Εφημερίδα Κοινωνική

Hμέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων από το Δήμο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη και την Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού

 Breaking News

Hμέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων από το Δήμο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη και  την Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού
21 Μαΐου 2024

Στο μνημείο ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ, μέσα στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού 19ης Μαΐου 1919  πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου  που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού και ο Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η εκδήλωση μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου  είναι μια ζωντανή και διαρκής υπόμνηση σε όλη τη διεθνή κοινότητα της σπουδαίας σημασίας που έχει για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, η ηθική της ευθύνης και της αναγνώρισης. Η απερίφραστη καταδίκη της γενοκτονίας των Ποντίων είναι μια πράξη με βαθιά πολιτική και ανθρώπινη αξία κι αυτήν επαναλάβαμε  στο «Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού 19ης Μαΐου 1919»  σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού.  Η πόλη μας γεννήθηκε από τους πρόσφυγες και τους ξεριζωμένους από τις εστίες τους στον Πόντο και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της με την πλούσια, πολιτιστική, εθνική, θρησκευτική κληρονομιά και τα έθιμα τους, συνέβαλλαν στη δημιουργία  μιας συνεκτικής και φιλοπρόοδης κοινωνίας με πολλά και θετικά αποτελέσματα. Χρέος όλων μας είναι να  διαφυλάξουμε στη μνήμη μας το ιστορικό αυτό γεγονός στις πραγματικές του διαστάσεις».


NIKAIA PONTIOI

Χαιρετισμό  απηύθυνε ο  Δήμαρχος Κορυδαλλού Νίκος Χουρσαλάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας -Κορυδαλλού Θεόδωρος Μακρίδης και ο Εκπρόσωπος Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Κεβόρκ Αβακιάν.  Στο ιστορικό της ημέρας αναφέρθηκε η εκπαιδευτικός Αντιγόνη Ιωαννίδου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το θεατρικό δρώμενο «Ευκαιρία να πω μια ιστορία» από την Ένωση Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού και με την χορωδία Γονέων και Φίλων ΧΑΝΝ , υπό τη διεύθυνση του κ. Ανδρέα Πριονά.

pontioi3

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ