Εφημερίδα Κοινωνική

Νίκος Σταθόπουλος ο μπαλαδόρος οπισθοφύλακας της ΑΕΚ

 Breaking News

Νίκος Σταθόπουλος ο μπαλαδόρος οπισθοφύλακας της ΑΕΚ
20 Ιουλίου 2017

*Του Παναγιώτη Γιαλού

Δημιουργικός αλλά αλλά και ανασταλτικός, δυναμικός συνάμα παίκτης ο οποίος ήταν σε θέση να αλλάζει την ροή ενός αγώνα με τις επιλογές και τις εμπνεύσεις του αφού είχε ποιότητα τεχνική κατάρτιση ένας σωστός μπαλαδόρος . Ο Νίκος Σταθόπουλος έπαιξε στην ΑΕΚ την οποίαν βοήθησε σχεδόν για μια εικοσαετία, 1956-1975.Γεννήθηκε στη Λαμία το 1943 στις 8 Νοεμβρίου γρήγορα όμως η οικογένεια Σταθοπούλου μετακόμισε στη Νέα Ιωνία και από μικρός πήγαινε με τούς δικούς του στο γήπεδο της ΑΕΚ να δει την αγαπημένη του ομάδα στην οποία εντάχθηκε το 1956 και υπέγραψε δελτίο στα τσικό της σε ηλικία 13 χρ. Η δίψα του για μπάλα αποτέλεσε γι αυτόν εφόδιο με το οποίο εξελίχθηκε και κατάφερε να ξεχωρίσει. Πέρασε στην Β ομάδα το 1963.

Ο Νίκος Σταθόπουλος υπολογιζόταν ως βασικός στέλεχος της από το 1966 έως το 1975 το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα έγινε την πρωτομαγιά με αντίπαλο τον Πανιώνιο η ΑΕΚ είχε νικήσει με 5-1 και ο Σταθόπουλος είχε διαπρέψει αρχίζοντας μια λαμπρή καριέρα στο χώρο του ποδοσφαίρου.

ethnikh

Το καλύτερο διάστημα γι αυτόν ήταν από το 1969 έως το 1971 όταν έκανε και τις 12 συμμετοχές του στην Εθνική Ελλάδος. Επίσης ήταν διεθνής με την Εθνική Νέων,Ελπίδων,Ενόπλων με 11 συμμετοχές .Στα χρόνια που φόρεσε την φανέλα της ΑΕΚ έφτασε τις 163 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και σημείωσε 6 τέρματα. Πήρε ένα πρωτάθλημα το 1968 με προπονητή τον Ολλανδό Φάντροκ και ένα κύπελλο.

Με τον Νίκο Σταθόπουλο είχαμε την χαρά και την τιμή να μας επισκευθεί ο ίδιος στο Ίλιον για μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για το πέρασμα του από την ΑΕΚ και το Ελληνικό ποδόσφαιρο για την εφημερίδα «Κοινωνική».

Νίκο Σταθόπουλε η σημερινή συνέντευξη έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα γιατί γίνεται στο δικό μου σπίτι ενώ όλες οι άλλες γίνονταν σε άλλους χώρους.

Ξεκινάμε με την ερώτηση μετά την ΑΕΚ σε ποιες ομάδες έπαιξες;

—Έπαιξα ένα χρόνο στον Απόλλωνα Αθηνών, δύο στην Προοδευτική δύο στην Κόρινθο και ένα στο Αίγιο.

nikos1

—Πότε ξεκίνησες στην πρώτη ομάδα της ΑΕΚ;

—Εγώ έπαιξα μεγάλος στην ΑΕΚ από την περίοδο 1965-66, και μετά από τρείς μήνες έπαιξα στην Εθνική Νέων ήταν άλλες οι καταστάσεις.Είχα συμπαίκτες Σεραφείδη, Κεφαλιδη, Ιορδάνου, Σοφιανίδη, Σκευοφύλακα, Βεντούρη, Πομώνη, Παπαϊωάννου, Βασιλείου, Κανελλόπουλο, Τσαχουρίδη, Κρυστάλλη, Ζάγκυλο από την Κύπρο, Σταματιάδη, Καραφέσκο, Πήρα ένα πρωτάθλημα το 1968 με προπονητή τον Γιένε Τσάκναντι.και ένα κύπελλο Ελλάδος.

-–Η καλύτερη περίοδος για σένα ήταν από το 1969 μέχρι το 1971 που μέτρησες 12 συμμετοχές στην Εθνική Αντρών;

Ναι ακριβώς το πρώτο μου παιχνίδι με την Εθνική Ελλάδος ήταν 4 -5- 1969 στο Πόρτο με την Πορτογαλία για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου 1970 Μεξικού. 2-2 στό 14″ αντικατέστησα τον Μπάμπη Ιντζόγλου, Ελλάδα: Οικονομόπουλος, Γκαϊτατζής, Ζαντέρογλου, Φ.Μπαλοπουλος, Μ.Ιντζόγλου 14″ Σταθόπουλος, Δομάζος, Ελευθεράκης, Κούδας, 60″ Μποτίνος, Χάιτας, Σιδέρης, Μίμης Παπαϊωάννου, σκόρερ 69 Μποτίνος 73″ Ελευθεράκης. 80″ Εουσέμπιο 85″ Πέρες. Και ξανά έπαιξα βασικός και στο επόμενο παιχνίδι 15-10-1969 με την Ελβετία στο Καυτατζόγλειο στο 4-1.

omada

—Τι πιστεύεις γιατί χάθηκε η πρόκριση στο Μεξικό για ένα γκολ διαφορά με την Ρουμανία;

—Άστα μην τα σκαλίζεις γίνανε πολλά άσχημα πράγματα, το κακό ξεκίνησε που έδιωξε η Χούντα τον προπονητή Κ.Καραπατή μετά το παιχνίδι τής Ελβετίας και πήραν τον Νταν Γεωργιάδη δεν θα γινόταν αυτό το ηλίθιο επεισόδιο του Δομάζου που στοίχησε τον αποκλεισμό τής Ελλάδος, ο Δομάζος δεν έφταιγε σε τίποτα, πάμε πάρα κάτω.

—Το 1974 είσαι 31 ετών και φεύγεις από την ΑΕΚ εδώ κάτι έγινε μπορούμε να μάθουμε;

—Δεν έγινε τίποτα απλά είχα τραυματιστεί και περίμεναν πότε θα παίξω,ζήτησα κάποια χρήματα και μου τα έδωσαν και έπαιξα μερικά παιχνίδια και μετά ανέλαβε την ΑΕΚ ο Λουκάς Μπάρλος αυτός ο μεγαλύτερος πρόεδρος τής ΑΕΚ όλων των εποχών. Πριν από τον Μπάρλο ήταν πρόεδρος ο Θεοδωρακόπουλος που είχε το Κάραβελ, Εφοπληστής μεγάλος, αυτός μου έδωσε τα χρήματα. Με τον Μπάρλο καλά τα πηγαίναμε στη συνέχεια τσακώθηκα μαζί του και έφυγα για να πάω σε άλλη μεγάλη ομάδα αλλά έπεσε η Χούντα και δεν πήγα, μη συζητάς ποια ομάδα ήταν, δέν θα πώ. Με ζήτησε ο Παντελάκης του ΠΑΟΚ και μεσολάβησαν κάποιοι από την ΑΕΚ και είπαν ότι είμαι κουτσός.

—Ήταν σοβαρός ο τραυματισμός τι ακριβώς ήταν;

—Όχι είχα γίνει καλά μηνίσκος ήταν, αλλά μπήκαν στη μέση οι προβοκάτορες.

—Μετά την ποδοσφαιρική σου καριέρα έχουμε καριέρα προπονητή;

—Έχω καριέρα προπονητή αλλά στην Ελλάδα το προπονητηλίκη πρέπει να σε σπρώχνουνε για να πας, θέλεις πολιτικά, θέλεις φιλικά, θέλεις να σού αφαιρούν λεφτά από το μισθό σου κάποιοι.

—Καλά σε ποιες ομάδες πήγες;

—Δεν πήγα σε μεγάλες ομάδες γιατί στο μυαλό ήμουν λιγάκι λοξός. Πήγα σε ομάδες Β Εθνικής Γ Εθνικής αλλά δεν συνεργαζόμουν σωστά και δεν έκανα σοβαρή άξια λόγου καριέρα προπονητή.

—Πάμε τώρα ποια ήταν τα τρία καλύτερα Νο 10 στην Ελλάδα όλων των εποχών;

— Ήταν πολλά τα 10 άρια στην Ελλάδα πρώτα ήταν ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο Δομάζος, ο Κούδας, ο Φουλίδης του Πιερικού, ο Δαούτης της Προοδευτικής πολύ καλό Νο 10, όπως και ο Δαβουρλής, με τον Λεβεντάκο του Εθνικού, ο Αϊδινίου πολύ καλός . Εκείνη την εποχή είχε πολλούς καλούς παίκτες αν δεν ήξερες μπάλα στο ξερό γήπεδο δεν μπορούσες να παίξεις.

—Δεν ανέφερες τίποτα για τον Θανάση Μπέμπη..

— Ναι ήταν πιο πίσω από μένα δεν έπαιξα μαζί του. Πολύ μεγάλος παίκτης κατ,αρχήν ο Μπέμπης πως να το πω, ήταν άντρας!!!!.

—Σαν οπισθοφύλακας που ήσουν ποιος ακραίος κυνηγός σε δυσκόλευε περισσότερο;

— Με τα εξτρέμ δεν είχα κανένα πρόβλημα διάβαζα τον αντίπαλο ήξερα τι κίνηση θα κάνει και τον έκοβα. Με δυσκόλευε αυτός ο Κύπριος του Ολυμπιακού ο Παύλος Βασιλείου δεν με πέρναγε αλλά ο τρόπος που έπαιζε σταμάταγε και έκανε κάτι άλλο, έδινε την μπάλα.

—-Μετά το ποδόσφαιρο με τι ασχολήθηκε ο Νίκος Σταθόπουλος;

—Όλοι οι συμπαίκτες μου είχαν μπεί στη ΔΕΗ καί στον ΟΤΕ εγώ είχα πάει στην Χωροφυλακή από το 1967 πέρασα καλά. Και όταν σταμάτησα από την Χωροφυλακή ασχολήθηκα με τα κατεψυγμένα ψάρια είχε αυτή τη δουλειά ο πεθερός μου και άνοιξα ένα μαγαζί στη Νέα Ιωνία δόξα το θεό πήγαμε καλά.

—Παρακολουθείς όλα αυτά τα χρόνια την ΑΕΚ είσαι δεμένος με την ΑΕΚ

— Με την ΑΕΚ είμαι δεμένος και θα είμαι μέχρι να πεθάνω, η ΑΕΚ ήταν η ζωή μου δεν είχαμε τίποτα άλλο εκτός από την ΑΕΚ. Όμως η ΑΕΚ είχε την ατυχία να είναι μετρημένοι στα δάκτυλα οι καλοί παράγοντες πού ασχολήθηκαν με την ΑΕΚ. Ο Μπάρλος ήταν από τούς καλύτερους που έβαλε τα λεφτά του, Ο Νίκος Γκούμας που έφτιαξε το γήπεδο, ο Χρυσαφίδης, ένας Κυριακίδης πολύ καλός.

—Ποιοι προπονητές πέρασαν στην ΑΕΚ όταν έπαιζες εσύ;

—Από πάνω μου πέρασαν 37 προπονητές είχα τον Τσάκναντι, τον Στάνκοβιτς, τον Τζανετή, τον Φάντροκ, τον Μπίγκαμ, τον Αντερσον. Ο Στάνκοβιτς ήταν παρεξηγημένος γιατί όταν ήρθε κάποιοι παίκτες έπρεπε να σταματήσουν θέλεις λόγω ηλικίας, θέλεις λόγω άλλων καταστάσεων, έπρεπε να σταματήσουν , γιατί δεν γίνεται να είμαι εγώ καλύτερος και να παίζεις εσύ!!!. Για μένα ο Στάνκοβιτς ήταν με μεγάλη διαφορά από τούς καλύτερους. Και μετά ήρθε ο Φάντροκ πού ήταν καλός. Ότι έκανε ο Στάνκοβιτς τα έκανε μετά ο Φάντροκ με άλλο τρόπο με άλλη κουλτούρα. Ο Μπίγκαμ σε ένα αγώνα με τον Φωστήρα μου λέει εσύ σήμερα δεν θέλεις να κερδίσεις βγες έξω και δεν έπαιξα θέλαμε να βοηθήσουμε τον Φωστήρα, ωραίος άνθρωπος.

—Είχες το παρατσούκλι Μάγειρας πως αυτό προέκυψε;

—Ναι ακόμα οι παιδικοί μου φίλοι Μάγειρα με φωνάζουν, στο δημοτικό χωριζόμασταν σε ομάδες παναθηναϊκοί Ολυμπιακοί Αεκτζίδες και εμένα μου κόλλησαν το όνομα Μάγειρας επειδή έμοιαζε ο τρόπος που έπαιζα με τον παλιό παίκτη τής ΑΕΚ Μάγειρα, το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος Σίμος και ο κόσμος τον φώναζε όλα τα χρόνια Μάγειρα.Αυτός ήταν πολύ μεγάλος παίκτης και αυτός με έβαλε να παίξω στην ΑΕΚ, ιστορίες ολόκληρες.

—Εσένα το προσόν σου ποιο ήταν; γιατί σε λίγα παιχνίδια σε είχα δει.

—Ήταν η σίγουρη πάσα η καλές μεταβιβάσεις πού είχα, γι αυτό οι προπονητές με άφηναν να βγαίνω μπροστά, ο καλύτερος κριτής ήταν ο πατέρας μου δεν ήξερε από μπάλα και μου λέει μια Κυριακή σήμερα δεν ήσουν καλός, γιατί ρε πατέρα;– έδωσες τρεις πάσες σε αντίπαλο. Είχα έρθει σε επαφή με την μπάλα 41 φορές που σημαίνει ότι ήμουν μέσα σε όλες τις φάσεις, γιατί έπαιζα και στα χαφ πρώτα και είχα μάθει την σωστή μεταβίβαση ήμουν μπαλαδόρος εν πάση περιπτώση.

Στο πρωτάθλημα που πήραμε το 1968 έδωσα 16 πάσες για γκολ αυτό που λέμε ασίστ.

—Ποια εποχή η ΑΕΚ ήταν καλύτερη το 1963 η το 1968 πού βγήκε πρωταθλήτρια;

—Και στις δυο εποχές είχε μεγάλα ονόματα η ΑΕΚ από το 1970-71 η ΑΕΚ ήταν καλύτερη το 1963 και το 1968 είχε καλύτερους παίκτες. Και εκεί φάνηκε η δουλειά του Στάνκοβιτς πού πήρε το πρωτάθλημα το 1971.

— Είχες παίξει αντίπαλος με τον Μίλτον Βιέρα;

—Ναι πολύ μεγάλος παίκτης και καλό παιδί σε ένα μάτς στο Καραϊσκάκη ΄εμπαινα στην περιοχή του Ολυμπιακού και μου δίνει μια σφαλιάρα στο πρόσωπο και μου λέει Τσικίτο τα λεφτά μας, γινόντουσαν αυτά μέσα στο γήπεδο.

gialos

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ