Εφημερίδα Κοινωνική

Άσκηση «Μίνωας»: Ποια τα σενάρια για Χανιά και Ηράκλειο

 Breaking News

Άσκηση «Μίνωας»: Ποια τα σενάρια για Χανιά και Ηράκλειο
22 Απριλίου 2024

Ξεκινά από σήμερα η μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση, με την κωδική ονομασία της άσκησης «Μίνωας 2024». Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, μεταβαίνει σήμερα στην Κρήτη προκειμένου να παραστεί στην έναρξη της άσκησης αντισεισμικής προστασίας.

Την άσκηση διοργανώνουν το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η Περιφέρεια Κρήτης. Η τελική φάση διεξάγεται στο πεδίο στις 22, 23 και 24 Απριλίου και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης και θα αποτελέσει τη βάση με την οποία θα διεξάγονται αντίστοιχες ασκήσεις.

Τα δύο σενάρια

«Είναι μία άσκηση που περιλαμβάνει δύο σεισμικές δονήσεις. Η μία σήμερα στα 6,4 Ρίχτερ στα Χανιά και η άλλη αύριο 7,2 Ρίχτερ στο Ηράκλειο. Θα συμμετέχει όλη η Κρήτη, νοσοκομεία, λιμένες, αστυνομικά τμήματα, αεροδρόμια και 1.040 σχολεία σε όλη την Κρήτη», είπε στο MEGA ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

«Το σενάριο βασίζεται στα ρήγματα που υπάρχουν, αλλά και στο γεωδυναμικό πλαίσιο. Πάμε σε ένα σενάριο που είναι υπαρκτό, αλλά δεν το βλέπουμε στο άμεσο μέλλον. Το σενάριο συντέθηκε με βάση το υφιστάμενο γεωδυναμικό καθεστώς που υπάρχει», συμπλήρωσε. Εκείνο που απασχολεί ιδιαίτερα είναι η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών, η άμεση απόκριση και οι διαδικασίες διάσωσης και απεγκλωβισμού.

Πώς θα ξεκινήσει

Η έναρξη της άσκησής το πρωί της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί με την αποστολή μηνύματος από το 112 προς τον γενικό πληθυσμό σε Χανιά και Ρέθυμνο, ενώ την Τρίτη 23/4/2024 θα ακολουθήσουν δύο ακόμη μηνύματα από το 112, τα οποία θα αποσταλούν το πρωί σε όλη την Κρήτη.

Όλα τα μηνύματα θα ξεκινούν με τη διακριτή ένδειξη «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ», προκειμένου να γίνει αμέσως αντιληπτό ότι πρόκειται για άσκηση και να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες και αναστάτωση.

Δείτε το βίντεο


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ