Ως έργο της χρονιάς για το 2022 βραβεύτηκε η επέκταση του Μετρό της Αθήνας προς Πειραιά, στα πλαίσια του Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2023, επικρατώντας άλλων μεγάλων έργων στην online ψηφοφορία με 50,8% των ψήφων τον περασμένo Δεκέμβριο.
Με την λειτουργία των σταθμών «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο» η συνολική επιβατική κίνηση στο δίκτυο του Μετρό αυξήθηκε κατά 132.000 πολίτες ημερησίως, μειώνοντας την κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων κατά 23.000 ημερησίως και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 70 τόνους ημερησίως.
Ο συνολικός χρόνος από το Λιμάνι έως το Αεροδρόμιο με το Μετρό είναι μόλις 55 λεπτά και από το Λιμάνι στο Σύνταγμα σε μόλις 20 λεπτά.
Επιπλέον, η απευθείας σύνδεση μεταξύ του Λιμανιού του Πειραιά και του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέσω της Γραμμής 3 του Μετρό, θα προσδώσει ιδιαίτερα αναπτυξιακά οφέλη τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά, όσο και στην Εθνική Οικονομία γενικότερα.
Το βραβείο παρέλαβαν οι κορυφαίοι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων στο εργο: ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό, Νίκος Κουρέτας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒΑΞ Α.Ε., Κωνσταντίνος Μιτζάλης, ο Managing Director της Ghella S.p.A – Greek Branch, Paolo Pediconi, και η Project Manager της ALSTOM, Michaela Crisan.
Την χαρά και την υπερηφάνεια του για το έργο και το βραβείο εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒΑΞ, κατά την παραλαβή του βραβείου.