της πόλης μας, μαθητές από το ανοικτό σχολείο μεταναστών, εκπρόσωποι των μεταναστευτικών κοινοτήτων και παρά πολλοί Πειραιώτες και Πειραιώτισσες. Η πόλη μας ο Πειραιάς, η πόλη της προσφυγιάς, άνοιξε μια μεγάλη αγκαλιά στην ελπίδα. Είδαμε όλοι «με τα μάτια των προσφύγων και μεταναστών» τις φωτογραφίες που έβγαλαν για τον Πειραια, όπως και για τις άλλες 6 πόλεις(Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Γιάννενα, Κατερίνη, Λειβαδιά) που συμμετέχουν στην Έκθεση. Στα παιδιά στον Πειραιά προσφέρουμε αγάπη, αλληλεγγύη και φροντίδα, για μια καλύτερη ζωή, ένα ελπιδοφόρο μέλλον με Ειρήνη και Δημιουργία».

Ο κ. Νίκος Αγαπάκης από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών της Παλιάς  Κοκκινιάς, επεσήμανε: «Ξεκινήσαμε από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών  Πειραιά το 2005 και είμαστε, όλα αυτά τα χρόνια, στο πεδίο της αλληλέγγυας εκπαίδευσης.  Όταν μιλάμε για ανάπτυξη  ή για ένταξη δεν μπορούμε να αφήνουμε έξω την εκπαίδευση.  Θυμάμαι στις πύλες της Ε1, όταν έρχονταν οι πρόσφυγες, πόσο βοήθησαν οι μαθητές του σχολείου στο λιμάνι, εκείνη την περίοδο. Το μήνυμα δηλαδή της αλληλεγγύης είχε περάσει από εμάς».

Παράλληλα, επικοινωνήσαμε και με τον κ. Νίκα, εκπρόσωπο της ΑΜΚΕ Πραξις, η οποία διατηρεί δύο δομές στην πόλη μας με ασυνόδευτο προσφυγόπουλα. Ο ίδιος μας είπε πως ο Πειραιάς είναι «πολύ μπροστά» σε τέτοια θέματα και το έχει αποδείξει αυτό πολλές φορές θυμίζοντας πως και στο παρελθόν συνέδραμε στο λιμάνι τους πρόσφυγες αλλά και πρόσφατα δέχτηκε την κούκλα Αμάλ και τις δράσεις αυτές την ίδια ώρα που πολλές πόλεις στην Ελλάδα διώχνουν και περιθωριοποιούν τους πρόσφυγες. Σημείωσε πως τα παιδιά δεν πρέπει να νιώθουν απομονωμένα και πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες βοηθούν τόσο στην ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία όσο και στην αλληλεπίδρασή τους με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Στην εκδήλωση αυτή, όπως μας είπε, τα παιδιά ένιωσαν ως ακούγεται ο προβληματισμός τους και βγαίνουν «προς τα έξω» οι εμπειρίες τους.

Αντίστοιχα, ο κ. Χασιώτης από το Κοινωνικό ΕΚΑΒ, εξήγησε πως στην δική του δομή έχει πρόσφυγα ερασιτέχνη φωτογράφο που τον συγκλόνισε η εκδήλωση και μας τόνισε πως τέτοιες προσπάθειες πρέπει να επαναλαμβάνονται συχνά για να τονωθεί η εκπαιδευτική τους διάσταση. 

 

IMG_3788

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3790

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3786

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1525

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1562

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1516

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3787

 

 

 

 

 

 

IMG_3785

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ