Εφημερίδα Κοινωνική

Τo TAIΠΕΔ «αξιοποιεί» τις παραλίες…

 Breaking News

Τo TAIΠΕΔ «αξιοποιεί» τις παραλίες…
23 Μαΐου 2014

Τις τελευταίες ημέρες διέρρευσε η είδηση ότι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) περιλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων προς πώληση περιοχές ιδιαιτέρου αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος μεταξύ των οποίων οι παραλίες “Σίμος” και “Σαρακίνικο” στην προστατευόμενη Ελαφόνησο.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το ΤΑΙΠΕΔ -συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο-εξέδωσε ανακοίνωση τη Δευτέρα 19 Μαΐου με την οποία διευκρινίζει πως «αφενός η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης, αφετέρου το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησής της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ανοικτό διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει:

«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με ακίνητο του Ελληνικού Δημοσίου στην Ελαφόνησο που μεταβιβάστηκε για αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ, διευκρινίζεται ότι αφενός, η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης, αφετέρου το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησής της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ανοικτό διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Εξάλλου, οι χρήσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν σε ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων δημοσίων ακινήτων. Επιπλέον, η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες.

Η πάγια διαδικασία για την αξιοποίηση ακίνητης δημόσιας περιουσίας που προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, προϋποθέτει την κατάρτιση ΕΣΧΑΔΑ και περιλαμβάνει τρεις ουσιώδεις ασφαλιστικές δικλείδες:

(1) κατάρτιση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΣΜΠΕ) για την όποια ανάπτυξη, όπου είναι αυτονόητος ο απόλυτος σεβασμός στις περιβαλλοντικές και άλλες δεσμεύσεις κάθε ακινήτου,

(2) δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και την Περιφερειακή Διοίκηση επί του σχεδίου ανάπτυξης και την ΣΜΠΕ και

(3) γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την πληρότητα της ΣΜΠΕ και τη νομιμότητα της προτεινόμενης ανάπτυξης».

Εκτός από τις δύο παραλίες της Ελαφονήσου, στο ίδιο «πωλητήριο», που ανήρτησε το ΤΑΙΠΕΔ, περιλαμβάνονται μεγάλες εκτάσεις, μεταξύ άλλων, στην Κορωνησία, στο Καλαμίτσι στη Χαλκιδική, τη Νέα Προποντίδα και τη Νέα Φώκαια, τη Γιάλοβα και την Καβάλα.

Ωστόσο πέρα από παραλίες, στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνονται διάφορα φιλέτα ανά την ελληνική επικράτεια -η πλειονότητα των οποίων προορίζεται για τουριστική εκμετάλλευση-, αλλά και ακίνητα σε δημοφιλείς περιοχές του Κέντρου της Αθήνας (πχ Πλάκα), της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων.

Στ. Δεληγιαννίδης (πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου)

Μιλώντας στο Βήμα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου και επιστημονικός συνεργάτης του δήμου του νησιού Στ. Δεληγιαννίδης, αναφέρει: «Εν αγνοία μας (σ.σ.: της δημοτικής αρχής) με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, η οποία δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2013 στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (2883/14.11.2013), έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ μια έκταση 175 στρεμμάτων στην περιοχή του Σίμου και του Σαρακίνικου. Μέσα σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνονται όλοι οι αμμόλοφοι και το κεδρόδασος Juniperus oxykedrus ssp Marcocapra, που είναι από τα πιο σπάνια του Αιγαίου και της Μεσογείου». «Εχουμε μείνει άναυδοι. Πώς είναι δυνατόν να σχεδιάζουν πώς θα φτιάξουν σε μια τέτοια περιοχή που έχει κεδρόδασος με είδος προστατευόμενο άγριας πανίδας και χλωρίδας, όπου όλο το νησί είναι μια προστατευόμενη περιοχή Natura, ξενοδοχεία;» λέει ο κ. Δεληγιαννίδης.

Αριστοτέλης Κόντος (εκπρόσωπος της εταιρείας «ΕΡΓΟΔΟΜΗ ΑΒΕΤΕ»)

Περίεργους όρους, που δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία, και απέκλεισαν μεγάλο αριθμό ελληνικών τεχνικών εταιρειών από την εκμετάλλευση της παραλίας του Αϊ-Γιάννη, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, έθεσε το ΤΑΙΠΕΔ στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας «ΕΡΓΟΔΟΜΗ ΑΒΕΤΕ», Αριστοτέλη Κόντο, το ΤΑΙΠΕΔ δεν έλαβε υπόψη την όποια προτεινόμενη επένδυση και τα οφέλη από αυτήν, αλλά ξεπούλησε το ακίνητο σε όποιον είχε τα χρήματα, χωρίς να ενδιαφερθεί ούτε καν για το πόσα χρήματα προτίθεται να επενδύσει. Όπως επισημαίνει, το ΤΑΙΠΕΔ εφηύρε έναν όρο που δεν προκύπτει από καμία νομοθεσία και απέκλεισε την «ΕΡΓΟΔΟΜΗ». Η εταιρεία υπέβαλε ένσταση από τον περασμένο Ιούλιο, αλλά ακόμη δεν πήρε απάντηση. Όπως λέει, το ίδιο το τεύχος της πρόσκλησης στο διαγωνισμό είναι μια πρόκληση, όπου επικρατεί η άνιση μεταχείριση μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Θανάσης Πετράκος (βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ)

Με αφορμή την «πώληση» των 44,5 στρεμμάτων στο Διβάρι της όπως διαφημίζει στην ειδική σελίδα του το ΤΑΙΠΕΔ ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος δήλωσε ότι:

«Η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν το προδιαγεγραμμένο τέλος της ξεπουλά ότι έχει απομείνει από την χώρα, ξεπουλά τις παραλίες, ξεπουλά επιχειρήσεις ανάμεσα τους και την ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ, ξεπουλά ακίνητα τα οποία ενοικιάζει στη συνέχεια το Δημόσιο εξασφαλίζοντας κέρδη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Μεταξύ των άλλων ξεπουλά 44,5 στρέμματα στο Διβάρι της Γιάλοβας ένα από τα ωραιότερα μέρη της Μεσσηνίας όπως διαφημίζει στην ειδική σελίδα του το ΤΑΙΠΕΔ. Η κίνηση αυτή αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της σκανδαλώδους εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής αλλά και όλου του Νομού Μεσσηνίας να στείλουν ένα σκληρό μήνυμα στην Κυβέρνηση Σαμαρά ότι οι παραλίες του νομού Μεσσηνίας δεν ξεπουλιούνται. Ήρθε η ώρα ο Μεσσηνιακός Λαός να πάρει την τύχη στα χέρια του και να στείλει το μήνυμα της ανατροπής στην κυβέρνηση Σαμαρά. Οι εντολοδόχοι της Τρόϊκα Σαμαράς και Βενιζέλος δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ξεπουλήσουν την χώρα και ο Ελληνικός λαός δεν θα το επιτρέψει.»

WWF

«Ο προφανής στόχος είναι εισπρακτικός και διευκολυντικός προς τη νομιμοποίηση αυθαιρεσιών και την απρόσκοπτη χωροθέτηση χρήσεων ασύμβατων με τις ανάγκες προστασίας της παράκτιας ζώνης και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους» σημειώνει η WWF και προσθέτει ότι το νομοσχέδιο «περιορίζει με άμεσο και έμμεσο τρόπο την πρόσβαση του κοινού σε ένα πολύτιμο δημόσιο αγαθό». Τονίζει δε ότι υπάρχουν σημαντικά τμήματα του νομοσχεδίου που είναι αντισυνταγματικά και ορισμένα αντίθετα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τέλος επισημαίνει ότι και οι καθαρά εισπρακτικοί στόχοι του σχεδίου είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία. «Οι εκατομμύρια επισκέπτες της χώρας μας δεν έρχονται να δουν ούτε κατειλημμένες παραλίες, ούτε επιχωματωμένους θαλάσσιους χώρους ή κακότεχνες κατασκευές σε αποκλεισμένες ακτές. Οι τουρίστες έρχονται για τη φύση μας και αυτή θα έπρεπε να είναι η βασική μέριμνα της κυβέρνησης».

Γιώργος Αμαξίδης( Επιστ.Συν. ΘΟ Περιβάλλοντος Οικολόγων Πράσινων, Ειδ.Λειτ.Επιστήμονας ΕΛΚΕΘΕ Πολίτης)

O κ. Αμαξίδης αναφέρει σε άρθρο του στο tvxs.gr : “Αν οι κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών ψάχνουν έσοδα γιατί δεν κινούνται στην πιο πρόσφορη και ορθή λογική της επέκτασης της τουριστικής περιόδου; Γιατί να μην αξιοποιηθεί ο χειμερινός και ο εναλλακτικός τουρισμός; Ήδη τα νησιά, ο κύριος ενδιαφερόμενος του νομοσχεδίου μιας που η μορφή που θα πάρουν οι αιγιαλοί θα επηρεάσουν τον τουρισμό που είναι ο πνεύμονας της Εθνικής Οικονομίας, έχουν αντιδράσει, αφού έχουν αντιληφθεί πως θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους, με σημαντικό αντίκτυπο στο τουριστικό προϊόν. Εκτός από τα νησιά, από δελτία τύπου και ανακοινώσεις που αναρτώνται, φαίνεται ότι πολλοί φορείς αντέδρασαν. Και είναι πάντα ευχάριστο να βλέπεις ανθρώπους, ακομμάτιστα, να οργίζονται με τον παραλογισμό, την προχειρότητα και την υποκρισία του Κράτους. Ας σταματήσουν να παίζουν με την λογική μας. Δεν είναι καν μια άλλη πολιτική προσέγγιση. Είναι ένα ΛΑΘΟΣ. Ένα λάθος που θα το κουβαλάμε για πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι αστείο. Η κρίση μπορεί και να φύγει. Το «ρηχό ακρογιάλι» του Πολέμη όμως θα το χάσουμε για πάντα…”

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ