Εφημερίδα Κοινωνική

ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ – ΕΝΑΣ ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΣ ΗΓΕΤΗΣ

 Breaking News

ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ – ΕΝΑΣ ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΣ ΗΓΕΤΗΣ
04 Μαρτίου 2014
*Αποκλειστική συνέντευξη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και στον Παναγιώτη Γιαλό

Υπήρξε 5 φορές διεθνής. Aγωνίσθηκε στις ομάδες ΑΟ Αιγάλεω, Απόλλωνα Αθηνών, Παναιγιάλειο, Ολυμπιακό Πειραιώς, Ολυμπιακό Χαλκίδος.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών ποδοσφαίρου. Είναι απόφοιτος της Σχολής Ελλήνων προπονητών και της Σχολής προπονητών ποδοσφαίρου Ουγγαρίας 1966 και 1974, με παρέμβαση του Μάρτον Μπούκοβι, διότι δεν δεχόντουσαν από δυτικές χώρες προπονητές. Επίσης ήταν μέλος του Συλλόγου Βετεράνων του Ολυμπιακού Πειραιώς. Ως προπονητής ξεκίνησε από Ολυμπιάδα, Αιγάλεω, Κηφισιά, Χανιά, Καλαμάτα, Ατρόμητο Αθηνών. .Συνέχισε Ορφέα, Αιγάλεω,Ιωνικό,Προοδευτική,Πανελευσινιακό,Ηλισιακό,Ολυμπιακό Χαλκίδος,Ολυμπιακό Λιοσίων και Βύζαντα Μεγάρων. Κατέχει ένα ρεκόρ Γκίνες με τα περισσότερα τέρματα σε ένα επίσημο αγώνα Κυπέλου Ελλάδος με 10 τέρματα. Επιτυχία: Την περίοδο 1959-60 ο Απόλλων Αθηνών νίκησε τον ΠΑΟ Μελανδίας 23-0. Σκόρερ 10 Σάββας Παπάζογλου,8 Γιάννης Χολέβας,2 Γιώργος Καμάρας,2 Μάκης Σανιόγλου,1 Βασίλης Μαστρακούλης.

Ο 80χρονος σήμερα Σάββας Παπάζογλου μας έδωσε μια συνέντευξη στο κατάστημα του πρώην »Μπέμπη» του Ολυμπιακού Θεόδωρου Γιαβάση στο Ν.Φάληρο.

-κ.Σάββα που μεγαλώσατε και πως ξεκινήσατε να παίζεται ποδόσφαιρο;

Γεννήθηκα το 1934 στο Γκάζι. Ήμασταν 5 αδέλφια και το 1939 μετακομίσαμε στα προσφυγικά στο Αιγάλεω. Παίζαμε ποδόσφαιρο στις αλάνες από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ πολλές ώρες γι’ αυτό και μαθαίναμε καλή μπάλα. Ήμασταν φιλαράκια με τον Στελιο Σεραφείδη. Μας βλέπει ο Αντώνης Λιβανός στις αλάνες. Ήταν Αρχηγός του Αιγάλεω και μας στέλνει στον Γιώργο Βούρτση να κάνουμε προπόνηση.

Αμέσως μας στέλνουν για φωτογραφίες να υπογράψουμε, ήταν 1951, θυμάμαι.

Εμείς στην γειτονιά μας είχαμε μια ομάδα την «Δυναμό». Παίζω στο Αιγάλεω 2 χρόνια και το 1953-54 θέλω να πάω σε μεγαλύτερη ομάδα. Kάνω προπονήσεις στην ΑΕΚ με προπονητές τους Νταισπάγκο και Νεγροπόντη. Με βάζουν να υπογράψω αμέσως αλλά εγώ ζητάω 5.000 δρχ. και δεν μου τα δίνουν.

Με πλησιάζει ο Παύλος Γρηγοριάδης. «Αν σου τα δώσει ο Απόλλωνας έρχεσαι;» μου λέει. Έρχομαι αμέσως, του απαντώ. Με στέλνει στον Στράτο Γιαπιτζή και μου λέει πάρε πιτζάμες φεύγουμε για την Νάξο. Μπαίνουμε σε ένα σαπιοκάραβο και είχε θαλασσοταραχή και κατεβήκαμε στη Σύρο. Με έκρυψαν 10 μέρες μέχρι να λήξουν οι μεταγραφές στις 30 Ιουνίου. Ο κανονισμός έλεγε αν δεν συναινέσει η ομάδα για την μεταγραφή έτρωγες 2 χρόνια τιμωρία και έπαιζα τον πρώτο χρόνο μόνο στα φιλικά παιχνίδια στον Απόλλωνα. Στον 2ο χρόνο ο Απόλλων έδωσε 10.000 δρχ. και τα βρήκαν. Στον Απόλλωνα είχα καλούς συμπαίκτες: Ταουξή,Δαράκη,Χρόνη,Κορονάρχη,Σαχίνη,Κ.Αρδίζογλου,Μαλτά. Η πεντάδα μας

Ήταν: Εγώ έξω δεξιά, Γ.Καμάρας, Μιχαλάκος, Σκανδάλης, Λ.Σεραφείδης.

-Πώς πήρε ο Απόλλων το προσωνύμιο Ελαφρά Ταξιαρχία;

Από την ταινία με τον Έρολ-Φλίν το 1948 ΄΄Η επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας»

-Πόσα χρόνια παίξατε στον Απόλλωνα;

Eξι χρόνια. Το 1960 θέλω να πάω στον Ολυμπιακό Πειραιώς. Ο Απόλλων δεν με δίνει και παρεμβαίνει ο Αστ. Μπέλας και πάω στον Παναιγιάλειο ένα χρόνο. Παίζω σε όλα τα φιλικά – διεθνή παιχνίδια με τον Ολυμπιακό. Nα αναφέρω δύο: Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα γήπεδο Λεωφόρου 25-5-1962 με γκολ του Γ.Σιδέρη 1-0 με δική μου πάσα. Και Ολυμπιακός-Ντούγκλα Πράγας 0-0 στο Καραισκάκη 9-1-1963. Ο Ολυμπιακός είχε εκτός από εμένα και τους: Τσανακτσή,Πλέσσα,Στεφανάκο,Πολυχρονίου,Σημαντήρη, Μπέμπη,Ποσειδών,Γρηγοριάδη,Μπέση. Είχα αντίπαλο τον περίφημο Γιόζεφ Μάζοπουστ.

Τον δεύτερο χρόνο 1961 έγινε κανονικά η μεταγραφή μου χωρίς να πάρω δραχμή. Ήθελα Ολυμπιακό γιατί ήταν προπονητής ο Τζίνα Σιμονόφσκι που τον είχα στον Απόλλωνα και επιπλέον, για να με βάλουν στην ΔΕΗ. Παρά το ότι ο Παναθηναϊκός μου έδινε πολλά λεφτά. Έπαιξα 19 ματς πρωταθλήματος 12 διεθνή φιλικά και 7 επίσημα για το κύπελο κυπελλούχων και Βαλκανικό κύπελο. Το πρώτο ματς πρωταθλήματος ήταν με τον Πανελευσινιακό στο Καραϊσκάκη 4-0 με δύο γκολ δικά μου και ήμουν ο MVP του αγώνος. Αυτό έγινε στις 9-9-1961. Την επόμενη Κυριακή παίζαμε με το Αιγάλεω στο Καραϊσκάκη και δεν με βάζουν. Συναντιέμαι με τον Σιμονόφσκι μετά το μάτς και μου λέει «Γιατί ρε παιδί μου δεν με αφήνουν να σε βάλω»; βρίζοντας στα Σέρβικα.

-Γιατί δεν άφηναν τον προπονητή να σε βάλει ποιός κατέβαζε την σύνθεση;

Εγώ ήμουν «αριστερός» και δεν είχα »πλάτες». Επενέβαινε η ΚΥΠ σε πολιτικά θέματα και στην σύνθεση του Ολυμπιακού. Παίζω το τελευταίο μου ματς στον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη με το Αιγάλεω, 9-6-1963, και το 1964 ξαναγυρίζω ένα χρόνο στον Απόλλωνα

Τον επόμενο χρόνο πάω στον Ολυμπιακό Χαλκίδος και σταματάω το ποδόσφαιρο το 1966 σε ηλικία 32χρονών

-Στην Εθνική Ελλάδος;

Ναι είχα 5 συμμετοχές. Με είδε ο Ιταλός Μαρτίνι, προπονητής και με βάζει να παίξω πρώτη φορά στο ιστορικό ματς με την Ισπανία στην Λεωφόρο 2-0 ήταν 13-3-1957. Ελλάς: Τσανακτσής [46 Μανταλόζης] Ρωσίδης, Λινοξυλάκης

Αγγελόπουλος,Δερμάτης,Κοτρίδης,Εμανουηλίδης,Νεστορίδης,Υφαντής και εγώ.

Πανάκης ο πρώτος σκόρερ, Υφαντής 2ο γκολ, Πανάκης ξανά στο 43ο λεπτό. Την ίδια χρονιά ήμουν στην αποστολή με την Εθνική στην Ρουμανία και έγινε μια συζήτηση στο ξενοδοχείο για την Λάικα που έστειλαν οι Ρώσοι στο θαλαμίσκο στο διάστημα και ξαναγύρισε. Δήλωσα εγώ ότι με αυτό που κατάφεραν οι Ρώσοι άνοιξαν οι ουρανοί για το διάστημα και για τον άνθρωπο. Το ακούν αυτό από την ΚΥΠ και από τότε δεν με ξανακάλεσαν στην Εθνική Ελλάδος. Ήμουν 23χρονών.

-Άρα έχουμε δύο πολιτικές διώξεις μια από την Εθνική Ελλάδος και μια από τον Ολυμπιακό;

Ακριβώς. Το ίδιο έκαναν και στον Αντρέα Μουράτη. Το 1954 οι διεθνείς έκαναν μια ανταρσία διότι δεν τους είχε πληρώσει η ΕΠΟ. Ο Μουράτης σαν αρχηγός μπήκε μπροστά και διαμαρτυρήθηκε έντονα και η ΕΠΟ τιμώρησε όλους τους διεθνείς με δυο χρόνια αποκλεισμό. Τον Μουράτη όμως τον διέγραψαν από τα μητρώα. Μετά από λίγους μήνες πήραν πίσω τα δυο χρόνια των διεθνών όχι όμως για τον Μουράτη που ήταν αριστερός. Έγινε μεγάλη κινητοποίηση των φιλάθλων υπέρ του Μουράτη με πλακάτ όπως΄΄Ο Μουράτης έχει δίκιο΄΄ . Μπορεί να ήταν αγράμματος αλλά ήταν «δάσκαλος» μιλούσε με την μπάλα και κατά γενική ομολογία ήταν ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που γέννησε η Ελλάδα. Κατάφεραν τελικά με τις διαδηλώσεις οι φίλαθλοι να τον επαναφέρουν στην ενεργό δράση. Όμως ο Μουράτης το διάστημα που ήταν τιμωρημένος 5-6 μήνες το είχε ρίξει στο κρασί από την στεναχώρια του πήρε κιλά και έχασε την φόρμα του. Έτσι αναγκάσθηκε να σταματήσει από τον Ολυμπιακό το 1955 σε ηλικία 27χρ. Πήγε ένα χρόνο στο Αργονάυτη σαν προπονητής και παίκτης.

papazoglou1

-κ.Σάββα είναι αλήθεια ότι υπήρξατε ιδρυτικό μέλος του σημερινού συλλόγου Βετεράνων του Ολυμπιακού;

Βεβαίως το 1981 μας έκανε ένα τραπέζι ο Μπάμπης Κοτρίδης στο σπίτι του στην Καλλιθέα.  Ήμασταν πολλοί Βετεράνοι: Μπέμπης,Υφαντής,Δαρίβας,Σούλης, Μουράτης, Στεφανάκος,Καραβίτης,Μπέσης,Σταυρόπουλος,Γκαβέζος,Ρωσίδης.Ψύχος,Πολυχρονίου.

Εκεί πήρα την πρωτοβουλία και έκανα την πρόταση να ιδρύσουμε τον σύλλογο Βετεράνων ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού, και να έχουμε κοινωνικό χαρακτήρα να βοηθάμε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Την αποδέχθηκαν όλοι με ενθουσιασμό. Ο πρώτος πρόεδρος ήταν ο Αλέκος Χατζησταυρίδης.

-Έχω ακούσει ότι βοηθάτε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη από αίμα

Ναι αυτό το έχω ξεκινήσει από το 1967 που ήμουν προπονητής. Όταν δούλευα στην ΔΕΗ ήμουν αιμοδότης και έκανα κουμάντο να δίνουμε αίμα σε όποιον είχε ανάγκη. Την τελευταία φορά που έδωσα αίμα ήταν πριν 20 χρόνια για τον Βασίλη Ξανθόπουλο. Ακόμα και σήμερα τρέχω και δεν φτάνω. Παρά τα 80 μου χρόνια δεν σταματάω γι’ αυτόν τον ιερό σκοπό να είμαστε πανέτοιμοι σε μια δύσκολη στιγμή που θα βρεθεί ένας δικός μας άνθρωπος.

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ