Αρχική σελίδα Top News Στη Βουλή ο ΚΟΚ: Νέες ποινές παραβάσεων

Στη Βουλή ο ΚΟΚ: Νέες ποινές παραβάσεων

από Giannis

Δύο βασικές παράμετροι του νέου ΚΟΚ είναι η αυστηρότητα κατά την υποτροπή σε ένα αδίκημα, αλλά και η τιμωρία του οδηγού και όχι του οχήματος, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα. Παράλληλα, αυστηροποιείται ιδιαίτερα το ποινικό πλαίσιο σε περίπτωση που κάποιος προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, ιδίως αν διαπιστωθεί ότι δεν φέρει δίπλωμα.

Με βάση τις πρόνοιες του νέου ΚΟΚ, αν κάποιος ξεπεράσει το όριο ταχύτητας κατά 50χλμ. την πρώτη φορά θα πληρώσει πρόστιμο 700€ και του αφαιρεθεί το δίπλωμα για 60 ημέρες, ενώ για την τρίτη φορά που θα υποπέσει στην ίδια παράβαση το πρόστιμο θα φτάσει τις 2000 ευρώ και η αφαίρεση διπλώματος τα 2 έτη. Για τους οδηγούς που προκαλούν θανατηφόρα τροχαία η ποινή μπορεί να φτάσει τα 10-20 χρόνια και αν πρόκειται για πολύνεκρο τροχαίο, την ισόβια κάθειρξη.

«Με το όριο των 30χλμ στις πόλεις θα σωθούν τουλάχιστον 100 συνάνθρωποί μας από τους 650 που χάθηκαν ετησίως στους δρόμους», επισήμανε στον «αέρα» του ενημερωτικού ραδιοφώνου της ΕΡΤ ο καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Και συμπλήρωσε «Να πούμε ότι μέσα στις πόλεις το 70% των νεκρών είναι μοτοσυκλετιστές, πεζοί και ποδηλάτες. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα, ειδικά με τους μοτοσυκλετιστές. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση αυτή τόλμησε να βάλει τα 30 χιλιόμετρα την ώρα ως όριο ταχύτητας σε όλες τις αστικές περιοχές (…). Σε όλες τις πόλεις στην Ευρώπη που έχουν βάλει το όριο ταχύτητας 30 χιλιόμετρα, είτε στα σύνορα της πόλης, είτε σε διευρυμένες ζώνες, έχει επανέλθει η ζωή στην πόλη. Έχουν βγει στο δρόμο οι πεζοί, οι ποδηλάτες, διότι δεν φοβούνται πια, τα οχήματα πηγαίνουν πιο αργά και υπάρχει μια πολύ πιο αρμονική συνύπαρξη (…). Η εκτίμησή μας εμάς, είναι ότι με τα 30 χιλιόμετρα την ώρα στην πόλη, θα σώσουμε 100 από τους 650 νεκρούς κάθε χρόνο. Είναι τεράστιο το νούμερο (…)».

Ο νέος ΚΟΚ που συζητήθηκε στη Βουλή περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές, καθώς προβλέπει αυστηρότερες ποινές για μια σειρά από παραβάσεις, ενώ καθιερώνει και τον θεσμό της υποτροπής.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λέγοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να τα ενισχύσει. «Εστιάζουμε στην αύξηση ταχύτητας των Μ.Μ.Μ., απελευθερώνοντας λεωφορειολωρίδες». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για αλλαγή συνήθειας με πολλαπλάσιο όφελος, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να έχει έναν τροχονόμο σε κάθε δρόμο. «Γι’ αυτό και η τρίτη επιλογή είναι η εγκατάσταση καμερών. Στόχος μας είναι να φτάσουμε τις 1.500 κάμερες. Πιλοτικά, θα εγκατασταθούν και στα λεωφορεία για έλεγχο των λεωφορειολωρίδων», είπε.

Όσον αφορά στη χρήση κινητού, την πρώτη φορά που οι αστυνομικοί της Τροχαίας θα πιάνουν κάποιον να οδηγεί με το κινητό στο χέρι, το πρόστιμο θα είναι 350 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος για 30 ημέρες (σ.σ. έως τώρα τιμωρούνταν με αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 60 ημέρες). Αν το επαναλάβει δεύτερη φορά, τότε το πρόστιμο θα σκαρφαλώνει στα 1.000 ευρώ με αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες, ενώ αν τριτώσει μέσα σε μια 5ετία τότε θα δέχεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και το δίπλωμα θα αφαιρείται για 1 χρόνο.

Το ζήτημα της χρήσης κράνους εξετάζεται, επίσης στο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει: πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες την πρώτη φορά της παράβασης, δηλαδή όταν οδηγός μηχανής εντοπιστεί να μην φορά κράνος. Στη συνέχεια, στη δεύτερη παράβαση το πρόστιμο πάει στα 1.000 ευρώ και το δίπλωμα θα αφαιρείται για 6 μήνες και την τρίτη 2.000 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση του διπλώματος για 1 έτος.

Για κατανάλωση αλκοόλ προβλέπονται ποινές που ξεκινούν από 350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος για ένα μήνα και φτάνουν μέχρι 4.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 10 χρόνια.

Αυστηρό είναι το πλαίσιο και για την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη (κόκκινου φαναριού), καθώς οι ποινές κυμαίνονται από 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας για δύο μήνες μέχρι 2.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγηση για ένα χρόνο. Επίσης, εάν οδηγός παραβιάσει ΣΤΟΠ, το πρόστιμο κυμαίνεται από τα 350 έως και τα 2.000 ευρώ, ενώ επιβάλλεται και αφαίρεση άδειας από έναν μήνα έως και έναν χρόνο. 

Σχετικά άρθρα