Εφημερίδα Κοινωνική

Το σχέδιο της «επόμενης μέρας»: Πότε και πώς θα αρθούν τα μέτρα

 Breaking News

Το σχέδιο της «επόμενης μέρας»: Πότε και πώς θα αρθούν τα μέτρα
13 Απριλίου 2020

Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα θεωρούνται κρίσιμες στιγμές για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η αναμενόμενη κορύφωση της επιδημιολογικής καμπύλης, δηλαδή των κρουσμάτων και των θανάτων. Ο δεύτερος είναι εάν θα τηρηθούν με… θρησκευτική ευλάβεια τα περιοριστικά μέτρα και δεν υπάρξει μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα, συνωστισμός στις εκκλησίες (ή έξω από αυτές, καθώς τυπικά θα είναι κλειδωμένες για τους πιστούς) και γύρω από τον οβελία, ούτως ώστε η καμπύλη αυτή ν’ αρχίσει την πτωτική της πορεία και να μην υπάρξει πισωγύρισμα.

Από τις 27 Απριλίου και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Η χθεσινή εικόνα, ωστόσο, με το «αντάρτικο» ιερέων σε Κουκάκι και Κέρκυρα θορύβησε την κυβέρνηση και η εισαγγελική παρέμβαση μετά και από αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά είναι ενδεικτική για την αυστηρή στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση.

Αν και στο τραπέζι υπάρχουν σχέδια ακόμη και για ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας έστω για κάποιες ώρες τις ημέρες του Πάσχα, τούτη θα είναι η τελευταία επιλογή και προτεραιότητα θα δοθεί αφενός στην αυστηρή τήρηση των περιορισμών που ήδη ισχύουν. Αφετέρου σε προληπτικούς ελέγχους, όπως π.χ. τα μπλόκα στα διόδια και τις εθνικές οδούς και τους παραδρόμους, για την αποφυγή κύματος εξόδου προς την επαρχία από τη Μεγάλη Πέμπτη κι έπειτα.

Μερική άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Θα συνεχίσουν, επίσης, και μετά την «απελευθέρωση» να τηρούνται αυστηροί κανόνες υγιεινής και κοινωνικής απόστασης, αλλά και απομόνωσης για όσους νοσούν. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, περιοριστικά μέτρα ή ακόμη και η καραντίνα να επιστρέφουν περιοδικά σε περιοχές ή πληθυσμούς όπου εμφανίζεται μεγάλη διασπορά του ιού.

Ο γενικός κανόνας που θ’ ακολουθηθεί με τα έως σήμερα δεδομένα είναι η αντίστροφη πορεία που οδήγησε στο lockdown. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, αλλά όχι στο σύνολό τους. Θα συνεχίσουν να ισχύουν περιορισμοί για πάρκα, παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους, ενώ θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις. Ένα σενάριο, επίσης, κάνει λόγο για… προσθαφαίρεση αιτιολογιών για τα SMS στο 13033, ενώ δεν αποκλείεται οι περιορισμοί να εξακολουθήσουν να είναι αυστηροί για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Έπειτα θ’ ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα και οι βιοτεχνίες για να επανεκκινηθεί στοιχειωδώς η οικονομία, αλλά και πάλι με κανόνες ως προς την προσέλευση του κόσμου – είτε πελατών είτε εργαζόμενων. Στην επόμενη φάση και με τους ίδιους αυστηρούς κανόνες, σειρά έχουν εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης, όπου πιθανότατα θα υπάρξουν τραπεζοκαθίσματα μόνο σε εξωτερικό χώρο.

Έπειτα θ’ ανοίξουν δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια κτλ., καθώς και τα εμπορικά κέντρα, τα γήπεδα, τα γυμναστήρια, οι χώροι άθλησης κτλ. πάντοτε υπό αυστηρούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ενώ τα σχολεία θ’ ακολουθήσουν μόνον εάν οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως. Διαφορετικά, θα διεξαχθούν απευθείας οι πανελλαδικές εξετάσεις, είτε στα τέλη Ιουνίου είτε στις αρχές Ιουλίου, ενώ, αν κριθεί απαραίτητο, υπάρχει και το σενάριο του Σεπτεμβρίου. Όχι, όμως, και της ματαίωσής τους, όπως διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Παιδείας.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ