Αρχική σελίδα ΠΕΙΡΑΙΑΣ «Ζωντάνεψε» ο γίγαντας του Πειραιά!: Όλα όσα έγιναν στα λαμπερά εγκαίνια του Πύργου, του πρώτου βιοκλιματικού ουρανοξύστη στην Ελλάδα

«Ζωντάνεψε» ο γίγαντας του Πειραιά!: Όλα όσα έγιναν στα λαμπερά εγκαίνια του Πύργου, του πρώτου βιοκλιματικού ουρανοξύστη στην Ελλάδα

από Giannis

Ο πρώτος πράσινος ψηφιακός ουρανοξύστης της Ελλάδας, ο Πύργος του Πειραιά, που υψώνεται σαν σύγχρονος «γίγαντας» πάνω από το λιμάνι, εγκαινιάστηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από σχεδόν 50 χρόνια αναμονής και 4 χρόνια εργασιών. Υπενθυμίζεται πως η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε το 1972 όμως το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της Ελλάδας για πολλά χρόνια έμεινε ημιτελές. Ένας κοιμισμένος γίγαντας, ένα κουφάρι με αρνητικούς αστικούς μύθους, όπως έλεγαν πολλοί, που τον θεωρούσαν ακόμη και… «ματιασμένο» ή επικίνδυνο.

«Το όλο εγχείρημα δεν ήταν απλά ένας περίπατος στο δάσος. Όταν αναδειχθήκαμε ανάδοχοι τον Ιούλιο του 2020, ήταν δύσκολη η επιχειρηματική απόφαση να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη».

7

Τάδε έφη ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της DIMAND, η οποία «έτρεξε» το μεγάλο έργο της «πράσινης» ανάπλασης του Πύργου Πειραιά. «Αυτό το έργο το οποίο βλέπουμε σήμερα, είναι με τον τρόπο του το σύμβολο μιας πόλης που αλλάζει, αλλά και το σύμβολο μιας χώρας που προχωρά με αυτοπεποίθηση στο μέλλον. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου για τη δρομολόγηση τέτοιων μεγάλων αναπτυξιακών έργων συνδέεται προφανώς και με την πίστη την οποία έχουν οι επενδυτές στις προοπτικές της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ειδικά για τον Πειραιά ότι τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή αλλάζουν την εικόνα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ 2

Κεντρικός ομιλητής στα εγκαίνια ήταν φυσικά ο δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι τα εγκαίνια άργησαν μία …50ετία και κάνοντας λόγο για μία ιστορική μέρα για το λιμάνι: «Μισός αιώνας, τόσο είναι το διάστημα που έχει περάσει από τότε που πρωτοκατασκευάστηκε ο Πύργος. Το κτίριο αυτό, το δεύτερο υψηλότερο στη χώρα, ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά, παρέμεινε επί δεκαετίες αναξιοποίητο. Η εγκατάλειψη οδήγησε στην εικόνα ενός φαντάσματος στην καρδιά του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και πλέον του μεγαλύτερου λιμανιού της Μεσογείου».

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ο κ. Μώραλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έτος 2019 όταν όπως χαρακτηριστικά είπε «έπειτα από τρία χρόνια σοβαρής μελέτης, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του Πύργου με διεθνή διαγωνισμό. Η κατεύθυνση ήταν σαφής. Να γίνει ο Πύργος του Πειραιά σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον Πειραιά αλλά για την Αττική ευρύτερα. Ο Πύργος ζωντάνεψε. Ο Πειραιάς ψήλωσε. Το εμβληματικό αυτό έργο, πέρα από το οικονομικό όφελος που λαμβάνει ο Δήμος, με την αξιοποίηση του, συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης. Νέες επενδύσεις βρίσκονται στα σκαριά στον Πειραιά. Στον κατασκευαστικό τομέα, στον τομέα των ξενοδοχείων, στον τουριστικό τομέα. Ο Πύργος συμβολίζει για εμάς την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη και την πρόοδο που έχει κάνει ο Πειραιάς τα τελευταία 10 χρόνια.»

«Το έργο αυτό, το οποίο οραματίστηκαν κάποιοι πριν από 50 χρόνια, είναι με τον τρόπο του το σύμβολο μιας πόλης που αλλάζει, αλλά και το σύμβολο μιας χώρας που προχωρά με αυτοπεποίθηση στο μέλλον», επισήμανε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του και τόνισε: «Το έργο αυτό έγινε πράξη χάρη στην οραματική διάθεση του Δήμου αλλά και αυτών που το ανέπτυξαν και πήραν το επιχειρηματικό ρίσκο -συγχαρητήρια, κ. Ανδριόπουλε, σε εσάς και στο επιτελείο σας- σε μια συγκυρία όπου η χώρα έβγαινε από μια μεγάλη κρίση. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου για τη δρομολόγηση τέτοιων μεγάλων αναπτυξιακών έργων συνδέεται προφανώς και με την πίστη την οποία έχουν οι επενδυτές στις προοπτικές της χώρας. Οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με το κόστος δανεισμού, τη δυνατότητα χρηματοδότησης τέτοιων περίπλοκων έργων».

3

Στα εγκαίνια παρέστησαν και ουκ ολίγοι εκπρόσωποι της πολιτικής, του εγχώριου επιχειρείν και φασικά οι συντελεστές του έργου. Μεταξύ αυτών, η κ. Μαριάννα Λάτση, η κ. Μελίνα Τραυλού από το χώρο της ναυτιλίας, οι κ.κ. Γιώργος Περιστέρης διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα, Αρης Καρυτινός διευθύνων σύμβουλος της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, Απόστολος Ταμβακάκης της  EOS Capital Partners, οι αδελφοί Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ο βουλευτής Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, τοπικοί βουλευτές, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι επιμελητηρίων κ.α.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Piraeus Tower Α.Ε., κοινοπραξία της DIMAND με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Prodea Investments, μετά την υπογραφή 99ετούς σύμβασης παραχώρησης με τον δήμο Πειραιά, από την πλευρά του ιδιοκτήτη. Ο κ. Ανδριόπουλος δεν παρέλειψε να απευθύνει ευχαριστίες στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα για το δύσκολο κατασκευαστικό έργό αλλά και στην Alpha Bank που, όπως ανέφερε «έβαλε πλάτη αφήνοντας ανοιχτή τη γραμμή χρηματοδότησης» ενώ η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε από το Pila Studio του Ηλία Παπαγεωργίου.

pyr

Ο Πύργος έχει μισθωθεί σε αυτή τη φάση πλήρως, δεδομένου ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες, όπως ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος, έκλεισαν οι συμφωνίες για τις μισθώσεις στους τελευταίους οκτώ κενούς ορόφους.

«Η ενέργεια που καταναλώνεται για να φωτίζεται ο Πύργος του Πειραιά, 1.570 σταθερά πάνελ, όλη τη νύχτα είναι ίση με την ενέργεια που καταναλώνουν δύο κλιματιστικά στο σπίτι!», αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Επίσης στο δύσκολο και… γραφειοκρατικό του εγχειρήματος ςιπώθηκε ότι όλα αυτά τα χρόνια είχαν συσσωρευτεί εντός των ορόφων του Πύργου, τόνοι σκουπιδιών αλλά και άχρηστων υλικών τα οποία για να απομακρυνθούν έπρεπε να συνταχθούν πρωτόκολλα.

447777769_1599126114245039_3652942407184213993_n

Πλέον, ο Πύργος περιλαμβάνει μεγάλους χώρους γραφείων, εμπορικά καταστήματα με γνωστά ονόματα του retail, εστίαση και γυμναστήρια. Ο κάθε όροφος θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, θα είναι πλήρως βιοκλιματικός και θα λειτουργεί με έξυπνα συστήματα, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε μισθωτή. Ακόμα μια πρωτιά για τον Πύργο αποτελούν οι ανελκυστήρες, οι οποίοι σε μόλις 23 δευτερόλεπτα φτάνουν από το ισόγειο στην κορυφή.

Οι πρώτοι όροφοι, συνολικής επιφάνειας 5.850 τ.μ., είναι μισθωμένοι στον όμιλο της Ιnditex, όπου λειτουργούν τα καταστήματα Ζara και Zara Home. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα καταστήματα Zara στην Ελλάδα, αλλά και για το δεύτερο μεγαλύτερο κατάστημα της μάρκας διεθνώς. Στο ισόγειο σε κατάστημα άνω των 1.000 τ.μ. στεγάζεται η βρετανική αλυσίδα αθλητικών ειδών JD Sports.

Παράλληλα, στον Πύργο έχει εγκατασταθεί και η Dialectica, η οποία έχει μισθώσει έξι ορόφους, από τον ένατο μέχρι και τον δέκατο τέταρτο, ουσιαστικά στη μέση του Πύργου. Να θυμίσουμε επίσης ότι στον 3ο όροφο θα λειτουργήσει το Food and Beverage (F&B) κατάστημα, το οποίο θα είναι καφέ-εστιατόριο και αποτελεί νέο concept της Nice N Easy. Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει εντός καλοκαιριού, έχοντας την πλέον προνομιακή θέα στο λιμάνι του Πειραιά.

Από τις τελευταίες προσθήκες είναι η εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων και λιμενικών εγκαταστάσεων Anti Pollution, η οποία θα εγκατασταθεί στον 22ο όροφο του κτιρίου. Στον 4ο όροφο έχει ήδη κλείσει το γυμναστήριο Athlesis, το οποίο θα αποκτήσει στον Πύργο το δεύτερο μέλος του, μετά την πολύ επιτυχημένη πορεία του στο Κολωνάκι.

Σχετικά άρθρα