Εφημερίδα Κοινωνική

Νίκος Σιμιγδαλάς ρέκορντμαν συμμετοχών 352 του Απόλλωνος Αθηνών όλων των εποχών

 Breaking News

Νίκος Σιμιγδαλάς ρέκορντμαν συμμετοχών 352 του Απόλλωνος Αθηνών όλων των εποχών
09 Μαΐου 2017

*Συνέντευξη στον Παναγιώτη Γιαλό

To ποδόσφαιρο στάθηκε άδικο μαζί του σε σχέση με αυτά που πρόσφερε ο ίδιος στο χώρο.Πρώτον γιατί ενώ είχε την στόφα του πρωταθλητή δεν κέρδισε ποτέ κανένα τίτλο,και δεύτερον για τον τρόπο που αποχώρησε από την ενεργό δράση.

Ο Νίκος Σιμιγδαλάς γεννήθηκε το 1942 στη Νέα Φιλαδέλφεια,και σε ηλικία 14 χρ.γράφτηκε στα τσικό του Απόλλωνα Αθηνών,το 1956.Τότε προπονητής στην «Ελαφρά Ταξιαρχία»ήταν ο Ούγγρος Ζολνάϊ.Τον επέλξε ανάμεσα από 70 παιδιά μαζί με τον Κώστα Βερτσώνη και Στράτο Γιδόπουλο.Για να αγωνισθεί στην τρίτη ομάδα μετά στην δεύτερη και σταδιακά στην πρώτη  ομάδα. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια στην ομάδα έδειξε την μεγάλη του κλάση και την ποιότητα του ποδοσφαίρου που έπαιξε.Επιθετικός με φινέτσα και πολλές αρετές.Ταχύτατος με τεχνική κατάρτιση άριστος χειριστής της μπάλας,με φαντασία στο παιχνίδι του. Την περίοδο 1961-62 έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα σε ένα αγώνα πρωταθλήματος με την Δόξα Δράμας στη Ριζούπολη το μάτς έληξε 8-1 και ο ίδιος πέτυχε χατ-τρίκ από τότε καθιερώθηκε στη βασική ομάδα και η παρουσία του στη γραμμή κρούσης των Απολλωνιστών αποτελούσε εγγύηση. Έπαιξε σε όλλες τις θέσεις της επίθεσης,όπως αυτή του σέντερ-φόρ.

Η κλασική του θέση ήταν με το Νο 11 στην αριστερή πτέρυγα της ομάδας.Η καριέρα του σημαδεύτηκε από την προσωπική αναγνώριση και καταξίωση,ποτέ του δεν πήρε κίτρινη η κόκκινη κάρτα από τους διαιτητές. Το 1965 το καλοκαίρι αγωνιζόμενος εναντίον του Ολυμπιακού πέτυχε χάτ-τρικ στο 4-2 στη νίκη του Απόλλωνος για το πρωτάθλημα στο καραισκάκη μπροστά σε 40.000 κόσμο. Και την επόμενη χρονιά ο Σιμιγδαλάς ήταν προσωπική επιλογή του Μάρτον Μπούκοβι όμως ο Απόλλωνας δεν τον έδωσε. Το 1970 ήταν η σειρά της ΑΕΚ να προσπαθήσει να αρπάξει τον δαιμόνιο επιθετικό χωρίς αποτέλεσμα. Τρία χρόνια αργότερα το 1973 ήρθε το τέλος της καριέρας του με άδοξο τρόπο. Πληροφορήθηκε την αποδέσμευσή του από την τηλεόραση και τις εφημερίδες.Λίγο αργότερα ξεκίνησε την καριέρα του προπονητή. Ενώ το 1975 ήταν αυτός που έσωσε τον Απόλλωνα από τον υποβιβασμό.

Μας δέχθηκε με χαρά ο Νίκος Σιμιγδαλάς στο σπίτι του στη Νέα Φιλαδέλφεια για μια συνέντευξη και να μας μιλήσει για το πέρασμά του από την μεγάλη ομάδα της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» σημερινό Απόλλωνα Σμύρνης.

– Νίκο Σιμιγδαλά να ξεκινήσουμε από τα παιδικά σου χρόνια.

—Γεννήθηκα το 1942 στη Νέα Φιλαδέλφεια,ξεκίνησα να παίζω στις αλάνες όπως όλα τα παιδιά της εποχής,αλλά είχα την τύχη το σπίτι μας να είναι πολύ κοντά στο γήπεδο της ΑΕΚ και μάζευα τις μπάλες πίσω από το τέρματου Δελαβίνια του Ρίμπα,και του Καλιβόπουλου. Όμως η ομάδα της ΑΕΚ δεν είχε τσικό και όταν πήγα στο γυμνάσιο το 1954 ένας συμμαθητής μου έπαιζε στον Απόλλωνα και μου λέει θέλεις να γραφτείς κι εσύ τον έλεγαν Αντώνη Δημητρό τώρα βρίσκεται στην Αμερική. Προπονητής στον Απόλλωνα ήταν ο Ζολνάϊ και εκείνη την ημέρα δοκίμασε 70 παιδιά. Από τα 70παιδιά πέρασαν μόνο τρία, εγώ ο Κώστας Βερτσώνης και ο Στράτος Γιδόπουλος. Έτσι γίνονταν οι επιλογές των παιδιών τότε αν δεν είχες ιδέα από μπάλα σε έδιωχναν. Ενώ τώρα γράφονται όλα στις Ακαδημίες για εμπορικούς λόγους και το αποτέλεσμα είναι να προωθούνται στην πρώτη ομάδα πολύ λίγα παιδιά έως κανένα. Εγώ είχα εμπλουτίσει την τεχνική μου κατάρτιση και την εξουσία της μπάλας από τις αλάνες, και όταν μπήκα στο γήπεδο που παιζόταν κανονικό ποδόσφαιρο λέω τώρα ποιός θα μπορέσει να μου πάρει την μπάλα,κάπως έτσι το είχα φαντασθεί.

nikos2

Το 1956 παίζω κανονικά στην εφηβική ομάδα του Απόλλωνος και σιγά σιγά ανέβαινα πίστευα ότι ήμουν καλός και περίμενα την ευκαιρία να προωθηθώ στην πρώτη ομάδα. Μετά τον Ζολνάι έρχεται προπονητής ο Τζίνα Σιμονόφσκι το 1959. Το 1960 τον Μάρτιο φεύγει για τον Ολυμπιακό και έρχεται ο Γιάννης Χέλμης. Παράλληλα προσλαμβάνεται και ο Ούγγρος Άντρας Ντόλγκος και εισηγείται να προωθηθούμε στην πρώτη ομάδα εγώ μαζί με τον Κώστα Βερτσώνη και Τάκη Οικονομόπουλο βασικός έπαιζε ο Τάκης Δούκας. Ο Τάκης Οικονομόπουλος δόθηκε το 1961 στην Προοδευτική σε ανταλλαγή με τον Γιάννη Βαραμέντη.

—Πότε έβαλες τα τρία γκολ στον Ολυμπιακό;

—Ήταν η 30η αγωνιστική 20-6-1965 στο 9″ βάζει ο Γιώργος Σιδέρης γκολ στο 10″ ισοφαρίζω εγώ,1-1 στο 16″ ο Σιδέρης βάζει το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού,2-1 στο 22″ ξανά ισοφαρίζω εγώ,2-2 και στο 40″ ο Βασίλης Κυριακού κάνει το σκόρ 3-2 υπέρ του Απόλλωνος,στο 57″ ολοκληρώνεται ο θρίαμβος του Απόλλωνος με το τρίτο δικό μου γκολ τελικό σκόρ Ολυμπιακός Απόλλων 2-4. Εκείνη την ημέρα ο Ολυμπιακός είχε προσλάβει για προπονητή τον Μάρτον Μπούκοβι και τον γύριζαν γύρω γύρω στο Καραϊσκάκη και τον αποθέωνε 40.000 κόσμος. Μετά από χρόνια όταν ήμουν προπονητής στην εφηβική ομάδα του Απόλλωνος ο Τάκης Κτενάς μου είπε ότι o Μπούκοβι σε ήθελε πάρα πολύ στον Ολυμπιακό είχε τρελαθεί με τα τρία γκολ που είχες βάλει πώς και δεν σε πήραμε τότε. Αυτό μου το επιβεβαίωσε και ο Παύλος Βασιλείου, αλλά δεν συμφωνούσε ο πρόεδρος του Απόλλωνος Οικονόμου.

nikos3

— Πόσες μεγάλες στιγμές πέρασες αυτά τα 12 χρόνια στον Απόλλωνα;

— Όλες οι χρονιές για μένα ήταν με επιτυχία πάντα έβαζα πάνω από 10 γκολ την χρονιά με πρώτον τον Βασίλη Κυριακού. Η καλύτερη χρονιά μας ήταν το 1962 όταν διεκδικούσαμε και το πρωτάθλημα τελικά τερματίσαμε στην τρίτη θέση με 74 β. με δεύτερον τον Ολυμπιακό 78 β. και 81 β. που πήρε το πρωτάθλημα.

Επίσης την χρονιά που ανεβήκαμε ξανά στην Α Εθνική 1971 το καλοκαίρι πήγαμε στην Αμερική σε μια τουρνέ στο πρωτάθλημα Ανατολικής Ακτής στον πρώτο γύρω συμμετείχε η Ιταλική Λανερόσι και στον δεύτερο γύρω πήραμε εμείς την θέση της κάναμε 10 παιχνίδια από το Ντάλας μέχρι το Μόντρεαλ είχε πολύ Ελληνισμό και Ιταλούς πάρα πολλούς.Ήταν κάτι σαν μπίζνες όπως το λένε οι Αμερικάνοι.

—Το 1973 είσαι 31 χρ. πολύ μικρός γιατί έφυγες από τον Απόλλωνα;

—Δυστυχώς υπάρχουν και οι άτυχες στιγμές της ζωής,κάποιοι δεν ήθελαν να συνεχίσω στον Απόλλωνα και αναγκάστηκα να φύγω με βαριά καρδιά και να πάω στον Παναιγιάλειο ήταν η εποχή που πήγαν και δυο παίκτες του  ολυμπιακού Βασίλης Μποτίνος Γρηγόρης Αγανιάν το 1973 ήμουν τόσο στεναχωρημένος και αισθανόμουν σαν μισθοφόρος σε 6 μήνες έφυγα από το Αίγιο ήταν και μακρυά από την οικογένειά μου.

niko4

—Προπονητική καριέρα Νίκου Σιμιγδαλά:

— Ο Κώστας Ασλανίδης είχε ανοίξει μια σχολή προπονητικής στον Αγ.Κοσμά με 7 προπονητές,έναν σε κάθε τομέα. Φυσικής κατάστασης,τεχνικής κατάρτισης, για προπόνηση νέων, τακτική ποδοσφαίρου. Πάρα πολύ καλή σχολή όπου βγήκαν πολλοί προπονητές με διπλώματα.Η πρώτη ομάδα που ανέλαβα προπονητής ήταν η Αθηναϊδα Α κατηγορία Αθηνών για 6 μήνες. Στη συνέχεια πήγα στον Αχιλλέα Αχαρνών και ανεβήκαμε κατηγορία. Εκείνος όμως ο άνθρωπος που με είχε αποδεσμεύσει δεν θέλω να πω το όνομά του, είχαμε και συγγένεια με πήρε προπονητή στην εφηβική ομάδα του Απόλλωνος Αθηνών.Εκεί βγήκαν δυο παίκτες από τα χέρια μου οι Γιάννης Δοντάς και Μάρκος Μαυρομμάτης. Στη συνέχεια συνεργάσθηκα παράλληλα με τον Κώστα Λινοξυλάκη το 1975 σαν βοηθός του, της πρώτης ομάδος του Απόλλωνος στον πρώτο γύρω η ομάδα πήγαινε για υποβιβασμό. Στο δεύτερο γύρω ανέλαβα εγώ τα πρωτεία σαν προπονητής με εντολή του προέδρου Σαλνταμούρη και κατάφερα να παραμείνει ο Απόλλων στην Α Εθνική κατηγορία. Την επόμενη χρονιά που σκοτώθηκε ο Αλέκος Παναγούλης το 1976 πάλι αυτός ο άνθρωπος επεμβαίνει και φέρνει τον Μανόλοφ προπονητή. Εγώ παραμένω στην εφηβική ομάδα. Την χρονιά αυτή ο Απόλλων είχε δώσει δανεικό στην ΑΕΚ τον Χρήστο Αρδίζογλου με 4.000.000 εκ. δραχ.

Ο Λουκάς Μπάρλος ζήταγε τον Χρήστο με μεταγραφή και για να μειώσει την τιμή μας έδινε τον Θεοχαρίδη. Με πιάνει ο πρόεδρος Σαλνταμούρης να πάω να τον παρακολουθήσω σε αγώνα. Στον αγώνα αυτόν τα μάτια έπεσαν σε άλλους δυο παίκτες στον Νίκο Καρούλια και τον Τσιβόγλου αυτούς να πάρουμε είπα στον πρόεδρο και μας τους έδωσε ο Λουκάς Μπάρλος. Γι αυτούς τους δυο παίκτες είμαι περήφανος που τους ανακάλυψα και οι δυο έκαναν μεγάλη καριέρα ο πρώτος στον Παναθηναϊκό και ο δεύτερος στον Απόλλωνα. Στη συνέχεια πήγα στην Ηλιούπολη ένα χρόνο και μετά στον Αθηναϊκό από το 1977 μέχρι το 1980.Συνέχισα την προπονητική μέχρι το 1997 στις ομάδες του Ναυπλίου,Δόξα Βύρωνος και Ραφήνας. Το 1997 στα 65 μου πήρα την σύνταξή μου από την ΔΕΗ και αφιερώθηκα στην οικογένειά μου.

—Εθνική ομάδα ο Νίκος Σιμιγδαλάς μας λέει ενδιαφέροντα πράγματα:

—Το 1965 όταν έβαλα τα τρία γκολ στον Ολυμπιακό και ένα στον ημιτελικό κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στο 1-1 με τον Απόλλωνα και το χάσαμε πάλι στο στρίψιμο της δεκάρας, με κάλεσε ο Κλεάνθης Μαρόπουλος με προπονητή τον Λάκη Πετρόπουλο στην θέση του Μίμη Παπαϊωάννου, (είχε φύγει στη Γερμανία με τον Στέλιο Καζατζίδη να γίνει τραγουδιστής) Τον Μίμη τον είχε ζητήσει η Ρεάλ Μαδρίτης και δεν τον έδινε η ΑΕΚ. Ήταν 27- 10-1965 θα παίζαμε με την Δανία στην Κοπεγχάγη (Ιντραετς Πάρκεν) για τα Προκριματικά Παγκοσμίου κυπέλλου 1966 της Αγγλίας.Ήταν το μοναδικό επίσημο παιχνίδι που έπαιξα στην Εθνική Ελλάδος. το μάτς έληξε 1-1 το γκολ ο Γιώργος Σιδέρης 45″ είχε προηγηθεί η Δανία στο 12″ Φρίτζεν θεατές 29.000 Ελλάδα: Γιάννης Φρονιμίδης-Αριστείδης Καμάρας-Χρήστος Ζαντέρογλου-Αλέκος Σοφιανίδης-Κώστας Πολυχρονίου (αρχηγός) Μίμης Δομάζος-Στέλιος Σκευοφύλαξ-Στάθης Χάϊτας-Γιώργος Σιδέρης-Αριστείδης Παπάζογλου-Νίκος Σιμιγδαλάς

Τι είπαν δυο συμπαίκτες του για τον Νίκο Σιμιγδαλά:

Σάββας Παπάζογλου: Ήταν ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής,η ποδοσφαιρική του αξία ήταν ίσα με των θρυλικών,συμπαικτών του, της «ΕλαφράςΤαξιαρχίας» Γιώργου Καμάρα,Αντώνη Δερμάτη, Λάμπη Σεραφείδη,Γιάννη Χολέβα,Στάθη Τσανακτσή,Μπάμπη Ταουξή.  Χρήστος Αρδίζογλου: Δεν υπάρχουν τέτοιοι ποδοσφαιριστές σήμερα σαν τον Νίκο Σιμιγδαλά,ήταν πάστα Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ του Άγιαξ σε τεχνική κατάρτιση,αέρινος ταχύτατος από την αριστερή πτέρυγα του Απόλλωνος με στάνταρ 10 γκολ την σεζόν.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ