Εφημερίδα Κοινωνική

Βασίλης Μιχαλολιάκος – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ…

 Breaking News

Βασίλης Μιχαλολιάκος – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ…
16 Απριλίου 2014

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» με το Γιάννη Σκάλκο και τη Μάριον Μιχελιδάκη, στη Δημόσια Τηλεόραση.

Παρουσιάζουμε τα κύρια σημεία των δηλώσεών του.

Το μεγαλύτερο «έργο»…

«Αν με ρωτήσετε πιο είναι το πιο σημαντικό έργο που έχω κάνει, πέρα από τα 129 έργα που ολοκληρώθηκαν ή εκτελούνται, είναι η ισχυρή συμμαχία Δημοτικής Αρχής – Εργαζομένων – Δημοτών στο Δήμο, η οποία υπερβαίνει κόμματα, καταστάσεις και ανατρέπει μια μοιρολατρία και ηττοπάθεια που είχε επιβληθεί στον Πειραιά».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΩΡΑΛΗ – ΜΑΡΙΝΑΚΗ

«Η Δημοκρατία δεν είναι με έναν υποψήφιο. Η Δημοκρατία είναι με περισσότερο από δύο υποψηφίους. Είναι όλοι καλοδεχούμενοι. Ο καθένας έχει την ιστορία του, ο καθένας έχει την πρότασή του. Μία όμως παρατήρηση θα κάνω για τον κ. Μώραλη και για όλους, όσους δεν κατήλθαν στην αναμέτρηση των προηγούμενων εκλογών: Γιατί αφού αγαπούν τον Πειραιά, δεν το έκαναν στις προηγούμενες εκλογές, το 2010, όπου κατά γενική ομολογία ο Πειραιάς βρισκόταν σε κατάσταση κατάρρευσης για τα οικονομικά του και μας «πλημμύριζαν» τα σκουπίδια;

Σ’ ό, τι αφορά τον Ολυμπιακό, είναι τιμή για τον Πειραιά, ότι στην πόλη μας γεννήθηκε η μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδος και έχει και κοινωνιολογικές αναφορές! Στον Πειραιά έχουμε μεγαλύτερο συναίσθημα με τη πόλη μας από τον μέσο εθνικό όρο. Γιατί είναι ο Πειραιάς που κτίσθηκε από την εσωτερική μετανάστευση. Οι «άγιοι» γονείς μας ήταν ξυπόλητοι, πεινασμένοι, δούλεψαν στον Πειραιά για να αναθρέψουν τα παιδιά τους, να τα μορφώσουν, να τα κάνουν άξιους Έλληνες και Πειραιώτες. Αγάπησαν τον Πειραιά, έγιναν Πειραιώτες και έφτιαξαν και τον Ολυμπιακό, ο οποίος διαπερνά τις ψυχές όλων των Πειραιωτών. Να κάνουμε μια σοβαρή προσέγγιση. Απαγορεύεται κάποιος να είναι κομμουνιστής και Ολυμπιακός; Ασφαλώς και επιτρέπεται. Απαγορεύεται κάποιος να είναι δεξιός και Ολυμπιακός; Όλοι στον Πειραιά είναι υπερήφανοι για τον Ολυμπιακό. Τελεία και παύλα!»

Έχει ξεσπάσει κόντρα;

«Η κόντρα θέλει τουλάχιστον δύο και εγώ δεν προσφέρομαι. Απλώς θέλω να μιλήσω πολιτικά και επιστημονικά, αν θέλετε. Ο ιδιοκτήτης των μετοχών της ΠΑΕ, είναι ιδιοκτήτης της ΠΑΕ. Διοικεί τους υπαλλήλους της ΠΑΕ. Τους Ολυμπιακούς τους εκπροσωπούμε όλοι οι αιρετοί της πόλεως του Πειραιά: οι Δήμαρχοι, οι Βουλευτές, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Να σας το πω πιο απλά. Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα εκλεγούν 49 Δημοτικοί Σύμβουλοι. Οι 45 τουλάχιστον θα είναι Ολυμπιακοί. Θα είναι όλων των παρατάξεων. Στο συνδυασμό μας έχουμε πρώην αθλητές του Ολυμπιακού, όπως το Γιώργο Σιγάλα, από τους μεγαλύτερους αθλητές μπάσκετ που ανέδειξε η Ελλάδα, γέννημα θρέμμα του Ολυμπιακού. Είναι πολύ σημαντικό μυαλό, έχει ήθος και προσφέρει τις υπηρεσίες του και στον αθλητισμό και στον πολιτισμό».

Τι «μήνυμα» θέλει να του στείλει το ερυθρόλευκο «στρατόπεδο»;

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το ότι ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού, που κατεβαίνει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον κ. Μώραλη, του στέλνει κάποιο «μήνυμα», ο Δήμαρχος Πειραιά απάντησε ως εξής:

«Όχι κανένα. Είναι δικαίωμά του. Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών. Και όσοι επιχειρούν να υποτιμήσουν τη νοημοσύνη του Πειραϊκού λαού, θα πάρουν επίσης το μήνυμά τους. Είναι άλλο πράγμα να έχεις αγοράσει τις μετοχές του Ολυμπιακού, δεν αγοράζεις μαζί και τους πολίτες του Πειραιά. Να το πω και καθαρά, πόσο πιο καθαρά; Είχα πει σε μια άλλη τηλεοπτική μου συνέντευξη ότι θα τρίζουν τα κόκαλα του Νταϊφά και του Γουλανδρή. Δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία σου ο λαός του Πειραιά! Τότε ο Ωνάσης ή ο Νιάρχος έπρεπε να είναι πλανητάρχες! Ας ηρεμήσουμε λιγάκι, ας ηρεμήσουμε τις φιλοδοξίες μας! Εγώ ξέρετε δεν θα κατέβαινα υποψήφιος, αν δεν είχα να συνεχίσω ένα έργο».

Πότε θα «αποσυρθεί» από δήμαρχος;

Σε ερώτηση, αν αυτή είναι η τελευταία του θητεία στο Δήμο, ο κ. Μιχαλολιάκος απάντησε:

«Δεν έχω κανένα λόγο να δεσμευτώ για να «συναισθηματικοποιήσω» τη σχέση μου με τον ψηφοφόρο. Δεν είμαι σε ηλικία αποστρατείας. Δόξα τω Θεώ τα έχω καλά με τον εαυτό μου. Δεν έχω καμιά διάθεση να γεράσω ως Δήμαρχος. Όσο νοιώθω ότι υπάρχει ένα έργο, θα είμαι παρών!

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

«Για παράδειγμα, ξεβρομίσαμε τον Πειραιά. Είχα πει ότι θα ξεβρομίσω τον Πειραιά σε 60 μέρες και γελούσαν. Είχε ηττηθεί ο Πειραϊκός λαός ακόμη και σε αυτό. Είχε αποδεχτεί την ήττα. Ο Πειραιάς, η πιο βρόμικη πόλη τότε, τώρα είναι από τις πιο καθαρές της Ευρώπης. Είχαμε πει ότι, θα απαλλάξουμε τον Πειραιά από το παρεμπόριο. Σε μια εβδομάδα το πετύχαμε. Κόψαμε τον «ομφάλιο λώρο» των νονών από το παζάρι. Το κάναμε σε 15 μέρες. Είχαμε πει θα φύγει ο ΟΚΑΝΑ, του οποίου η παρουσία εκεί, έδιωχνε τις ναυτιλιακές εταιρείες από τον Πειραιά. Αντί για Οργανισμός Καταπολέμησης των Ναρκωτικών, ήταν οργανισμός διακίνησης ναρκωτικών. Τον είχανε βάλει στην πλατεία της Τερψιθέας και έφυγε και πήγε εκεί που έπρεπε να είναι: στα νοσοκομεία.

Λειτούργησε ξανά το Δημοτικό Θέατρο. Ένα από τα καλύτερα θέατρα της Ευρώπης. Η είσοδος του Πειραιά, από θαλάσσης, είτε η κρουαζιέρα είτε η ναυσιπλοΐα είχε εικόνα τριτοκοσμική και έχει ακόμα, γιατί το έργο εκτελείται!

Εκτελείται αυτή την ώρα, έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος, το μεγαλύτερο δημοτικό έργο που έχει γίνει ποτέ, προϋπολογισμού 21 εκ. ευρώ. Ένα τεράστιο έργο. Οι εγκαταλελειμμένες σιδηροδρομικές γραμμές, από τη Λεύκα ως τον Άγιο Διονύσιο μετατρέπονται σε έναν σύγχρονο πράσινο πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο.»

«Δεν κάνουμε πίσω σε αυτά που οραματιζόμαστε»

«Εγώ δεν είμαι της αναβλητικότητας. Εγώ είμαι πολιτικός που αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Από το 2002 ως την ημέρα που ανέλαβα Δήμαρχος, ο Δήμος Πειραιά πλήρωνε εκατοντάδες χιλιάδες, αθροιζόμενα σε εκατομμύρια, σε μελέτες που ποτέ δεν υλοποιούντο. Εγώ επέβαλλα στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, στην κυβέρνηση δηλαδή, να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση το σύνολο των μονοδρομήσεων του Πειραιά και της Πειραϊκής. Τον πρώτο καιρό ασφαλώς είχαμε παρενέργειες. Σήμερα, όλοι αναγνωρίζουν ότι ορθώς το κάναμε και έτσι έχει ανακουφιστεί κατά πολύ η κυκλοφοριακή ασφυξία. Το ΜΕΤΡΟ έρχεται. Χρειάστηκε να πιέσουμε και γι αυτό. Η κεντρική εξουσία, η δημοτική αυτοδιοίκηση είχαν αμελήσει αυτό το πρώτιστο καθήκον. Είναι δυνατόν να μιλάμε για μια σοβαρή χώρα και το μετρό να έρχεται τελευταίο στο εθνικό μας λιμάνι;»

ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜ

«Συνολικά σε αυτά τα 3 χρόνια της εθνικής χρεοκοπίας εκτελούνται ή εκτελέστηκαν 129 έργα. Το Τραμ το «υποχρεώσαμε» να κάνει πρώτα τα ανταποδοτικά, τα οποία τα αυξήσαμε. Αντί για 10.000 τ.μ. καινούργια πεζοδρόμια θα φτιάξει 30.000τ.μ., αντί για 100 βυθιζόμενους κάδους να φτιάξει 500. Τους υποχρεώνουμε να μην δρομολογήσουν τα μεγάλα βαγόνια που θυμίζουν τρένο, αλλά τα μικρά που ενδεχομένως να εξυπηρετούν. Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση να υπογειοποιηθούν οι γραμμές του ΗΣΑΠ, που ως προστιθέμενο έργο θα ανακουφίσει το κυκλοφοριακό.»

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ  ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

«Η καλύτερη χρονιά για την κρουαζιέρα, ήταν η χρονιά που πέρασε. Καταφέραμε να φτιάξουμε την Ακτή Μιαούλη, αναδεικνύοντας το Δημοτικό Θέατρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο που είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης, κάνοντας μια ουσιαστική παρέμβαση στις παραλίες, τη Φρεαττύδα και τα Βοτσαλάκια, κρατήσαμε πολύ μεγάλο μέρος της κρουαζιέρας στον Πειραιά. Όλοι μαζί: οι φορείς, ο Εμπορικός Σύλλογος, εμείς. Εγώ έχω στο ψηφοδέλτιό μου τον Πρόεδρο του Εφοπλισμού Κρουαζιέρας. Εμείς θα πάμε στην πηγή. Εκεί που πωλούνται οι κρουαζιέρες. Να αναδείξουμε τον Πειραιά. Να έρχεται κάποιος και να μένει στον Πειραιά. Το Δημοτικό μας Θέατρο είναι μεγάλο «όπλο». Ήδη, κάποια πούλμαν του Δήμου θα περιμένουν τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων εκεί που έρχονται για να τους ξεναγούν δωρεάν. Γίνεται μια μάχη. Η περιβόητη Τρούμπα, την οποία την παραλάβαμε «νεκρή» ή κέντρο διακίνησης ναρκωτικών, λόγω του ΟΚΑΝΑ, στο έργο που σας είπα, εντάσσεται η ανάπλαση της. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε εκεί τουριστικά καταστήματα, όπου θα πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα, από κομπολόγια ως ομοιώματα και καταστήματα εστίασης, ψυχαγωγίας, καφετέριες, ώστε να μπορούν να λειτουργούν και αυτά ως δύναμη έλξης για την κρουαζιέρα. Αυτή την ώρα εκτελούνται έργα διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων, εξωραϊσμός των όψεων κ.ά.».

ΣΕΦ: ΜΕΓΑΛΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

«Υπήρξε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου, θεσμικού περιεχομένου, γιατί πρέπει να υλοποιηθεί η δέσμευση και εντολή του Πρωθυπουργού για παραχώρηση του περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ στο Δήμο Πειραιά για αθλητικές εγκαταστάσεις, για παιδότοπους, για βοτανικό κήπο και για περιπατητικό χώρο. Ξέρετε, κάποια στιγμή πρέπει να ξεφύγουμε από την απραξία. Έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Δεν έγινε κανένα έργο στον Πειραιά. Κι ας ήταν ο πρωθυπουργός Πειραιώτης. Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη εφικτότητας του υπογείου δρόμου από το ΣΕΦ μέχρι το λιμάνι.»

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

«Να σας πω και ένα άλλο έργο που θέλω. Η ανάπλαση της οδού Πειραιώς, από την Ομόνοια μέχρι το λιμάνι. Δεν είναι ο ιστορικότερος δρόμος της Ελλάδος; Είναι εικόνα αυτή που έχει; Δεν μας προσβάλλει όλους; Έχω κινηθεί ήδη και προς τον Πρωθυπουργό και προς τον Γιάννη Σγουρό και προς τους Δημάρχους Μοσχάτου, Ρέντη, Αθηναίων που εμπλέκονται. Λέμε ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι ο Τουρισμός και η Ναυτιλία. Με αυτόν το δρόμο; Με εγκαταλελειμμένα κουφάρια;»

ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Ο  ΣΑΜΑΡΑΣ;

Σε ερώτηση αν θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να κατέβει στον Πειραιά για να τον στηρίξει, ο Δήμαρχος Πειραιά απάντησε τα εξής:

«Δεν του ζήτησα ποτέ εγώ να κατέβει στον Πειραιά ως πολιτική παρουσία. Ως φυσική παρουσία διατηρεί το δικαίωμα ένας Δήμαρχος να έχει φιλία μ’ έναν άνθρωπο, που έχει γίνει Πρωθυπουργός της χώρας. Η γνωριμία μου με τον Αντώνη Σαμαρά δεν είναι χθεσινή, δεν είναι συγκυριακή, είναι μια γνωριμία 40 ετών. Δεν είναι μια γνωριμία στα σαλόνια. Είναι μια γνωριμία στις κοινές προσπάθειες. Αν ήθελα να είμαι κομματικός υποψήφιος θα το έκανα. Δεν θέλω να είμαι κομματικός υποψήφιος».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ερώτηση πως ¨πέτυχε¨ το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου, αφού το ταμείο ήταν ¨μείον¨, ο Δήμαρχος Πειραιά απάντησε:

«Δεν θέλω να έχω μια παρουσία έπαρσης ή εγωισμού. Κόψαμε όλες τις σπατάλες. Κόψαμε τον «ομφάλιο λώρο» της διαφθοράς. Κόψαμε όλες τις δαπανηρές εκδηλώσεις. Αλλά είπαμε ότι, δεν θα υπάρχει ούτε ένα παιδάκι οικογένειας, που ζει στον Πειραιά, που να μη βρίσκει την αγάπη και την αγκαλιά ενός Βρεφονηπιακού Σταθμού. Δεν θα υπάρχει κανένας φτωχός που δεν θα σεβόμαστε την αξιοπρέπειά του. Εμείς δεν στήνουμε τους ανθρώπους στην ουρά για να μοιράσουμε φαγητό, μια φορά το χρόνο. Ο άνθρωπος δεν πεινάει μια φορά το χρόνο. Αξιοπρέπεια θέλει να έχει κάθε μέρα. Στέλνουμε το φαγητό, στο φτωχό που δεν έχει, στο σπίτι του».

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ  ΤΟΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Σε ερώτηση για το ποιές είναι οι σχέσεις του με τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ και αν έχει τη στήριξή του, ο κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος απάντησε τα εξής:

«Τον σέβομαι, τον εκτιμώ, τον αγαπώ. Είναι μια πνευματική και ηθική δύναμη. Είναι μια δύναμη Ορθοδοξίας. Οι προσωπικές μας σχέσεις είναι άριστες. Δεν θέλω τη στήριξή του. Δεν θέλω τον Δεσπότη κομματάρχη. Νοιώθω την αγάπη του. Όπως γνωρίζετε πριν από 14 χρόνια έγινε μια απόπειρα εναντίον της ζωής μου. Ήταν του Αγίου Μάξιμου 21 Ιανουαρίου. Έφτιαξα ένα εκκλησάκι στο χωριό που γεννήθηκα, στα Κορογονιάνικα της Μέσα Μάνης. Τα Θυρανοίξια τα έκανε ο Δεσπότης.

Ο Δεσπότης είναι Δεσπότης για όλο τον Πειραϊκό λαό. Δεν είναι μόνο για τους χριστιανούς ορθόδοξους. Η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς σιτίζει καθημερινά 5.500 ανθρώπους. Δεν κοιτάζει το χρώμα τους, δεν κοιτάζει αν είναι χριστιανοί, μουσουλμάνοι, άθεοι. Και εγώ είμαι Δήμαρχος όλων των πολιτών. Και εκείνων που είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και εκείνων που δεν είναι. Εγώ είμαι χριστιανός ορθόδοξος. Εκκλησιάζομαι. Εμένα ο Μητροπολίτης με βλέπει στην εκκλησία, από τότε που έγινε Μητροπολίτης. Δεν το κάνω στην προεκλογική περίοδο!».

 


 



Σχετικά άρθρα