Εφημερίδα Κοινωνική

Θύελλα αντιδράσεων από την απόφαση για ανοιχτά καταστήματα τις ΚΥΡΙΑΚΕΣ στον Πειραιά – ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

 Breaking News

Θύελλα αντιδράσεων από την απόφαση για ανοιχτά καταστήματα τις ΚΥΡΙΑΚΕΣ στον Πειραιά – ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
02 Μαΐου 2017

Συναγερμός επικρατεί στον Πειραιά από το «κείμενο» συμφωνίας Κυβέρνησης – Θεσμών που μεταξύ άλλων προβλέπει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων «σε κάποιες περιοχές του Πειραιά» και τις Κυριακές!

*του Κώστα Παναγιωτάκη

«Υπάρχει συμφωνία να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα μερικές Κυριακές επιπλέον. Θα ανοίξουν σε τουριστικά μέρη, κυρίως στον Δήμο Αθηναίων, στην παραλία από τον Πειραιά έως το Σούνιο, σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά και στο Δήμο Θεσσαλονίκης και γύρω γύρω από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος» όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν συμφωνεί η κυβέρνηση με το μέτρο συνέχισε: «Φυσικά διαφωνούσαμε αλλά είναι κάτι που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική. Μπορούμε να το δούμε και αυτό σαν εκσυγχρονισμό».

Ο υπουργός σε ερώτηση πότε θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή προς ψήφιση είπε μέχρι τις 15 του μηνός.

Οι δηλώσεις του κ. Παπαδημητρίου έκρουσαν «καμπανάκι» στην πόλη μας.

Σημειώνουμε ότι ήδη ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης έχει ξεκαθαρίσει με ανακοίνωσή του πριν κλείσει η συμφωνία ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δώσει το «πράσινο φως» για άνοιγμα καταστημάτων περισσότερες Κυριακές στην πόλη μας.

Σε νέες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ δηλώσεις του στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ (μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία Κυβέρνησης – Θεσμών) είπε ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει την αρχική του στάση» αλλά φοβάται ότι η Κυβέρνηση θα βρει τον τρόπο να το κάνει! Αυτός ο τρόπος δεν είναι άλλος από το να περάσει με νόμο το άνοιγμα των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές, παρακάμπτοντας έτσι το ρόλο και την άποψη των αντιπεριφερειαρχών, οι οποίοι, αν συμβεί αυτό, δεν θα έχουν δυνατότητα παρεμβάσεων.

Να σημειωθεί πως έως σήμερα ίσχυαν με νόμο οι «7 Κυριακές το χρόνο». Αν υπήρχε επιθυμία σε τοπικό επίπεδο για «επιπλέον» Κυριακές π.χ. «Λευκές Νύχτες», τον τελευταίο λόγο τον είχε ο εκάστοτε Αντιπεριφερειάρχης.

«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δούμε αναλυτικά τι λένε τα “συμφωνηθέντα” με τους Θεσμούς», πρόσθεσε στην εφημερίδα μας ο Γ. Γαβρίλης, εμφανώς προβληματισμένος για τις εξελίξεις.

Πιο «καυστικός» ήταν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Μανεσιώτης. Μιλώντας και εκείνος ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, είπε ότι ήδη συζητήθηκε το θέμα στην ΕΣΕΕ και αποφασίστηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις και ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ στις 7/5 ως αντίδραση σε όσα προσπαθεί να περάσει η Κυβέρνηση.

«Φαίνεται πως πάμε με νόμο για 52 Κυριακές, όχι μόνο για 30. Ακυρώνεται ο ρόλος των Αντιπεριφερειαρχών και στόχος τους είναι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πολυθενικών. Άφησαν επίτηδες ένα θολό τοπίο. Τι σημαίνει σε “κάποιες περιοχές του Πειραιά”; Δηλαδή στη Γρ. Λαμπράκη θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα περισσότερες Κυριακές και στα Καμίνια όχι; Σκεφτείτε τι θέματα θα δημιουργήσει μια τέτοια απόφαση στον κλάδο μας αλλά και σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων.

Το “κόλπο” τους γίνεται φανερό στην αναφορά για τα Σπάτα. Θεωρούνται δηλαδή τουριστική περιοχή τα Σπάτα πλην του αεροδρομίου; Αυτό που θέλουν είναι να κάνουν τα χατίρια στις πολυεθνικές (σ.σ. ξέρετε ποια είναι στα Σπάτα) για να ανοίγουν Κυριακές, να απασχολούν προσωπικό με 4ωρα και όσα χρήματα βγάζουν να τα στέλνουν εκτός Ελλάδας. Πιστεύω λοιπόν ότι οι πιέσεις είναι “εκ των έσω” και όχι τόσο σε επίπεδο Θεσμών. Κυρίως όμως εφιστούμε την προσοχή μας το εξής: Πώς θα εφαρμόσουν ένα τέτοιο “παράλογο” νόμο όταν από το ΣτΕ έχει κριθεί αντισυνταγματικό το άνοιγμα των καταστημάτων για παραπάνω Κυριακές; Σε όλα αυτά απαντάμε με δυναμικές κινητοποιήσεις έως ότου ξεκαθαριστεί το θέμα και φανούν οι προθέσεις τους», πρόσθεσε ο κ.Μανεσιώτης προαναγγέλοντας εξελίξεις επί του θέματος…

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ