Εφημερίδα Κοινωνική

Η δραματική επιχείρηση διάσωσης λεπτό προς λεπτό

 Breaking News

Η δραματική επιχείρηση διάσωσης λεπτό προς λεπτό
28 Δεκεμβρίου 2014

Δραματικές στιγμές για τους επιβαίνοντες του οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα.

Στις 9:15 την Κυριακή αναχώρησε από την Πάτρα το πυροσβεστικό σκάφος «Σκούρτης» με κατεύθυνση την Αδριατική, ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς. Το πλοίο επέστρεψε, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Νωρίτερα, ένα ρυμουλκό από την Κέρκυρα, το οποίο επιχείρησε να φτάσει στο σημείο, όπως επίσης και ένα ελικόπτερο Σικόρσκι, δεν κατάφεραν να φτάσουν, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Από τις 10:00 το πλοίο βρίσκεται στον ιταλικό τομέα ευθύνης.

Επίσης την Κυριακή το πρωί, επτά από τα παραπλέοντα σκάφη προσπάθησαν να σχηματίσουν έναν κύκλο γύρω από το Norman Atlantic, ώστε να το προσεγγίσει η σωστική λέμβος του Europa Cruise.

Στις 13:00 έγινε γνωστό ότι στην περιοχή έφτασε ιταλικό ρυμουλκό με πρόθεση να απομακρύνει το πλοίο.

Στις 13:30 η RAI μετέδωσε ότι τα πρώτα ιταλικά ελικόπτερα έφτασαν στην περιοχή και απομακρύνουν επιβάτες. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός Ρέντσι με νεώτερο Tweet.

Στις 14:00 τα ιταλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η πυρκαγιά στο Norman Atlantic έχει τεθεί υπό έλεγχο και συνεχίζει να φλέγεται μόνον η γέφυρα Νο5.

Όλα τα λιμάνια της Κάτω Ιταλίας (Μπάρι, Μπρίντιζι, Σάντα Μαρία Ντι Λέουκα και Λέτσε) είναι σε ετοιμότητα, για να υποδεχθούν τους διασωθέντες.

Το Rai News, επίσης, μετέδωσε ότι το πλοίο, το οποίο είναι ακυβέρνητο, πλέει προς αλβανικά χωρικά ύδατα.

15:00 Συνεχείς ρίψεις νερού για την κατάσβεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε στο γκαράζ του «Νorman Αtlantic» πραγματοποιεί το ρυμουλκό που βρίσκεται στο σημείο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, το Νorman Αtlantic δεν έχει πάρει κλίση, στο σημείο βρίσκονται τρία ρυμουλκά και είναι σε εξέλιξη μεταφοράς όλων των επιβατών από ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής στο επιβατηγό Cruise Europa.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος, σε νέα ενημέρωση το μεσημέρι ανέφερε ότι σε κανέναν από τους επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου δεν έχει διαπιστωθεί πρόβλημα υγείας.

15:10 Από το υπουργείο Άμυνας δόθηκε εντολή να φύγουν Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας από το Αιγαίο με κατεύθυνση την Αδριατική, προκειμένου να απομακρύνουν από αέρος επιβάτες.

15:45 O Mιχάλης Καρβούνης, συνεργάτης οδηγών-επιβατών, δήλωσε στην ΝΕΡΙΤ ότι οι επιβάτες διατηρούν την ψυχραιμία τους παρά την πολύωρη ταλαιπωρία.

15:50 Το πρώτο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκίνησε τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για ελικόπτερο που είχε καταφέρει να φτάσει νωρίτερα στο Μπρίντεζι της Ιταλίας για ανεφοδιασμό.

16:00: Οι ελληνικές αρχές έδωσαν στην δημοσιότητα την πρώτη λίστα με Έλληνες επιβάτες που απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

16:10: Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, η φωτιά στο πλοίο έχει τεθεί υπό έλεγχο.

16:20: Από τις Αρχές έγινε γνωστό ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα και θα διακόπτονται μόνο για τον ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων.

16:25: Από την ιταλική πλευρά επιστρατεύθηκαν άλλα δύο ελικόπτερα. Η διακομιδή γίνεται ανά έξι άτομα.

17:00 Σε δεύτερη ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας αναφέρεται ότι η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου συνεχίζεται με ομαλό ρυθμό.

17:05 Οι Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι στις επιχειρήσεις συμμετέχουν και δύο ελικόπτερα Σικόρσκι, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα άτομα.

18:00 Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός εκ των επιβατών. Έχουν διασωθεί ήδη 156 άτομα. Η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί όλο το βράδυ.

18:45 Ιταλικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν τα στοιχεία και τη φωτογραφία του πλοιάρχου.

18:49 Ιταλικά μέσα ενημερωσης αναφέρουν ότι ένα ρυμουλκό κατάφερε να δέσει στο Norman Atlantic.

19:18 Ο επιβάτης Νίκος Παπαθεοδοσίου δήλωσε στο Mega ότι το πλοίο έχει πάρει κλίση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η φωτιά εξακολουθεί να καίει. Ανέφερε ότι βλέπει καπνούς, αλλά όχι φλόγες, και εξέφρασε το φόβο του ότι θα καούν όλοι σαν ποντίκια. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι τα παιδιά και οι περισσότερες γυναίκες έχουν μεταφερθεί από το πλοίο, μέσω ελικοπτέρων. Σημείωσε ότι το πλοίο κινείται, αλλά πολύ αργά.

19:50 Η σύζυγος του μάγειρα του πλοίου Στεφανία Δημητσιάνου δήλωσε στη ΝΕΡΙΤ ότι επικοινώνησε με τον άντρα της και εκείνος της είπε πως έχει αρχίσει η ρυμούλκηση του πλοίου.

20:00 Τα ελικόπτερα έχουν σταματήσει προσωρινά την επιχείρηση διάσωσης για να ανεφοδιαστούν.

Δευτέρα πρωί:

Στιγμές αγωνίας για τους υπόλοιπους επιβάτες, καθώς η φωτιά -αν και υπό έλεγχο- εξακολουθεί να καίει, ενώ το πλοίο με μικρή κλίση (7 μοιρών), λόγω των νερών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ρυμουλκείται στο Μπρίντιζι. Η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών πραγματοποιείται από αέρως -κυρίως με Super Puma. Στη διάρκεια της νύχτας πλωτά μέσα επιχείρησαν να απομακρύνουν τους επιβάτες από το Norman Atlantic, αλλά διέκοψαν την προσπάθεια τους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίστηκαν με εναέρια μέσα. Στο σημείο μεταβαίνει ρυμουλκό σκάφος από την Πύλο. Κλιμάκιο ιατρών επιβιβάστηκε στο πλοίο για να παρέχει πρώτες βοήθειες στους επιβάτες. Ο 67χρονος Γιώργος Δούλης είναι ο επιβάτης του «Norman Atlantic» που βρήκε τραγικό θάνατο, κατά την επιχείρηση διάσωσης.

 

Λίστα με ονόματα διασωθέντων υπάρχει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας.

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ