Εφημερίδα Κοινωνική

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ: Η ανεργία, η εικόνα του Πειραιά και οι επιχειρήσεις

 Breaking News

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ: Η ανεργία, η εικόνα του Πειραιά και οι επιχειρήσεις
28 Απριλίου 2014

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Δημόσια Τηλεόραση, στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» και στους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη και Γιάννη Σκάλκο, ανέλυσε το όραμά του για τον Πειραιά.

-Πώς θα ξεκινήσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις; Πώς θα υπάρξει η ανάπτυξη;

Αυτό που είπαμε εμείς πριν από λίγες ημέρες όταν ανακοινώσαμε την υποψηφιότητά μας, είναι ότι πρέπει ο Πειραιάς με άξονα τη θάλασσα να αναπτυχθεί, να γίνει πάλι ναυτιλιακό κέντρο, ένας προορισμός νούμερο ένα στη Μεσόγειο για αφίξεις κρουαζιερόπλοιων. Επίσης οι άνθρωποι που έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια να μην μπαίνουν στα λεωφορεία και να πηγαίνουν να δουν μόνο την Ακρόπολη και το αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, να μένουν στον Πειραιά. Αυτό θέλει μια διαδικασία. Αυτή τη στιγμή δικαίως δεν μένουν οι τουρίστες στον Πειραιά, διότι έχουμε μια πολύ κακή εικόνα στο λιμάνι μας, δεν έχουμε χρησιμοποιήσει σύγχρονα εργαλεία μάρκετινγκ να αναδείξουμε και να προωθήσουμε αρχαιολογικά μνημεία, την ακτογραμμή μας, την εστίαση, τον εμπορικό κόσμο του Πειραιά. Αυτά πρέπει να φτιαχτούν και μετά να τα αναδείξουμε για να μείνει ο τουρίστας. Να στηρίξουμε τις υφιστάμενες επιχειρήσεις του Πειραιά, να στηρίξουμε νέες επιχειρήσεις, να κάνουμε ένα κέντρο εξυπηρέτησης νέων επιχειρήσεων, να τους παρέχουμε νομικές συμβουλές και συμβουλές για την πρώτη τους χρηματοδότηση, ώστε να έχει κίνητρο ο επιχειρηματίας να έρθει στον Πειραιά. Να καθαρίσουμε την πόλη περισσότερο. Να δώσουμε κίνητρα για ανακύκλωση και μια σύγχρονη αποκομιδή με ένα νέο πρόγραμμα, να ομορφύνουμε τα κτίρια μας, να ομορφύνουμε τις όψεις μας. Αυτά δεν έχουν γίνει στον Πειραιά. Βεβαίως πρέπει να γίνονται και παιδικές χαρές. Εμείς δεσμευόμαστε τα δύο πρώτα χρόνια θα κάνουμε σε κάθε γειτονιά μια νέα σύγχρονη, ασφαλή παιδική χαρά. Θα κάνουμε ένα αθλητικό χώρο σε κάθε γειτονιά. Θα ενεργοποιήσουμε τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία για να χαμογελάσει ο Πειραιώτης. Σε κάθε γειτονιά να γίνονται το καλοκαίρι φεστιβάλ, να κινηθεί σε έναν διαφορετικό ρυθμό η πόλη. Με την ανάπτυξη αυτή θα δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης για την πόλη. Απλώς να σας πω ότι μια εβδομάδα μετά, επιβεβαιώνεται ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και σας διαβάζω ακριβώς από το χαρτί το οποίο υπογράφει ο κύριος Χατζηδάκης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι το νέο ΕΣΠΑ και λέει: «Για την αξιοποίηση της σημαντικής δυναμικής της γαλάζιας οικονομίας στην Ελλάδα, κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, ενός κέντρου ναυτιλίας όπου θα συγκεντρώνεται το σύνολο του ναυτιλιακού πλέγματος με σκοπό τη μετατροπή του σε ανταγωνιστικό πόλο έλξης για την παγκόσμια ναυτιλία».

-Πρακτικά πώς θα γίνει;

Αντλείς πόρους- κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ και από άλλες πηγές, κάνεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ξέρεις πώς να διεκδικήσεις τα χρήματα, ξέρεις πώς να τα απορροφήσεις και που να τα επενδύσεις. Μιλάς με τον ΟΛΠ που είναι βασικός άξονας στο λιμάνι, μιλάς με τις επιχειρήσεις, ομορφαίνεις την πόλη σου, μιλάς με τους εφοπλιστές και κοιτάς να εφαρμόσεις ένα πρόγραμμα. Το πρόγραμμά μας θα είναι πολύ συγκεκριμένο, δεν θα είναι θεωρητικό, θα είναι αναρτημένο και θα επικοινωνηθεί και θα έχει συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα.

-Τι θα κάνετε με την ανεργία;

Ο βασικός άξονάς μας και η πρώτη προτεραιότητα που βάλαμε είναι η καταπολέμηση της ανεργίας η οποία στον Πειραιά είναι άνω του μέσου όρου της Ελλάδας. Είναι πάνω από 30%. Όλο αυτό το οποίο περιέγραψα πριν, στόχο έχει τις θέσεις εργασίας. Για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας πρέπει να γίνουν μια σειρά πραγμάτων. Αυτό αφορά και το κυκλοφοριακό και την καθαριότητα και την ανάπτυξη και τις επιχειρήσεις και το λιμάνι. Αυτά τα πράγματα είναι αλυσίδα. Δεν μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ως δια μαγείας. Εμείς θα έχουμε ένα συγκεκριμένο πενταετές πρόγραμμα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο που είναι η μείωση της ανεργίας στον Πειραιά που είναι το νούμερο ένα πρόβλημα. Όποιος ζει στον Πειραιά γνωρίζει ότι δεν επετεύχθη η ανάπτυξη στην πόλη αυτά τα τέσσερα χρόνια.

 


 



Σχετικά άρθρα