Εφημερίδα Κοινωνική

Νέο «κάλεσμα» της Κίνας στην Ελλάδα για συνεργασία στη ναυτιλία

 Breaking News

Νέο «κάλεσμα» της Κίνας στην Ελλάδα για συνεργασία στη ναυτιλία
19 Απριλίου 2024

Η σύμπλευση δύο κορυφαίων δυνάμεων της παγκόσμιας ναυτιλίας, όπως είναι η Ελλάδα και η Κίνα, δεν μπορεί παρά να αποφέρει ακόμα πιο θεαματικά αποτελέσματα σε επιχειρηματικό και οικονομικό επίπεδο.

Πόσο μάλλον όταν γίνεται λόγος για τον κατά κανόνα μεγαλύτερο στόλο όλου του πλανήτη, τον ελληνικό, και τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία.

Με αφορμή το κάλεσμα του Κινέζου πρέσβη Xiao Junzheng προς την Ελλάδα για την περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλιακής συνεργασίας των δύο χωρών, με φόντο τα μεγάλα «ραντεβού» που πλησιάζουν για τη ναυτιλία και θέτουν για άλλη μια φορά την πατρίδα μας στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, δεν θα ήταν άτοπο να παραφραστεί το παλιό, γνωστό πολιτικό σύνθημα, για να προσαρμοστεί στις συνθήκες της εποχής και να αποτυπώσει εύγλωττα τις προοπτικές του κλάδου, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς και πιο σταθερούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σε… «Ελλάς – Κίνα συμμαχία» στη θάλασσα.

Οι σχέσεις των δύο χωρών άρχισαν, άλλωστε, από τις θάλασσες και επεκτάθηκαν στην ξηρά σε διάφορους τομείς, ακολουθώντας τον σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού,που ενώνει εμπορικά Ανατολή και Δύση…

 «“Ο ωκεανός”», σύμφωνα με τον πρέσβη, «χρησιμεύει ανάμεσα σε άλλα ως φυσική πλατφόρμα για την ανταλλαγή και την αμοιβαία μάθηση διαφορετικών πολιτισμών. Αποτελεί, επίσης, ένα σημείο αιχμής της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας».

Το «άνοιγμα» της κινεζικής πλευράς προς την ελληνική αποκτά ειδικότερη σημασία, καθώς συνδυάζεται χρονικά με τη διοργάνωση της κορυφαίας στον κόσμο Διεθνούς Ναυτιλιακής Εκθεσης Ποσειδώνια 2024, το καλοκαίρι στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή 80 κινεζικών ναυτιλιακών εταιριών.

Μάλιστα, ο πρέσβης της Κίνας αποκάλυψε:

«Πριν από λίγο καιρό είχα το προνόμιο να ανταλλάξω απόψεις με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Εκθεσης Ποσειδώνια στην Ελλάδα. Με χαρά με ενημέρωσε ότι περισσότερες από 80 κινεζικές ναυτιλιακές εταιρίες έχουν δηλώσει συμμετοχή στην έκθεση φέτος. Τα εκθέματα καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα τομέων, όπως ο εξοπλισμός πλοίων, η χρηματοδότηση πλοίων και οι ναυτιλιακές υπηρεσίες.

Είναι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας και συμφωνώ απόλυτα μαζί του».
Ο Κινέζος πρέσβης ανέφερε επιπλέον ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας στις ναυπηγήσεις «πράσινων» πλοίων, συμπεριλαμβανομένης της «πράσινης» μετασκευής των υφιστάμενων πλοίων.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ