Εφημερίδα Κοινωνική

Μπάμπης Ιντζόγλου: Ο «ατσάλινος» αμυντικός του Πανιώνιου της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδος!

 Breaking News

Μπάμπης Ιντζόγλου: Ο «ατσάλινος» αμυντικός του Πανιώνιου της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδος!
29 Νοεμβρίου 2016

Του Παναγιώτη Γιαλού

Ήταν μέλος της καλύτερης Εθνικής Ελλάδος όλων των εποχών με βάση τα ονόματα των παικτών της και τα αποτελέσματα που είχε φέρει με ισχυρούς αντιπάλους την περίοδο 1967-1969 για το παγκόσμιο κύπελλο του 1970 στο Μεξικό. Ο Μπάμπης Ιντζόγλου ήταν ένας υπέροχος αμυντικός όπου και να έπαιξε καθαρός παίκτης με ήθος και προσωπικότητα. Θα μας τα πει ο ίδιος για πρώτη φορά μιλάει δημόσια από τότε που σταμάτησε το ποδόσφαιρο σε μια μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη που την χάρηκε πάρα πολύ όπως χαρακτηριστικά μας είπε. Μπάμπη είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και νιώθω μεγάλη τιμή να με καλέσεις στο σπίτι σου για να μας μιλήσεις για πρώτη φορά για την καριέρα σου και να μάθει ο κόσμος που σε αγαπάει ακόμα άγνωστα ντοκουμέντα και περιστατικά.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΙΝΤΖΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

— Γεννήθηκα το 1949 είμαι Νικιώτης στη Νίκαια και ξεκίνησα από την ΑΕ Νικαίας που συγχωνεύτηκε με τον Άρη Νικαίας το 1960-61 που έπεσε η ΑΕ Νικαίας από την Α Εθνική κατηγορία στη Β Εθνική έγινε ο Ιωνικός Νικαίας. Στην ΑΕ Νικαίας έπαιζε και ο αδερφός μου ο Παναγιώτης και τα άλλα αδέρφια μου Θανάσης και Γιώργος έπαιζαν στην Χαλκηδόνα. Παναγιώτης και Γιώργος σταμάτησαν γρήγορα δεν πήγαν σε μεγάλη ομάδα,ήταν μεγαλύτεροι από μένα. Ο Θανάσης όταν εγώ έπαιζα στον Ιωνικό έπαιζε ήδη στον Πανιώνιο.

Η ΧΟΥΝΤΑ ΕΚΑΝΕ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΣΕ ΠΟΙΑ ΟΜΆΔΑ ΘΑ ΠΑΝΕ

Έδωσε λοιπόν εντολή ο Κ.Ασλανίδης να πάω στην ΑΕΚ. Στην κάθε ομάδα επί χούντας είχαν ένα κυβερνητικό επίτροπο ο Πανιώνιος είχε τον Γιώργο Κώσταντόπουλο, αρχή επαναστάτης των Λοκατζήδων στο Διόνυσο, και ήθελε να πάω στον Πανιώνιο έτσι και έγινε το 1968 πήγα στον Πανιώνιο, με προπονητή τον Μπούζακ και παίζω αμέσως στην πρώτη ομάδα. Στον Ιωνικό έπαιζα δεξιός μπάκ ο Μπούτζακ με έβαλε έξω δεξιά για δυο χρόνια και όταν ήρθε προπονητής ο Τζο Μάλετ από την Αγγλία με έβαλε στην άμυνα πρώτα δεξιός μπάκ και στην συνέχεια σέντερ-μπάκ. Μέχρι το 1975 παίζω στον Πανιώνιο.

1970-71 Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

—Έτσι ακριβώς παίζουμε με την Ντβεντε για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ 4-0 εδώ και 1-1 στην Ολλανδία και προκρινόμαστε να παίξουμε με την Ουγγρική Φερετσβάρος του θρυλικού Άλμπερτ,εκεί έγινε το μεγάλο κακό για τον Πανιώνιο. Εδώ ήρθαμε 1-1 όλα καλά πάμε στην Βουδαπέστη και στα τελευταία λεπτά του Α ημιχρόνου ο Θανάσης Ιντζόγλου πιάνει μια κεφαλιά η μπάλα κτυπάει μέσααπό το σίδερο μπαίνει γκόλ και βγαίνει πάλι προς το γήπεδο η μπάλα ο διαιτητής δεν σφυρίζει το γκόλ και μας λέει παίζεται εκεί έγινε ο χαμός πέσαμε όλοι πάνω του και πρώτος ο Στάθης Χάιτας νευρικός όπως ήταν έγινε μεγάλη φασαρία με αποτέλεσμα να μας βγάλει κόκκινη κάρτα σε μένα και στον Στάθη Χάιτα μείναμε με 9 παίκτες και συνεχίσαμε το παιχνίδι κανονικά με ήττα 4-1 και μας απέκλεισαν από την Ευρώπη 5 χρόνια αν θυμάμαι καλά. Την χρονιά αυτή ο Πανιώνιος τερμάτισε δεύτερος στο πρωτάθλημα 1970-71 πίσω από την ΑΕΚ και μπροστά από τον Παναθηναικό.Την εποχή εκείνη στην Εθνική Ελλάδος έπαιζαν 7 με 8 παίκτες του Πανιωνίου.

ΤΟ 1972 Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΙΝΤΖΟΓΛΟΥ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

—Έτσι ακριβώς με φωνάζει ο Κώστας Σαραλιώτης και μου λέει σε ζητάει στο γραφείο του ο Νίκος Γουλανδρής πράγματι πηγαίνω και με ρωτάει αν θέλω να πάω στον Ολυμπιακό αλλά χρήματα δεν θα σου δώσω παρά μόνο θα σου πάρω ένα διαμέρισμα στο πασαλιμάνι, εγώ τρελάθηκα από την χαρά μου και του είπα και ποιός είναι αυτός που θα έλεγε όχι στον Ολυμπιακό άν τα βρείτε με τον Πανιώνιο εγώ θέλω να έρθω. Ο κ. Γουλανδρής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Πανιωνίου κ.Κώστα Τσολακάκη που ήταν και παίκτης του Ιπποδρόμου και ζητούσε πολύ μεγάλα ποσά και η μεταγραφή μου χάλασε.

ΤΟ 1975 Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΙΝΤΖΟΓΛΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

— Ο πρόεδρος της ΑΕΚ Λουκάς Μπάρλος αυτός ο τεράστιος άνθρωπος έπαιζε κι εκείνος Ιππόδρομο και συναντήθηκαν με τον κ.Τσολακάκη και συζήτησαν να έρθω στην ΑΕΚ αρχικά η συμφωνία κλείσθηκε στα 8.000.000 δραχ. η μεταγραφή πήγε να ναυαγήσει γιατί ο πρόεδρος του Πανιωνίου μερικές μέρες αργότερα ζήτούσε 12.000.000 δραχ ίσως να έχασε κάποιες κούρσες με τα άλογα και ήθελε να ρεφάρει. Τελικά τα βρήκαν κάπου στη μέση και πήγα στην ΑΕΚ. με προπονητή τον Φάντροκ Τσεχο-Ολλανδός ήταν πολλά χρόνια προπονητής στην Εθνική Ολλανδίας. Η ΑΕΚ την εποχή εκείνη είχε μεγάλη ομάδα για δυο λόγους μεγάλα ονόματα ποδοσφαιριστών, και πολύ μεγάλο προπονητή. Εμένα με έβαλε αριστερό μπάκ στην θέση του Θεοφιλόπουλου, Είχε έρθει νωρίτερα από τον Πανιώνιο στην ΑΕΚ από την αριστερή πλευρά είχα στα χαφ τον Μίμη Παπαιωάννου και έξω αριστερά τον Θωμά Μαύρο. Σέντερ-φόρ τον Γερμανό Βάγκνερ, δεξιά τον Αρδίζογλου και την επόμενη χρονιά το 1976 ήρθε και ο Βιέρα από τον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Δέδες είχε έρθει στην ΑΕΚ από το 1974 από τον Πανιώνιο, αργότερα το 1978 ήρθε ο Μίμης Δομάζος από τον Παναθηναικό, και το 1979 ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς από την Βελέζ της Γιουγκοσλαβίας ο καλύτερος σέντερ φόρ των Βαλκανίων. Όμως θα σταθώ στον προπονητή Φάντροκ μας έμαθε άλλα πράγματα που τα εφάρμοζε στην Εθνική Ολλανδίας. Μας έμαθε τα μπάκ να κατεβαίνουν μέχρι την αντίπαλη γραμμή του κόρνερ και το μπάκ το κάλυπτε το χαφ της κάθε πλευράς.

1

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΕΚ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 1977- 1978-197

—Ναι η ΑΕΚ την περίοδο 1976-77 με πρωταγωνιστές τους Μίμη Παπαιωάννου Θωμά Μαύρο Χρήστο Αρδίζογλου Μίλτο Βιέρα,Τάκη Νικολούδη, Λάκη Νικολάου,Μπάμπη Ιντζόγλου,Νίκο Χρηστίδη, γίνεται η πρώτη και μοναδική Ελληνική ομάδα που συμμετέχει στα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ξεπερνώντας τα εμπόδια των Δυναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι,Ερυθρού Αστέρα, Κουίνς Πάρκ- Ρέιντζερς, για να αποκλειστεί από την Ιταλική Γιουβέντους. .Η ΑΕΚ το 1978 Παίρνει το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ελλάδος με προπονητή τον Φάντροκ, όπως και το 1979 ξανά το πρωτάθλημα Ελλάδος

. Παίζω στην ΑΕΚ μέχρι το 1980 και μου λένε είσαι μεγάλος 31 χρ. και δεν θα συνεχίσουμε μαζί. Εγώ θέλω να ξαναγυρίσω στον Πανιώνιο. Εν το μεταξύ στον Διαγόρα Ρόδου είναι προπονητής ο Τάκης Παπουλίδηςκαι με παίρνει τηλέφωνο να πάω στη Ρόδο. Από ότι σου δίνει ο Πανιώνιος θα σου δώσουμε τα διπλά μου λέει. Πράγματι πηγαίνω Ρόδο βρίσκω υπέροχους ανθρώπους και παίζω μέχρι το 1983 το καλοκαίρι εκείνο έρχονται στη Ρόδο ο Δημήτρης Μελισανίδης με τον Γιώργο Σπανό και μου ζητάνε να γυρίσω στον Πειραιά για λογαριασμό του Ιωνικού. Πράγματι γυρίζω στον Ιωνικό για ένα χρόνο στην Γ Εθνική και κλείνω εκεί την καριέρα μου 19 χρόνια το 1984.Συνολικά είχα 323 συμμετοχές στις ομάδες που έπαιξα με 29 γκόλ.

2

ΠΑΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το πρώτο σου παιχνίδι ήταν με την Εθνική Πορτογαλίας 4-5-1969 στο Ντάς Άντας στο Πόρτο για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου 1970 του Μεξικού, και σε βάζει ο Ντάν Γεωργιάδης βεντούζα πάνω στον Μαύρο Πάνθηρα Εουσέμπιο;

—Ναι ακριβώς αλλά ήμουν άτυχος σε μια μονομαχία με τον Εουσέμπιο έπαθα ένα διάστρεμα στο 24″ και βγήκα έξω στη θέση μου μπήκε ο Σταθόπουλος της ΑΕΚ. Σύνθεση της Ελλάδος Οικονομόπουλος-Γκαιτατζής- Ζαντέρογλου- Μπαλόπουλος- Μπάμπης Ιντζόγλου (24″Σταθόπουλος) Δομάζος- Ελευθεράκης (πρώτη του εμφανιση) Κούδας- (Μποτίνος 60″) Χάιτας- Γ.Σιδέρης- Παπαιωάννου σκόρερ Μποτίνος 68″ Ελευθεράκης 73″Συνολικά με την Εθνική Ελλάδος είχα 9 συμμετοχές. Επίσης είχα από 3 συμμετοχές στην Εθνική Ελπίδων Νέων και Ενόπλων που παίξαμε το 1968-69 στη Βαγδάτη για το Παγκόσμιο κύπελλο του ΣΙΣΜ και πήραμε το κύπελλο.

5

ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΟΥ;

— Το 1977 όταν εγώ έπαιζα στην ΑΕΚ και ο αδερφός μου Θανάσης ήταν στον Εθνικό. Θα παίζαμε ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια ΑΕΚ- Εθνικός και ο προπονητής μας Φάντροκ έκανε μάθημα τακτικής στους 10 παίκτες και του λέει ο Παπαιωάννου στον Ιντζόγλου Μίστερ δεν είπατε τίποτα και με κράτησε τελευταίο να μου πει ότι εσύ Μπάμπης να πιάνεις Θανάση προφανώς σκέφθηκε ότι ήξερα το παιχνίδι του. Ο καιρός ήταν βροχερός και το γήπεδο βαρύ λέω στον Διερμηνέα να του πει εγώ να παίξω πάνω στον Μητρόπουλο και ο Ραβούσης στον αδερφό μου, τίποτα ο Φάντροκ δεν άλλαζε γνώμη. Αρχίζει το παιχνίδι και βάζω στο μυαλό μου ότι ούτε με ξέρει ο Θανάσης ούτε τον ξέρω θα παίξουμε το παιχνίδι μας. Σε μια φάση

που κατεβαίνει ο Θανάσης για γκόλ λέω εδώ είμαστε τον έχω, του κάνω ένα τάκλιν με τα δυο πόδια και τον πετάω τον σηκώνω ψηλά και όπως ήταν το γήπεδο μέσα στα νερά τον πέταξα πολλά μέτρα μακριά στη λάσπη σηκώνομαι και πάω κοντά του να δω αν τον χτύπησα σοβαρά και μου λέει άσε δεν βλέπεις πόσο χάλια μ’ έκανες μέσα στη λάσπη? Τον πείραξε που λερώθηκε περισσότερο και όχι για τον τραυματισμό του. Ο Θανάσης αν έβλεπε λακκούβα την πήδαγε για να μην λερωθεί, είχε εύκολο το γκόλ και στον Εθνικό είχε βγει μια χρονιά πρώτος σκόρερ του Ελληνικού πρωταθλήματος με 21 γκολ.

ΠΕΣ ΜΟΥ ΑΝ ΕΜΕΙΝΕΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

5

—Πάρα πολύ ήταν κάτι που δεν μου το είχαν ζητήσει ποτέ όλα αυτά τα

χρόνια από τότε που σταμάτησα το ποδόσφαιρο και σας ευχαριστώ πάρα

πολύ.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΙΝΤΖΟΓΛΟΥ

Σάββας Παπάζογλου Ήταν ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής στον Πανιώνιο

στην ΑΕΚ και στην Εθνική Ελλάδος και πολύ καλό παιδί. Στέλιος Σεραφείδης Από τα καλύτερα παιδιά που πέρασαν από την ΑΕΚ ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής θετικότατος από τους καλύτερους αμυντικούς παίκτες στην Ελλάδα.

gialos

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ