Εφημερίδα Κοινωνική

Αποκαλυπτικό Ρεπορτάζ της «Κ» για τον Πειραϊκό Σύνδεσμο – Παρέμβαση Ρακιντζή

 Breaking News

Αποκαλυπτικό Ρεπορτάζ της «Κ» για τον Πειραϊκό Σύνδεσμο – Παρέμβαση Ρακιντζή
28 Ιανουαρίου 2014

APOKLEISTIKO-NEOΠριν σβήσει το μελάνι… από τις τελευταίες αποκαλύψεις μας για τον “πολύπαθο” Πειραϊκό Σύνδεσμο, ενός ιδρύματος που δεκαετίες ολόκληρες λάμπρυνε με την παρουσία του και την προσφορά του την πόλη του Πειραιά, νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια – αυτή τη φορά – για το διατηρητέο κτίριο επί των οδών Αλκιβιάδου 156 και Καραΐσκου 153. Πρόκειται για ένα υπέροχο κτίριο στην Τερψιθέα ιδιοκτησίας του Πειραϊκού Συνδέσμου που σήμερα μοιάζει ετοιμόρροπο, παρά το ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ, πριν 10 χρόνια, είχε εγκρίνει κονδύλι 1.027.146 ευρώ προκειμένου να αναπαλαιωθεί. Τι έγιναν τα χρήματα αυτά; Από ποια χέρια πέρασαν; Πού κατέληξαν; Γιατί το κτίριο παραμένει σήμερα σε άθλια κατάσταση;

DSC03312Τα παραπάνω είναι κάποια από τα ερωτήματα που απασχολούν ολόκληρη την κοινωνία του Πειραιά αλλά -προσφάτως- και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή. Το θέμα των “σκανδάλων” του Πειραϊκού Συνδέσμου έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια της τοπικής κοινωνίας. Εισαγγελέας και ανακριτές προσπαθούν να δώσουν φως σε μια σειρά στοιχείων που περιλαμβάνουν μυστικά κονδύλια, χρέη, συγκαλύψεις, πωλήσεις ακινήτων, δάνεια, εκταμιεύσεις, δωρεές, κληρονομιές και εναλλαγές προσώπων στη διοίκηση. Το “κερασάκι” στην τούρτα έβαλε πρόσφατο ρεπορτάζ στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ που χαρακτηρίζει την υπόθεση αποκατάστασης του κτιρίου επί των οδών Αλκιβιάδου 156 και Καραΐσκου 153 ως τεράστιο σκάνδαλο διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ αναζήτησε περισσότερες απαντήσεις. Σήμερα, αποκαλύπτουμε όσα παρασκηνιακά και αντιφατικά συνέβησαν γύρω από την αποκατάσταση του κτιρίου αυτού.

ΝΕΕΣ ΣΚΙΕΣ στον Πειραϊκό Σύνδεσμο!
Παρέμβαση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.

Έλεγχος σε κρατικό κονδύλι 1 εκ. για την αναπαλαίωση ακινήτου.

ΠΩΣ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ... ΕΓΙΝΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Η έρευνα, μας οδηγεί 14 χρόνια πίσω. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2000 - 2002, χρονιές προετοιμασιών των Ολυμπιακών Αγώνων που στην Ελλάδα το χρήμα “περίσσευε” για έργα και αστικές παρεμβάσεις. Στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, πρόεδρος ήταν ο κ.Γιάννης Πολυχρονόπουλος. Ο κ.Πολυχρονόπουλος θέλοντας να ενισχύσει τον Πειραϊκό Σύνδεσμο, που αποτελούσε τον πνευματικό και πολιτιστικό φάρο της πειραϊκής κοινωνίας, με τα πολλά τμήματα, τις σχολές και τα καταξιωμένα στελέχη, αποφάσισε να κινητοποιηθεί με στόχο την έγκριση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του διατηρητέου αυτού “στολιδιού” επί των οδών Αλκιβιάδου 156 και Καραΐσκου 153. Ο ίδιος αγαπούσε τον Πειραϊκό Σύνδεσμο και ήθελε να τον δει να στέκεται περήφανος στα πόδια του. Με προσωπικό αγώνα και προγραμματισμό κατάφερε να συντάξει τον φάκελο χρηματοδότησης και να τον προωθήσει αρχικά στην ΔΕΕΑΠ (Διεύνθυση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών) και έπειτα στο ΕΤΕΡΠΣ (πρώην Πράσινο Ταμείο) και στο ΥΠΕΧΩΔΕ με αρμόδια Υπουργό τότε, την Βάσω Παπανδρέου. Έτσι και έγινε. Το 2002 ο κ. Πολυχρονόπουλος αποχωρεί από το «τιμόνι» του Πειραϊκού πιστεύοντας ότι οι επόμενες διοικήσεις θα προχωρήσουν τις σχετικές διαδικασίες και τα έργα. Από τότε και μέχρι το ΥΠΕΧΩΔΕ να αποφασίσει για την εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού αλλά και μίας επιπλέον χρηματοδότησης που θα αφορούσε στην αποκατάσταση κτιρίου επί της οδού Πραξιτέλους 184 (το οποίο σήμερα πωλήθηκε “άρον άρον” στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά λόγω χρεών του Πειραϊκού στο δημόσιο), υπήρξαν ανακατατάξεις στη διοίκηση του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το διάστημα 2002 έως 2004 αναλαμβάνει πρόεδρος ο κ. Βασίλειος Κούτσης και τον διαδέχεται η κα Φερενίκη Θεοχάρη (2004 έως 2010). Στις 28-1-2004 το ΥΠΕΧΩΔΕ εγκρίνει πίστωση 1.027.146 ευρώ για την αποκατάσταση του κτιρίου της Αλκιβιάδου 156 και Καραΐσκου 153 καθώς και 396.184,89 ευρώ για αποκατάσταση του κτιρίου της Πραξιτέλους 184. Τα κονδύλια αργούν να εκταμιευτούν λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας... αλλά και γιατί προέχει η έγκριση της δαπάνης από το ΔΣ του ΕΤΕΡΠΣ και η θεώρηση από τον Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε, ακολούθησε αλληλογραφία μεταξύ Πειραϊκού Συνδέσμου και ΥΠΕΧΩΔΕ για αύξηση της πίστωσης, ιδίως σε ό,τι είχε να κάνει με το ακίνητο της οδού Πραξιτέλους 184. Κάπου εκεί... πέφτουν σκιές και υπάρχει μια “μυστήρια” διαδρομή με πολλούς πρωταγωνιστές την οποία προσπαθήσαμε να αποκαλύψουμε βλέποντας με τα μάτια μας, ένα κτίριο στολίδι για την πόλη μας, αυτό της οδού Αλκιβιάδου 156 και Καραΐσκου 153, να καταρρέει μέρα με τη μέρα (το αποδεικνύουν άλλωστε οι πρόσφατες φωτογραφίες).

“ΜΠΑΛΑΚΙ” ΕΥΘΥΝΩΝ

Αναζητήσαμε λοιπόν πληροφορίες. Όχι για να σπιλώσουμε κάποια πρόσωπα, αλλά για να βοηθήσουμε τις αρμόδιες αρχές στο έργο τους και να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη. Οι πρώτες πληροφορίες ήρθαν δια στόματος του κ. Γιάννη Σπυράκη, τέως αντιδημάρχου Πειραιά και μέλους του Πειραϊκού Συνδέσμου, που πολλές φορές έχει φέρει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία κακοδιαχείρισης στον Πειραϊκό Σύνδεσμο και όπως συνηθίζει, δεν κρύβεται πίσω από τα λέξεις. Σε έγγραφη επιστολή του προς την εφημερίδα μας ο κ. Σπυράκης αναφέρει μεταξύ άλλων: “Περιμένοντας την πρόσκληση για την κοπή πίτας του Πειραϊκού Συνδέσμου, θυμάται κανείς τα μεγάλα και σεβαστά ονόματα που από της ιδρύσεως του Πειραϊκού Συνδέσμου έκοβαν κάθε χρόνο τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου την βασιλόπιτα παρουσία επιφανέστατων πολιτών του Πειραιά. Σήμερα όμως πρέπει να αναρωτηθούμε: Τα χέρια που έκοβαν την πίτα τα τελευταία χρόνια αλλά και αυτά που έρχονται να κόψουν τις επόμενες μέρες την πίτα του Πειραϊκού, είναι καθαρά όπως εκείνα των προκατόχων τους; Δεν μπορείς να μην σκεφτείς ότι το έτος 2004 η τότε Υπουργός Περιβάλλοντος Βάσω Παπανδρέου επιχορήγησε τον Πειραϊκό Σύνδεσμο με το ποσό του 1.027.146 ευρώ για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου επί των οδών Αλκιβιάδου 156 και Καραΐσκου 153 και με το ποσό των 396.184 ευρώ για το κτίριο της Πραξιτέλους 184. Το κτίριο επί των οδών Αλκιβιάδου 156 και Καραΐσκου 153 παραμένει στην ίδια κατάσταση και σήμερα. Πού πήγαν τα λεφτά; Το διώροφο διατηρητέο κτίριο της οδού Πραξιτέλους το οποίο είχε ενοικιαστεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά για 15 χρόνια πουλήθηκε στον ίδιο με το ποσό των 400.000 ευρώ. Δηλαδή πουλήθηκε σήμερα όσο είχε προϋπολογιστεί η επισκευή του πριν 10 χρόνια! Τα χρήματα που πέταξαν… πρέπει να επιστραφούν. Είναι κρίμα να βλέπουμε σήμερα τον Πειραϊκό Σύνδεσμο να βυθίζεται στο σκοτάδι. Κρίμα κι άδικο. Ευτυχώς η Δικαιοσύνη προχωρά στην απόδοση των ευθυνών. Την ημέρα της κοπής της βασιλόπιτας κα πρόεδρος, πριν πιάσετε το μαχαίρι, δώστε στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στην διαχείριση του ιδρύματος. Έλεος. Νισάφι πια με όσους τρώνε τη σάρκα του Πειραϊκού Συνδέσμου. Με στάχτη κα Τσανάκη δεν σκεπάζεται η φωτιά της κακοδιαχείρισης. Με στάχτη δεν καλύπτονται τα πρόσωπα και τα στοιχεία των τελευταίων 10 χρόνων». Ο κ. Σπυράκης στην επιστολή του κάνει λόγο για μια σειρά «πρωταγωνιστών» που ευθύνονται για την καταστροφική πορεία του Πειραϊκού Συνδέσμου, ονόματα τα οποία – όπως μας είπε – έχει δώσει στη Δικαιοσύνη.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ!

Την ίδια στιγμή, ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει τα μέγιστα στον Πειραϊκό Σύνδεσμο και διαθέτει πλήθος στοιχείων, αποφασίζει να λύσει τη σιωπή του. Ο κ. Νίκος Αρτεμάκης έτυχε να δει με τα μάτια του την σημερινή κατάσταση του διατηρητέου κτιρίου επί των οδών Αλκιβιάδου 156 και Καραΐσκου 153 και μιλώντας στην εφημερίδα μας υπογραμμίζει τα εξής: “Είναι ακόμη ένα σκάνδαλο για τον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Αν μπείτε μέσα θα δείτε ότι το πάτωμα του 3ου ορόφου έχει σχεδόν καταρρεύσει. Η στέγη έχει πέσει. Οι μόνες εργασίες που έγιναν - για να δικαιολογήσουν το ποσό της επιχορήγησης- είναι το ξήλωμα κάποιων κουφωμάτων, ένας μικρός καθαρισμός στον περιβάλλοντα χώρο -έπειτα από καταγγελίες στο υγειονομικό- και ένα σοβάντισμα σε έναν τοίχο το οποίο μάλιστα, πληροφορήθηκα ότι το έκανε ιδιοκτήτης διπλανής επιχείρησης γιατί δεν ανεχόταν άλλο αυτή την κατάσταση. Που πήγαν τα χρήματα του ΥΠΕΧΩΔΕ; Η διοίκηση Θεοχάρη είναι υπεύθυνη και υπόλογη. Η διοίκηση Τσανάκη συγκαλύπτει. Τα χρήματα ακολούθησαν μια μυστική διαδρομή. Ο κ. Κορεντίνης εμφανίζεται άλλοτε ως Λογιστής, άλλοτε ως Ταμίας και άλλοτε στην Εξελεγκτική Επιτροπή. Γνωρίζω ότι δεν έγινε διαγωνισμός. Χρησιμοποιήθηκαν χρήματα από το αποθεματικό του Πειραϊκού Συνδέσμου για να πληρωθούν εργολάβοι και μηχανικοί “αγνώστου ταυτότητος” προς τα υπόλοιπα μέλη και αργότερα, από τα χρήματα του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα “καλύπτονταν” οι ταμειακές τρύπες. Στα μέλη, δεν γινόταν καμία ενημέρωση για την πορεία των εργασιών, ούτε για την αλληλογραφία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, ούτε για τις συναντήσεις στελεχών του Υπουργείου με τη διοίκηση. Μόνος μου πήγαινα στο χώρο και προσπαθούσα να βρω ανοιχτές πόρτες να δω τι συμβαίνει. Βλέπετε τη σημερινή κατάσταση του κτιρίου. Δεν έχει γίνει τίποτα. Τα χρήματα ακολούθησαν μια περίεργη διαδρομή και έγιναν “μπαλάκι” μεταξύ των ακινήτων του Πειραϊκού που είχαν μπει στη λίστα για ανακατασκευή. Την περίοδο εκείνη “κουμάντο” έκανε η κα Θεοχάρη και ο έφορος περιουσίας Αλ. Πολυχρονάκης, ο οποίος απεβίωσε. Εποπτεύων του έργου, από πλευράς Πειραϊκού Συνδέσμου, ήταν ο κ. Νικόλαος Ντόριζας. Εγώ δεν έβαζα καμία υπογραφή πουθενά, παρά μόνον σε ότι είχε να κάνει με τα τμήματα αθλητισμού. Γνωρίζω επίσης, ότι στο κτίριο αυτό, υπήρξε πρόταση να στεγαστεί το 34ο σχολείο Πειραιά αλλά κάποιοι πρόλαβαν και σαμποτάρισαν τις διαδικασίες γιατί θα υπήρχε εμπλοκή με το ΥΠΕΧΩΔΕ και με τις “μυστικές” διαδρομές των χρημάτων. Για όλα αυτά που σας λέω και για πολλά αλλά (ακίνητα, αποζημιώσεις, χρέη, κληρονομιές, δωρεές, μυστικά κονδύλια) διαθέτω στοιχεία τα οποία έχω καταθέσει στη Δικαιοσύνη”.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΦΕΡΕΝΙΚΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗ

Η πρώην πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου, ευγενική και ψύχραιμη, δέχθηκε να δώσει κάποιες απαντήσεις στην εφημερίδα μας για αυτή την υπόθεση. Σύμφωνα με την κα Θεοχάρη, δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο ως προς τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ και όλες αυτές οι δήθεν... “αποκαλύψεις” είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων και σκοπιμοτήτων, όπως συνέβη και κατά το παρελθόν, σε προεκλογικές περιόδους. Η κα Θεοχάρη είπε στην εφημερίδα μας: “Έχω ενημερωθεί για όσα κατά καιρούς καταγγέλλουν κάποιες ομάδες με στόχο να πλήξουν τον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Ήταν όλα ψέματα. Αποφάσισα να μην μιλήσω δημοσίως γιατί στη ζωή μου έχω μάθει να πράττω με λογική και με στοιχεία. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα πέσουν τα προσωπεία. Για το ακίνητο της Αλκιβιάδου 156 και Καραΐσκου 153 δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο. Επί θητείας μου, έγιναν τα τελευταία μερεμέτια. Συνεπώς, για την πορεία του έργου θα πρέπει να ανατρέξετε στην περίοδο διοίκησης των κ.κ. Πολυχρονόπουλου και Κούτση. Εγώ δεν μπορώ να μπω σε παιχνίδι “αριθμών”. Δεν θα παρεξηγήσω τον κ. Πολυχρονόπουλο σε όσα κατά καιρούς λέει διότι του αναγνωρίζω ότι στον Πειραϊκό Σύνδεσμο έφερε ένα αρκετά μεγάλο ποσό. Στη ζωή μου έχω μάθει να κρατάω τα “καλά” και όχι τις κακίες. Γνωρίζω πως τα χρήματα του ΥΠΕΧΩΔΕ πήγαιναν κατευθείαν στους εργολάβους που είχαν αναλάβει το έργο με διαγωνισμό. Δεν περνούσαν από το ταμείο του Πειραϊκού Συνδέσμου. Ο ρόλος του Πειραϊκού ήταν διεκπεραιωτικός. Έφορος περιουσίας ήταν o Αλ. Πολυχρονάκης και υπήρχε μια επιτροπή που ήλεγχε τις εργασίες. Επί προεδρίας κ. Κούτση, έγγραφα και στοιχεία διέθετε ο κ. Βαλιανάτος. Υπάρχουν όλες οι αποδείξεις πληρωμών και η επικοινωνία με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Την περίοδο Κούτση, εγώ είχα ρόλο στον εκπαιδευτικό τομέα του Πειραϊκού και τα εντάλματα τα υπέγραφαν ο Αλ. Πολυχρονάκης και ο Ν. Αρτεμάκης”. Ζητήσαμε από την κα Θεοχάρη να μας διευκρινίσει το ακριβές ποσό των χρημάτων και σε ποια ακίνητα πήγαν. Επέμεινε να μην μας μιλήσει -ακόμα- για αριθμούς. Δήλωσε: “Τα χρήματα “μπήκαν” στο ακίνητο επί των οδών Αλκιβιάδου 156 και Καραΐσκου 153. Έγιναν εργασίες. Έγινε και καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου. Έχετε πάει να δείτε το κτίριο; Ξέρετε πόσα εκ. χρειάζεται για να φτιαχτεί; Είναι πολύ μεγάλος ο χώρος και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας. Ξέραμε από την αρχή ότι τα χρήματα δεν φτάνουν για να ανακατασκευαστεί πλήρως. Έτσι, έγιναν οι απαραίτητες εργασίες και ένα ποσό διοχετεύτηκε και στο κτίριο της οδού Πραξιτέλους 184, το οποίο έγινε στολίδι και όπως ξέρετε, σήμερα βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, προς όφελος της πόλης μας”. Και η κα Θεοχάρη πρόσθεσε: “Όλοι οι πρόεδροι του Πειραϊκού Συνδέσμου κλήθηκαν να κάνουν έναν έντιμο κοινωνικό αγώνα. Έδωσαν και δίνουν τη ζωή τους. Δεν έχει φαγωθεί ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ευρώ. Αντιθέτως προσπαθήσαμε να φέρουμε χρήματα, να στηρίξουμε τον Πειραϊκό. Να θυμίσω ότι η δημοτική Αρχή Φασούλα ενίσχυσε τον Πειραϊκό με 8.000 ευρώ. Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος δεν έχει που να ακουμπήσει. Κάνει μεγάλη προσπάθεια και παλεύει με τις αντιξοότητες. Θέλω να παρακαλέσω να αφήσουμε την σημερινή πρόεδρο κα Τσανάκη να κάνει τη δουλειά της. Έτσι όπως ξέρει. Για το καλό του Πειραϊκού Συνδέσμου και της πόλης μας”. Η... απόσταση Βασιλείου Κούτση Τα λόγια της κας Θεοχάρη μας οδήγησαν πάλι πίσω, στην περίοδο όπου πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου ήταν ο κ. Βασίλειος Κούτσης. Ζητήσαμε λοιπόν την άποψη και του ίδιου. Ο κ. Κούτσης ιδιαίτερα ενοχλημένος από την “προσπάθεια μεταφοράς ευθυνών” δεν θέλησε να μας κάνει την παραμικρή δήλωση. Μάλιστα, τα έβαλε με τους δημοσιογράφους και με κάποιους ανθρώπους της Πλατείας Κοράη που προσπαθούν να δώσουν “διαστάσεις” στην υπόθεση. Συγκεκριμένα ο κ.Κούτσης δήλωσε: Έχω μια παρουσία ετών στον Πειραιά. Ξέρω πολύ καλά να ξεχωρίζω πρόσωπα και συμπεριφορές. Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα δώσω αφορμή για κουβέντες σε κάποιες παρέες της Πλατείας Κοραή. Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα βοηθήσω να γεμίσουν οι στήλες των εφημερίδων. Προσέφερα στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Αυτό και μόνο! Από κει και πέρα, ας ψάξουν οι αρμόδιες αρχές. Δεν έχω καμία διάθεση να αναφερθώ σε υπόθεση για την οποία έχουν περάσει δέκα χρόνια, ούτε να απαντήσω σε προκλήσεις”.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΕΧΩΔΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Στο σημείο αυτό, και αφού οι αντιφατικές δηλώσεις των εμπλεκομένων προσώπων οδήγησαν σε “τοίχο” την έρευνά μας, αποφασίσαμε να μπούμε πιο βαθιά, στο δαιδαλώδη χώρο του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, νυν ΥΠΕΚΑ με τις δεκάδες διευθύνσεις, το... περίπλοκο αρχείο και τους πολλούς προϊσταμένους, που ανά διαστήματα, άλλαζαν. Αναζητήσαμε την διαδρομή της απόφασης για την εκταμίευση των χρημάτων αποκατάστασης του ακινήτου επί των οδών Αλκιβιάδου 156 και Καραΐσκου 153. Κυρίως όμως, ζητήσαμε απαντήσεις για αυτούς που υπέγραφαν τις αποφάσεις αλλά και αυτούς που ήλεγχαν την πορεία των εργασιών. Η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ που έχουμε στα χέρια μας (αρ. Πρ. 137448/490) που ουσιαστικά, επικυρώνει την εκταμίευση του ποσού με υπογραφή της τότε Υπουργού Βάσως Παπανδρέου είχε εγκριθεί πρώτα από ειδική επιτροπή του ΔΕΕΑΠ (Διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών), είχε κοινοποιηθεί στη διοικητική υπάλληλο κα Καπετανάκη (η οποία αργότερα συνταξιοδοτήθηκε) και έπειτα, πέρασε στο ΕΤΕΡΠΣ (που αργότερα μετονομάστηκε σε “Πράσινο Ταμείο”). Το ΕΤΕΡΣ έδωσε το πράσινο φως για το έργο το οποίο υπέγραψε ίσως και με... “κλειστά μάτια” η κα Βάσω Παπανδρέου. Σημερινός Δ/ντης του ΔΕΕΑΠ είναι ο κ. Χρυσομαλίδης ο οποίος ευγενικά μας έδωσε κάποιες πληροφορίες για τη διαδικασία, δυσκολευόμενος ωστόσο να αναζητήσει περισσότερα στοιχεία λόγω του μεγάλου αρχείου το οποίο –όπως είπε - υπέστη αλλεπάλληλες μετακομίσεις...! Ο κ.Χρυσομαλίδης μας είπε: “Δεν μπορώ να σας δώσω ξεκάθαρα στοιχεία για το τι συνέβη εκείνη την περίοδο. Εγώ ανέλαβα πρόσφατα. Υπάρχουν άτομα που έχουν συνταξιοδοτηθεί, αποφάσεις που άλλαξαν και ανακατατάξεις αρχειακού υλικού. Η διαδικασία που γινόταν τότε ήταν η εξής: Μια διοικούσα επιτροπή του ΔΕΕΑΠ ενέκρινε τα δικαιολογητικά και τα έστελνε στο ΕΤΕΡΠΣ και από ‘κει πήγαιναν στην Υπουργό. Το ΕΤΕΡΠΣ (νυν Πράσινο Ταμείο) δεν είχε ελεγκτικούς μηχανισμούς για να βεβαιώσουν την πορεία των εργασιών. Την ευθύνη του ελέγχου είχε η υπηρεσία μας (ΔΕΕΑΠ) αλλά απ’ όσο γνωρίζω δεν γινόταν έλεγχος επί τόπου. Ελέγχονταν μόνο τα παραστατικά. Τώρα, για περισσότερες πληροφορίες πρέπει να ανατρέξετε στην περίοδο εκείνη. Η κα Καπετανάκη στην οποία αναφέρεστε, ήταν διοικητική υπάλληλος της υπηρεσίας μας αλλά έχει συνταξιοδοτηθεί” προσθέτει ο κ. Χρυσομαλίδης κάνοντας λόγο για υποστελέχωση της υπηρεσίας. ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Η κα ΜΑΙΡΗ ΤΣΑΝΑΚΗ; Κλείνοντας την έρευνά μας, ζητήσαμε εγγράφως την άποψη της σημερινής προέδρου του Πειραϊκού Συνδέσμου κας Μαίρης Τσανάκη αλλά και του Ταμία κ. Κορεντίνη οι οποίοι σίγουρα θα έχουν πολλά να πουν για το θέμα... Το αίτημά μας είχε διαβιβαστεί και πρωτοκολληθεί εδώ και 6 ημέρες στον Πειραϊκό Σύνδεσμο και παρακαλούσαμε, μέχρι χθες, για κάποια απάντηση. Αργά χθες το απόγευμα επικοινώνησε μαζί μας, εκ μέρους της διοίκησης, ο αντιπρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου και γνωστός δικηγόρος κ. Βέργος ο οποίος μας ζήτησε να μην προβούμε σε κάποια δημοσίευση προτού λάβουμε σχετική απάντηση από πλευράς Πειραϊκού Συνδέσμου. Ωστόσο, όπως μας είπε, αυτή δεν θα μπορούσε να αποσταλεί στην εφημερίδα νωρίτερα από την Παρασκευή για λόγους υποχρεώσεων. Ενημερώσαμε τον κ. Βέργο ότι το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας βρίσκεται ήδη στο δρόμο για το τυπογραφείο και συμφωνήσαμε μαζί του να προβάλουμε την επίσημη απάντηση της διοίκησης σε ένα από τα επόμενα φύλλα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ. Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι στο ρεπορτάζ της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ η κα Τσανάκη φαίνεται να θέτει τον εαυτό της αλλά και όλα τα στοιχεία του Πειραϊκού Συνδέσμου στη διάθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή. Εν κατακλείδι, τον τελευταίο λόγο για το παραπάνω θέμα αλλά και για όσα συνέβησαν στον Πειραϊκό Σύνδεσμο τα τελευταία χρόνια, έχει η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και αυτή θα είναι που θα πρέπει να ρίξει φως στην υπόθεση.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Επιστολή – Απάντηση ΠΕΙΡΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ για το ακίνητο επί των οδών Καραΐσκου 153 και Αλκιβιάδου 156 Προς την Ημερήσια Εφημερίδα «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ» Υπ’ όψιν κου Κώστα Παναγιωτάκη Αγαπητέ Κύριε Παναγιωτάκη, Σχετικά με την από 22-1-2014 επιστολή σας προς το Σύνδεσμό μας με την οποία ζητάτε ενημέρωση για την εκταμίευση χρημάτων από το ΥΠΕΧΩΔΕ, προς αποκατάσταση του διατηρητέου μας κτιρίου επί των οδών Αλκιβιάδου 156 και Καραΐσκου 153 στον Πειραιά, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι: 1.Ουδεμία καταγγελία έχει φτάσει σ’ εμάς, είτε επώνυμη είτε ανώνυμη, προκειμένου να γνωρίζουμε τι συγκεκριμένα καταγγέλλονται εις βάρος του Πειραϊκού Συνδέσμου. 2.Η επιχορήγηση του Πειραϊκού Συνδέσμου από το ΥΠΕΧΩΔΕ ενεκρίθη σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. απόφαση 93079/3704/5-12-2000, η οποία κοινοποιήθηκε στο Σύνδεσμο στις 8 Ιανουαρίου του 2001. Συνεπώς το σημερινό Δ.Σ. δεν γνωρίζει τι έγινε πριν από 14 περίπου χρόνια, δεδομένου ότι η Πρόεδρος Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη και η πλειοψηφία των μελών του νυν Δ.Σ. δεν συμμετείχαν στα συμβούλια των ετών της επιχορήγησης και της κατασκευής του έργου και οι ελάχιστοι που συμμετείχαν, δεν είχαν καμία αρμοδιότητα επί του συγκεκριμένου θέματος. 3.Έχει συσταθεί μια 3μελής επιτροπή από το Π.Σ., προκειμένου να ερευνήσει τα γεγονότα που αφορούν τις εργασίες που έγιναν επί του νεοκλασικού μας κτιρίου. 4.Η έρευνα θεωρούμε ότι θα απαιτήσει αρκετό χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι θα πρέπει να κληθούν και να ερωτηθούν οι Πρόεδροι και οι αρμόδιοι Έφοροι που ασχολήθηκαν τότε. Αυτό που έχει προκύψει μέχρι στιγμής είναι ότι τελικώς το ποσόν που ενεκρίθη ήταν 1.027.146 ΕΥΡΩ, βάσει της υπ’ αριθμ. 137448/490 της 28-1-2004 τροποιητικής απόφασης έγκρισης πίστωσης του ΥΠΕΧΩΔΕ. Όμως το χρηματικό ποσόν που τελικά καταβλήθηκε στο Σύνδεσμο, ήταν λιγότερο του μισού, από ότι μέχρι στιγμής προκύπτει, δεδομένου ότι έγιναν τα απαραίτητα για την αποκατάσταση της στατικότητας του εν λόγω κτιρίου, που κινδύνευε να καταρρεύσει, μετά τις ζημιές που έγιναν με το σεισμό του 1999. Θα επανέλθουμε όταν ολοκληρωθεί η έρευνά μας. Επισημαίνουμε και είναι άξιο απορίας όμως ότι όποιος ανώνυμος κατήγγειλε τον Πειραϊκό Σύνδεσμο, περίμενε να περάσουν περίπου 14 χρόνια και να φύγει από τη ζωή ο Αλέξανδρος Πολυχρονάκης (τότε Έφορος Περιουσίας), που από ότι προκύπτει διαχειρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου αυτή την επιχορήγηση; Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Πειραϊκού Συνδέσμου Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη

 

peiraikos152

 

peiraikos134

peiraikos135

peiraikos140

sel-1---28-1-14

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ