Ο καθηγητής κ.Μιχαήλ Σφακιανάκης μίλησε στο alfavita.gr και στον Νίκο Μάστορα για τις προτεραιότητες, τις επιτυχίες αλλά και τα προβλήματα του Πανεπιστημίου Πειραιά
Το πρώτο κοινό μεταπτυχιακό Ελληνικού με ξένο ΑΕΙ (Joint Master Program) στην εφαρμοσμένη Τεχνητή Νοημοσύνη (on applied AI) πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο του Πειραιά από κοινού με το Purdue University of Indianapolis, με δίδακτρα έως 10.000 ευρώ, γεγονός που το καθιστά απόλυτα προσιτό για τους Έλληνες υποψηφίους.
Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στο alfavita.gr ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθηγητής κ.Μιχαήλ Σφακιανάκης, και πρόσθεσε ότι πέραν των προγραμμάτων Erasmus, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς έχει υπογράψει περίπου 180 Memorandum of Understanding (MOU), με άλλα Πανεπιστήμια εξωτερικού.
Ο Πρύτανης του ιδρύματος σημειώνει ότι το Πανεπιστήμιο Πειραιώς είναι περιζήτητο από τους υποψήφιους φοιτητές, καθώς πέραν της ναυτιλίας και του τουρισμού που αποτελούν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της χώρας, θεραπεύει επιστήμες όπως η διοίκηση επιχειρήσεων, οικονομική, στατιστική, ασφαλιστική, χρηματοοικονομική αλλά και επιστήμες αιχμής όπως η πληροφορική, τα ψηφιακά συστήματα και η τεχνητή νοημοσύνη.
«Εξελίσσεται συνεχώς υλοποιώντας μια στρατηγική εξωστρέφειας μέσα από επιλεκτικές συνεργασίες με Πανεπιστήμια και αναγνωρισμένους φορείς του εξωτερικού, στην Ευρώπη και την Αμερική, κατά κύριο λόγο, για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για Έλληνες και ξένους φοιτητές», τονίζει ο Πρύτανης
Ακόμα, ο κ.Σφακιανάκης μιλά για τα προβλήματα στέγασης των φοιτητών αφού το Πανεπιστήμιό δεν διαθέτει φοιτητικές εστίες και για τις ελλείψεις σε διοικητικό και διδακτικό προσωπικό.
Αναφέρεται στην πολιτική διεθνοποίησης του ιδρύματος, στο πλαίσιο του Στρατηγικού του Σχεδιασμού, με στόχο την ενίσχυση της θέσης του στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας καθώς και την αναγνωρισιμότητά του παγκοσμίως, ως ακαδημαϊκό κέντρο αριστείας
Αναλύει τη στόχευση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στα Πανεπιστήμια, ενώ σχετικά με την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ, τονίζει:
«Το δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν φοβάται τον ανταγωνισμό, αρκεί να ενδυναμωθεί, έτσι ώστε να υπάρξει μια πραγματική ανταγωνιστική διαδικασία μεταξύ δημόσιων και μη πανεπιστημίων».