Ανέκαθεν λέγαμε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας και ο τομέας πάνω στον οποίο βασιζόμαστε για να επιτευχθεί η «έξοδος από την κρίση». Πίσω όμως από τη βιτρίνα των αριθμών και την αισιοδοξία των κυβερνώντων κρύβεται μια σκληρή πραγματικότητα.
Αν κάνει κάποιος μια βόλτα από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι το Σύνταγμα θα διαπιστώσει το μόχθο κάποιων ανθρώπων, που μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον προσπαθούν να δείξουν το «καλό πρόσωπο» της Ελλάδας, μακριά από συμφέροντα, κλίκες, γραφειοκρατία και «περίπλοκες» υπουργικές αποφάσεις που ανατρέπουν τις συνθήκες εργασίας τους.
Ένα δαιδαλώδες «σύστημα» κρατάει στα χέρια του τα ηνία του τουρισμού της χώρας μας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ξεκινήσαμε το ρεπορτάζ μας από την Ακτή Μιαούλη. Εκεί «συναντήσαμε» τα ανοιχτά κόκκινα και μπλε λεωφορεία που περιμένουν τους τουρίστες για να τους δείξουν τα αξιοθέατα του Πειραιά και της Αθήνας. Οργανωμένα, με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών (μέχρι ακουστικά για μετάφραση σε 16 γλώσσες διαθέτουν!), αποτελούν, μαζί με το τουριστικό τρενάκι, την καλή και εκσυγχρονισμένη εικόνα του εγχώριου τουρισμού.
Οι συγκεκριμένες εταιρείες με τα λεωφορεία ανοιχτού τύπου στήριξαν τη λειτουργία τους στην ΚΥΑ του 2008 που υπογράφτηκε μεταξύ Υπουργείου Μεταφορών και Υπουργείου Υποδομών. Σε αυτήν είχε ξεκαθαριστεί ότι τα δρομολόγιά τους θα περιορίζονταν σε ειδικές κυκλικές διαδρομές με έντονο τουριστικό-πολιτιστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον και με συγκεκριμένες ολιγόλεπτες στάσεις. Οι εταιρείες τήρησαν τη συμφωνία, προετοίμασαν τον τρόπο λειτουργίας τους, έδωσαν θέσεις εργασίας και αναπτύχθηκαν βασισμένες σε συγκεκριμένα πρότυπα.
Σήμερα λοιπόν η Κυβέρνηση διαμέσου του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Παπαδόπουλου (σ.σ. που αλλοίμονο αν έχει κατέβει στον Πειραιά να δει τι συμβαίνει…), ζητά από τις εταιρείες των λεωφορείων ανοιχτού τύπου να «ξαναγνωριστούν» παρεμβαίνοντας ριζικά στον τρόπο λειτουργίας τους εν μέσω μάλιστα θερινής περιόδου!
Τις τελευταίες μέρες ακούγεται πως βγαίνει από τα συρτάρια και προωθείται για ψήφιση στη Βουλή ένα σχέδιο νόμου-έκτρωμα που επαναδιαπραγματεύεται τους όρους λειτουργίας των συγκεκριμένων εταιρειών.
Αν και από πλευράς Υπουργείου κάνουν ότι δεν γνωρίζουν το παραμικρό, διέρρευσαν στην «πιάτσα» λεπτομέρειες του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου προκαλώντας ανησυχία σε όσους ασχολούνται με τον κλάδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σημείο σύγκρουσης αυτού του σχεδίου νόμου θα αποτελέσει η απαλοιφή του όρου «τουριστικοί προορισμοί» από τα δρομολόγια των ανοιχτών λεωφορείων. Με λίγα λόγια θα επιτρέπεται η αποβίβαση τουριστών μόνο σε αρχαιολογικούς-πολιτιστικούς χώρους μουσεία κ.λπ. και όχι σε περιοχές που παρουσιάζουν έντονο τουριστικό ενδιαφέρον
Άραγε ποιο δαιμόνιο μυαλό σκέφτηκε αυτή την… «καινοτομία», να τεμαχίσει δηλαδή τον τουρισμό προσπαθώντας να μας πείσει ότι μια χώρα που επιθυμεί να αναπτυχθεί τουριστικά δεν έχει ανάγκη την πρόσβαση σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος;…
Με ποια αιτιολογία και υπό ποια πίεση;
Και επιπλέον, πως ερμηνεύονται στην πράξη οι στάσεις αυστηρά αρχαιολογικού-πολιτιστικού ενδιαφέροντος; Αν δηλαδή ένας τουρίστας που πήρε το ανοιχτό λεωφορείο γιατί αυτό του φάνηκε πιο ποιοτικό, πιο ελκυστικό, θελήσει να κατέβει στο Μικρολίμανο ή στη Φρεαττύδα, να περιηγηθεί στην αγορά, ποιος θα του το απαγορεύσει και με ποια πειστική εξήγηση; Το ότι στο Υπουργείο δηλώνουν άγνοια για τις παραπάνω ανατροπές, ενώ αυτές έχουν ήδη διαρρεύσει σε «ενδιαφερόμενους», αυτό και μόνο σημαίνει πολλά…
Αν εφαρμοστούν τέτοιου είδους αποφάσεις ένα είναι το σίγουρο.
Ο κρατικός προϋπολογισμός θα χάσει περίπου 2 εκ. έσοδα από ΦΠΑ και φορολογία ιδιωτικών επιχειρήσεων ενώ περίπου 500 άτομα απασχολούμενοι στα διώροφα ανοιχτά λεωφορεία θα προστεθούν στη μακρά λίστα των άνεργων.
Όμως ο «εφιάλτης» του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου δεν μένει εκεί.
Επεκτείνεται -σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές- σε μια σειρά άλλων ζητημάτων όπως στις θέσεις αφετηρίας και στις στάσεις που δεν θα προτείνονται πλέον από τις ίδιες τις εταιρίες (που ξέρουν το αντικείμενο) αλλά από τους Δήμους και όσες «συντεχνίες» ή «καρτέλ» βρίσκονται πίσω από αυτούς.
Μεγάλος λόγος γίνεται και για τις θέσεις των εκδοτηρίων και τα εισιτήρια καθώς οι εταιρείες λεωφορείων ανοιχτού τύπου καταγγέλλουν περιπτώσεις πειρατείας και παρεμπόδιση του έργου τους από «εμβόλιμα» κουβούκλια-εκδοτήρια.
Το σχέδιο νόμου επαναδιαπραγματεύεται και άλλα θέματα όπως την «ευθύνη της μετάφρασης», τα πνευματικά δικαιώματα, τον αριθμό των ανοιχτών λεωφορείων στην Αττική, τις χιλιομετρικές αποστάσεις, τα δικαιολογητικά λειτουργίας, τις στάσεις, τις συχνότητες, τις προϋποθέσεις και ένα σωρό περιπτώσεις που στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, μόνο πονοκέφαλο προκαλούν στις συγκεκριμένες εταιρείες αλλά και γενικότερα στον τουριστικό κλάδο.
Συντελείται λοιπόν, για τις εταιρείες των ανοιχτών λεωφορείων, μια βίαιη παρεμπόδιση του μεταφορικού – τουριστικού τους έργου, αν και αυτές προσφέρουν
ανταποδοτικό οικονομικό όφελος προς τον ΟΛΠ και λειτουργούν νόμιμα και υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Και ο πόλεμος συνεχίζεται…
Ο ΟΑΣΑ (σ.σ. κρατικός φορέας και αυτός!), φέτος το καλοκαίρι ονειρεύτηκε κέρδος και… ξαφνικά θυμήθηκε τον Πειραιά δημιουργώντας τη γραμμή «Χ20 Πειραιάς-Ακρόπολη» πάνω στις θέσεις των ανοιχτών λεωφορείων. Μια γραμμή που δεν επιφέρει κανένα κέρδος στο Κράτος, αφού το ολοήμερο εισιτήριο των 4 ευρώ δεν καλύπτει ούτε κατ’ επίφαση τα ημερήσια έξοδα λειτουργίας της διαδρομής ενώ ταυτόχρονα σε 20μ. απόσταση υπάρχει και άλλη συγκοινωνία (το 040) που ενώνει τον Πειραιά με το Σύνταγμα. Δηλαδή κανένα όφελος, καμιά τουριστική “προσφορά”…
Επιπλέον, τα λεωφορεία ανοιχτού τύπου είναι αδίκως «παρεξηγημένα» από την τοπική κοινωνία διότι κάποιοι θεωρούν ότι «κλέβουν» τουρίστες από τον Πειραιά και τους μεταφέρουν στην Αθήνα. Αντίληψη άκρως λανθασμένη δεδομένου ότι οι τουρίστες στο σύνολό τους έρχονται στην Ελλάδα με διάθεση να δουν την Ακρόπολη.
Παρόλα αυτά, τα κόκκινα και μπλε ανοιχτά λεωφορεία είναι τα μόνα που τους «συστήνουν» και τον Πειραιά έχοντας βάλει στο πρόγραμμά τους στάσεις σε σημαντικά σημεία της πόλης όπως στο Πασαλιμάνι και στο Μικρολίμανο.
Τι θα γίνει αν περάσει το σχέδιο νόμου και καταργηθούν και αυτές οι στάσεις;
Ο Πειραιάς για ακόμη μια φορά θα μείνει τουριστικά «ορφανός».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο σχέδιο νόμου ή η νέα ΚΥΑ φωτογραφίζει παρεμβάσεις Δημάρχων και συντεχνιών σε ΡΟΔΟ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΧΑΝΙΑ, στις ποιο τουριστικές περιοχές της χώρας.
Καταγγέλλουμε λοιπόν το «προωθούμενο» σχέδιο νόμου ως επικίνδυνο και παρασκηνιακό.
Εφιστούμε την προσοχή στα αρμόδια Υπουργεία (Μεταφορών και Τουρισμού) και σε όσους φορείς ασχολούνται με τον τουρισμό ώστε να μην επικρατήσει μεγαλύτερη «αναρχία» στο χώρο.
Υπογραμμίζουμε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου είναι πραγματική «βόμβα» στα θεμέλια του Τουρισμού. Δεν λύνει ουσιαστικά προβλήματα που έχουν ανακύψει από την καθημερινή τριβή με τον κλάδο.
Προέχει, πριν επέλθει η πλήρη ανατροπή (έτσι όπως την σχεδιάζει το Υπουργείο), να λυθούν πολλά διαδικαστικά θέματα και κυρίως, να ξεκαθαριστεί ότι ο Τουρισμός δεν αποτελεί μονοπώλιο κανενός!
Χρειάζεται συζήτηση… χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις για να μην τραυματίσουμε το μοναδικό προνόμιο που διαθέτει η χώρα μας…
Χρειάζονται αποφάσεις από ανθρώπους που δεν βρέθηκαν τυχαία σε καρέκλες αλλά που έχουν γνώση του αντικειμένου.
Τα διώροφα ανοιχτά λεωφορεία προσφέρουν στον Τουρισμό και οποιαδήποτε «πρόχειρη» απόφαση παρεμπόδισης του έργου τους θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για την εικόνα της χώρας μας αλλά και για τον Πειραιά.