Εφημερίδα Κοινωνική

ΧΡΩΠΕΙ : Σε δημόσια διαβούλευση η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Κέντρο Καινοτομίας

 Breaking News

ΧΡΩΠΕΙ : Σε δημόσια διαβούλευση η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Κέντρο Καινοτομίας
08 Δεκεμβρίου 2020

Αναρτήθηκε σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση, για επτά ημέρες, η πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του έργου «Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα με Σ.Δ.Ι.Τ.» από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τη γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι σκοπός είναι, στο παλιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ να αναπτυχθεί ένας χώρος που θα δώσει νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα και την δημιουργία. Θα φιλοξενεί τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων, startup, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Η διαβούλευση αφορά στην Α΄ φάση του διαγωνισμού και απευθύνεται στην αναζήτηση του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης που θα αναλάβει την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Από την πρώτη μέρα που παραλάβαμε την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεχθήκαμε την εντολή του κυρίου πρωθυπουργού να αναλάβουμε και τη γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με στόχο τη διασύνδεση της καινοτομίας, της επιστημονικής έρευνας και της αγοράς. Ένας όμως τέτοιος συγκεντρωμένος χώρος, όπου θα αποτελούσε σημείο αναφοράς για την Αττική και θα ακολουθούσε το επιτυχημένο παράδειγμα άλλων μεγάλων πόλεων, και της Ελλάδας, και του εξωτερικού, δεν υπήρχε.

Με τον αρμόδιο υφυπουργό κύριο Δήμα, από την πρώτη μέρα βρήκαμε το χώρο, τα κτίρια της παλιάς ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς, συνεννοηθήκαμε με τον ιδιοκτήτη του χώρου που ήταν ο ΕΟΦ, χωροθετήσαμε τον χώρο και τώρα ξεκινάμε τη δημόσια διαβούλευση για τον διαγωνισμό, που σε λίγους μήνες θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, μέσα στην Αττική, σε έναν εξαιρετικό χώρο, ανάμεσα σε πολλά πανεπιστήμια που θα έχουν το κατάλληλο εργατικό και ερευνητικό δυναμικό για να λειτουργήσουν όλες αυτές οι καλές επιχειρήσεις.

Η βοήθεια στη δημιουργία του κέντρου καινοτομίας στο ΧΡΩΠΕΙ όπως και γενικά στις επενδύσεις στον τομέα υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, ενισχύθηκε και από την πρόσφατη συμφωνία που υπογράψαμε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον κύριο Πομπέο, για τη συνδρομή της κυβερνήσεως των ΗΠΑ σε επιχειρηματικά projects των αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, ήδη έχουν επενδύσει εταιρίες όπως η Pfizer, η Microsoft, η Digital Realty και θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες.

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και ετοιμαζόμαστε από τώρα για τη μετά-COVID εποχή».

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας επεσήμανε :

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως αρχίζει η δημόσια διαβούλευση για τον διαγωνισμό, για την δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα. Σκοπός του εγχειρήματος είναι η αξιοποίηση ενός εγκαταλελειμμένου – επί πολλές δεκαετίες – ακινήτου, έκτασης 17.893 τ.μ, επί της οδού Πειραιώς και πιο συγκεκριμένα στις παλιές αποθήκες της ΧΡΩΠΕΙ. Στη θέση αυτή θα αναπτυχθεί ένας φυσικός χώρος Καινοτομίας που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα και την δημιουργία. Στόχος είναι, να φιλοξενηθούν εντός του τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων, startup, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα, προκαλώντας συνέργειες καινοτομίας. Ευελπιστούμε να καταστεί η φυσική έδρα της καινοτομίας στην Ελλάδα, αλλά και σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για τη δημιουργία, νέων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Πριν από 14 μήνες το έργο δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη – και σήμερα, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ολοκληρώνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα για την υλοποίησή του».

Στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης που υλοποιείται ως σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα. Παράλληλα, θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της καινοτομίας, καθώς και την εμπορική εκμετάλλευση των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Επισημαίνεται ότι η δημόσια διαβούλευση δεν αφορά στο συνολικό κείμενο της πρόσκλησης, παρά μόνο στους περιεχόμενους στην πρόσκληση σε διαβούλευση βασικούς όρους αυτής.

Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας θα προχωρήσει στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου της πρόσκλησης υποβολής εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ