Εφημερίδα Κοινωνική

Cosco – ΠΕΙΡΑΪΚΗ-ΣτΕ: Άρθρο του Ιωάννη Καρδαρά – Μέλους της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Cosco – ΠΕΙΡΑΪΚΗ-ΣτΕ: Άρθρο του Ιωάννη Καρδαρά – Μέλους της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς
12 Ιουνίου 2020

• Για το Περιβαλλοντικό-Πολιτιστικό έγκλημα που συντελείται στον Πειραιά (μπάζωμα 140 στρεμμάτων της θάλασσας εκτός του λιμένα του Πειραιά όπου καταλήγει ένα σωζόμενο παραθαλάσσιο οχυρό μέτωπο των «Κονωνείων Τειχών» της αρχαίας Αθήνας για την κατασκευή δύο (2) επιπλέον των 11 υπαρχουσών εντός του λιμένα θέσεων πρόσδεσης γιγαντιαίων κρουαζιερόπλοιων) έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ δύο (2) ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ Διοικητικών Πράξεων (Υπ. Ναυτιλίας-Περιβάλλοντος-Οικονομικών)από 115 πολίτες και το «Εργατικό Κέντρο Πειραιά» και έχει ήδη ορισθεί δικάσιμος η 7-10-2020.

• Παράλληλα έχει ζητηθεί από τους προσφεύγοντες η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ των εγκατεστημένων από την Κινεζική COSCO από τον Απρίλιο του 2020 Γερανών και των φορτηγίδων που πραγματοποιούν βυθοκορήσεις και ανεξέλεγκτη απόρριψη αμφιβόλου βαθμού τοξικότητας βυθοκορημάτων μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας στον Σαρωνικό με ενδεχόμενα προβλήματα στην υγεία των πολιτών και μεταφοράς επικίνδυνων ουσιών στην τροφική αλυσίδα.

• Το ΣτΕ στις 11-6-2020 εξέδωσε την αιτούμενη «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ» αναστολής όλων των εργασιών έως ότου συζητηθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου το ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ των ΕΡΓΑΣΙΩΝ που πιθανότατα θα προσδιοριστεί να εκδικασθεί εντός του μηνός Ιουλίου 2020.

• Το ΣτΕ στις 11-6-2020 εξέδωσε την αιτούμενη «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ» αναστολής- διακοπής όλων των εργασιών έως ότου συζητηθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου το ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ των ΕΡΓΑΣΙΩΝ που πιθανότατα θα προσδιοριστεί να εκδικασθεί εντός του μηνός Ιουλίου 2020.

• Το θέμα είναι πολύπλευρο και πολυπαραγοντικό και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και χειρισμών με αίσθημα ευθύνης μέχρι την έκδοση της οριστικής κρίσης του Ανώτατου Δικαστηρίου το οποίο εμπιστευόμαστε αφού σε επανειλημμένες αποφάσεις του έχει αποδείξει την ευαισθησία του στην συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος αλλά και την προστασία των αρχαίων μνημείων που είναι αναπόσπαστη από αυτή του τοπίου που προσβάλλεται.

• Η πρόσφατη όμως απόφαση του ΣτΕ είναι ευκαιρία κινητοποίησης των πολιτών και των φορέων όχι μόνο της Περιφέρειας του Πειραιά αλλά και ευρύτερα για την αποτροπή ενός εγκλήματος διαρκείας για το περιβάλλον (εν μέσω παγκόσμιας κλιματικής κρίσης) και την υγεία( εν μέσω πανδημίας) λόγω της πρόσθετης επιβάρυνσης από τους « γίγαντες των θαλασσών» που θα στιγματίζει για αιώνες με την «αχρείαστη» αλλά κυρίως την «ανόητη» παρουσία του την αρχαία κληρονομιά που παραλάβαμε. (Οι τελευταίες λέξεις αναγράφονται στη επιστολή του γνωστού Εφόρου Αρχαιοτήτων Πειραιά ε.π. κ. Γεωργίου Σταϊνχάουερ που πρόσφατα απηύθυνε προς τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Γ. Πλακιωτάκη με κοινοποίηση προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού.

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ