Αρχική σελίδα ΕΛΛΑΔΑ Τι περιέχει ο… φάκελος «Greek Μafia»

Τι περιέχει ο… φάκελος «Greek Μafia»

από prootos

Τις βαθιές ρίζες του «οργανωμένου εγκλήματος» επιδιώκει να ξηλώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με τη Δικαιοσύνη. «Να τελειώνουμε με τη νύχτα και τις δουλειές της», είναι η φράση που, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ακούστηκε στην Κατεχάκη, ενώ συντασσόταν ο φάκελος που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο. Πόσο εύκολο, όμως, είναι η άτυπη αυτή εξαγγελία να μετουσιωθεί σε πράξη;

Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις, κι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι αστυνομικοί, που τα τελευταία χρόνια έχουν εμπλακεί με αυτό που αποκαλούμε «αθηναϊκή νύχτα». Τα λεφτά που διακυβεύονται είναι πολλά, οι «παίκτες» αδίστακτοι, οι… πιστολάδες έτοιμοι να χτυπήσουν και ο «νόμος της σιωπής» κρατάει κλειστά ακόμη και στόματα που θέλουν να μιλήσουν κι έχουν πολλά να πουν. Το «οργανωμένο έγκλημα», με τη μορφή οργανωμένων συμμοριών με αρχηγούς, ταμίες, πρωτοπαλίκαρα, εισπράκτορες και περιφερειακά μέλη, η Ελλάδα άρχισε να το γνωρίζει στα τέλη της δεκαετίες του ’80 και κυρίως στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Δεν είναι τυχαίο ότι, αν κι έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από την πρώτη γενιά «νονών» που συνέθεσαν αυτό που λέμε «αθηναϊκή νύχτα», ακόμη και σήμερα υπάρχουν ποινικοί που θεωρούνται «ψυχοπαίδια» και διάδοχοί τους.

Κάτι που βέβαια πάει να αλλάξει, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία για το μεγάλο ξεκαθάρισμα που συντελείται την τελευταία τετραετία, αρχής γεννωμένης από τη δολοφονία του μπόντι-μπίλντερ Β.Γ., τον Μάιο του 2017 έξω από το σχολείο του γιου του στα Γλυκά Νερά. Ήταν ίσως το αγαπημένο παιδί του πρώτου «capo dei capi» της «αθηναϊκής νύχτας», Θέμη Καλαποθαράκου, ο οποίος μετά από μία δεκαετία απόλυτης κυριαρχίας έπεσε νεκρός το βράδυ της 25ης Ιουλίου 2000, έχοντας δεχθεί συνολικά 39 σφαίρες κι έχοντας προλάβει να ρίξει 18 από το πιστόλι Smith & Wesson που είχε πάντα μαζί του σαν «φυλακτό». Ήταν μόλις 37 ετών… Αν τρομάζει κάτι την ΕΛ.ΑΣ., είναι ότι η «αθηναϊκή νύχτα» πλέον αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, με τους έμπειρους αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών να μην έχουν την πλήρη εικόνα που διαμορφώνεται μετά τα διαδοχικά συμβόλαια θανάτου που έθεσαν εκτός πολύ «βαριά» ονόματα.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Πριν φτάσουμε στο σήμερα, αξίζει να… σκαλίσουμε το παρελθόν για το πώς ξεκίνησε αυτό που αποκαλούμε «αθηναϊκή νύχτα», ποια πρόσωπα διαμόρφωσαν νέες συνθήκες, ποια «συμβόλαια θανάτου» άλλαξαν ισορροπίες και ποιες δραστηριότητες απασχολούν τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών διαχρονικά. Η πρώτη γενιά των πανίσχυρων «νονών» έχει χωρίσει την Αττική σε τρεις τομείς: Στο κέντρο της Αθήνας κάνει κουμάντο ο Αλέκος Κ., ο οποίος θα καταφέρει να επιβιώσει αρκετά χρονιά, μέχρι κι αυτός να πέσει νεκρός από τις σφαίρες εκτελεστών στις 8 Νοεμβρίου 2008, πέντε χρόνια μετά την αποφυλάκισή του για δολοφονίες, ληστείες, εκβιασμούς κ.ά. Στην παραλιακή λεωφόρο και στα μαγαζιά της Καλλιθέας, της Νέας Σμύρνης και του Μοσχάτου, «αφεντικό» είναι ο Βασίλης Δ., ο οποίος σε ηλικία 57 ετών σήμερα έχει αποσυρθεί στο νησί απ’ όπου κατάγεται, αφού πρώτα εξέτισε ποινή κάθειρξης για πληθώρα αδικημάτων. Βέβαια, όταν τον Νοέμβριο του 2016, οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε ένα σπίτι στο Αργοστόλι όπου λειτουργούσε παράνομο εργαστήριο μετατροπής και παραποίησης κυνηγετικών όπλων, δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν αντιλήφθηκαν ότι συνέλαβαν έναν από τους πρώτους «νονούς».

Δύο αδέρφια, οι Γεράσιμος και Κώστας Ν., ήταν οι πρώτοι πανίσχυροι «παίκτες» στη Δυτική Αττική, με τον Γεράσιμο πάντως να εκτελείται εν ψυχρώ στις 29 Οκτωβρίου 1994, από τον μεγάλο αδερφό σημερινού ηγετικού στελέχους της επονομαζόμενης «Greek Mafia». Όσον αφορά τον Κώστα, έχει στραφεί εδώ και χρόνια σε νόμιμες επιχειρήσεις, ενώ μετά τη δολοφονία του δεύτερου «capo dei capi» της «αθηναϊκής νύχτας», Βασίλη Στεφανάκου, αναγκάστηκε να βγάλει μέσω δικηγόρου ανακοίνωση ότι δεν έχει καμία σχέση ούτε με το «συμβόλαιο θανάτου» ούτε με έκνομες δραστηριότητες. Όσον αφορά την επόμενη γενιά, ο Κώστας Β., με τα τουλάχιστον 10 εντάλματα σύλληψης σε βάρος του (ανάμεσά τους 4 για απόπειρες ανθρωποκτονίας), διέφυγε στον Καναδά, όπου ζει μέχρι σήμερα και είναι ένα από τα πιο… αναγνωρίσιμα πρόσωπα της ελληνικής ομογένειας στη χώρα. Ξεχωριστή περίπτωση και αυτή του Θέμη Π., ο οποίος είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «βομβιστής», λόγω των ιδιαίτερων γνώσεων που είχε στην κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών από τη θητεία του στα ΟΥΚ. Αφού τοποθετεί γύρω στις… 30 βόμβες σε περίπου μία 5ετία, πέφτει νεκρός έξω από το σπίτι του στην Πετρούπολη στις 14 Φεβρουαρίου 2000.

«Λίγα από πολλούς…»

Η τρίτη γενιά της «αθηναϊκής νύχτας» φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή μίας οικογένειας από τη Λακωνική Μάνη, η οποία, έχοντας εντρυφήσει στη μαφία του Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, υιοθετεί το δόγμα «λίγα από πολλούς» και κυριαρχεί στα νότια προάστια της Αττικής, την Ηλιούπολη, τη Δάφνη, τον Άγιο Δημήτριο και άλλες. περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρωτοπαλίκαρα και εισπράκτορες της συγκεκριμένης εγκληματικής ομάδας σήμερα έχουν γίνει πανίσχυροι «νονοί», έχοντας –σύμφωνα με αστυνομικές πηγές– παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξόντωση της οικογένειας των «αρχινονών». Ο Βασίλης Γ. μαζί με τον πρωτότοκο γιο του Νικ Γ. και τον μικρότερο Θοδωρή ή Τέρι Γ. συσπειρώνουν γύρω τους παλιούς μπράβους, πυγμάχους και άλλους ανθρώπους της νύχτας. Για όποιον γνωρίζει την ιστορία της «αθηναϊκής νύχτας», η επίδειξη ισχύος απέναντι στον ιδιοκτήτη ενός καφέ της Ηλιούπολης, που αρνήθηκε να πληρώσει για προστασία, ήταν τρομακτική: Θα του κάψουν δύο αυτοκίνητα, θα πυροβολήσουν το σπίτι του, θα ρίξουν χειροβομβίδα στην καφετέριά του, ενώ θα εκτελέσουν κι έναν άνθρωπο που δεν είχε καμία σχέση, επειδή… τον πέρασαν για άλλον!

Ο επίλογος της ζωής του Νικ Γ. θα γραφτεί έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στις 7 Ιουνίου 2000, από εκτελεστές που τον «γάζωσαν» στη μέση του δρόμου. Μία ημέρα πριν από το μνημόσυνο του γιου του, στη μέση του δρόμου και πάλι, θα πέσει σε ενέδρα θανάτου ο Βασίλης Γ., την ώρα που περιμένει σε φανάρι στη Βούλα, μέσα στο τζιπ του και φορώντας αλεξίσφαιρο. Ήταν κάτι που γνώριζαν οι δράστες, γι’ αυτό και στόχευσαν κατευθείαν στο κεφάλι, με τον «Αμερικάνο» να μην προλαβαίνει καν να αγγίξει κάποιο από τα δύο όπλα που είχε μαζί του. Δύο χρόνια αργότερα, στις 28 Ιανουαρίου 2002, κι ενώ εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης, ο Θοδωρής ή Τέρι Γ. θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο ιατροδικαστής τις επόμενες ημέρες θα αποφανθεί κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά: δηλητηριάστηκε με υδροκυάνιο που κάποιος είχε ρίξει μέσα στο φαγητό του.

Οργανωμένο έγκλημα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος για το «οργανωμένο έγκλημα» που παρέδωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, θα αποτελέσει τη «χάρτα» ΕΛ.ΑΣ. και Δικαιοσύνης, για την εξάρθρωση κυκλωμάτων με… πολυσχιδείς δραστηριότητες, κέρδη εκατομμυρίων ευρώ και περίπου 500 μέλη. Οι δικογραφίες και τα πληροφοριακά δελτία της Ασφάλειας Αττικής ξεκινούν χρονικά από το 2009 και περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων– το σύνολο των «συμβολαίων θανάτου» που δεν έχουν εντοπιστεί οι δράστες: τα περισσότερα, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι… Στο υπόμνημα το οποίο συνέταξε το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής υπάρχουν 10 δικογραφίες από τη δράση των εγκληματικών ομάδων, με κορυφαία και οδηγό για τις υπόλοιπες αυτή της «Greek Mafia». Εκεί συναντά κανείς τα ονόματα των «νονών» που –όσοι ζουν και δεν έχουν πέσει νεκροί σε αυτό το μεγάλο ξεκαθάρισμα– ακόμη και μέσα από τις φυλακές καθορίζουν τις έκνομες δραστηριότητες πέντε εγκληματικών ομάδων.

Στην… ακτινογραφία του «οργανωμένου εγκλήματος» στην Ελλάδα, βλέπει κανείς δεκάδες «συμβόλαια θανάτου», απαγωγές επιχειρηματιών, διακίνηση ναρκωτικών, μαστροπεία, εκβιασμούς και λαθρεμπόριο όπλων. Σε μικρότερο βαθμό, οι εγκληματικές ομάδες έχουν αναπτύξει έκνομες δραστηριότητες, όπως λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων. Όσον αφορά τους περίπου 500 ποινικούς που τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στον φάκελο, πρόκειται για σεσημασμένους που είτε βρέθηκαν για λίγο στη φυλακή, είτε δεν έχουν περάσει ακόμη την πόρτα του δικαστηρίου, είτε είναι έξω με αναστολή, είτε έχουν αποδράσει… Πρόκειται για το «παράπονο» που ακούς από αστυφύλακες μέχρι και ανώτατους αξιωματικούς, ότι «πιάνουμε συνέχεια τα ίδια πρόσωπα, που βρίσκουν παραθυράκια στον νόμο και δεν μένουν πίσω από τα σίδερα». Κοινωνός αυτών των «παραπόνων» έχει γίνει και ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος εκτιμά ότι μία πιο ουσιαστική συνεργασία αστυνομικών και δικαστικών Αρχών θα βάλει τέλος στην αιματηρή δράση των συμμοριών.

του Κώστα Παπαδόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα