Αρχική σελίδα ΕΚΛΟΓΕΣ Σαλαμίνα : Δήμος με σημαντικό έργο

Σαλαμίνα : Δήμος με σημαντικό έργο

από prootos
121

Για όλους και για όλα, χωρίς υπεκφυγές και πάντα με αποδείξεις, μίλησε στην συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σαλαμίνας, ο νυν Δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος κ. Γιάννης Τσαβαρής. Κατατοπιστικός όπως πάντα, και ευθύς στις απαντήσεις του, συζήτησε και υποστήριξε τις απόψεις αλλά και τις πράξεις του ως Δημοτικός Άρχων του τόπου απέναντι σε δημοσιογράφους του τοπικού αλλά και ημερήσιου Τύπου.

Η συνέντευξη, ή καλύτερα η συζήτηση που εκτυλίχθηκε σε ένα ομολογουμένως πολύ καλό και φιλικό κλίμα ξεκίνησε με μία μικρή εισαγωγή του Δημάρχου, ο οποίος προσπάθησε να μας «βάλει» στην θέση του και να μας μυήσει στην φιλοσοφία διοίκησης του Δήμου τα 3 τελευταία χρόνια, περίοδο πολύ δύσκολη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τη χώρα γενικότερα.

«Η παρούσα δημοτική αρχή ασκεί διοίκηση 3 χρόνια, ιδιαίτερα δύσκολα για όλη την Ελλάδα. Με πρωτοφανή προβλήματα που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητα. Τον πρώτο χρόνο ασχοληθήκαμε με διοικητικές πράξεις για να συσταθεί ο νέος καλλικρατικός δήμος», είπε ο Δήμαρχος για να εξηγήσει την τεράστια γραφειοκρατική δουλειά που έπρεπε να διεκπεραιωθεί. Ο Δήμος Σαλαμίνας ολοκληρώθηκε σαν αυτοδιοικητική οντότητα, τέλη του 2011, αφού αποτελείται, όπως όλοι ξέρουν από τους πρώην δήμους Σαλαμίνας και Αμπελακίων, των οποίων οι διοικήσεις «κληροδότησαν» πολλά προβλήματα στην υπάρχουσα Αρχή.

«Βρήκαμε ένα τεράστιο οικονομικά άνοιγμα από τους δύο δήμους με ένα αντί- αναπτυξιακό πρόβλημα. Δεν είχαμε κανένα έργο, καμία μελέτη για το ΕΣΠΑ. Δεν είχαμε κοινωνικές δομές, Ούτε καν αθλητικές εγκαταστάσεις. Να φανταστείτε ότι οι γυμναστικοί και αθλητικοί σύλλογοι γυμνάζονταν εκτός Σαλαμίνας. Με πολλή προσπάθεια φτάσαμε σε ένα σημείο ικανοποιητικό αν δει κανείς από πού ξεκινήσαμε», παρατήρησε ο κ. Τσαβαρής.

Το μεγάλο στοίχημα : Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Σε ερώτηση της Κοινωνικής αναφορικά με την πορεία της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και τη συμπόρευση με τον Δήμο Πειραιά και τον ΟΛΠ, ο κ. Τσαβαρής κάνοντας μία μικρή ιστορική αναδρομή, τόνισε το πόσο σημαντικός είναι για τη Σαλαμίνα αυτός ο στόχος. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως το 2021, είναι η επέτειος των 2500 ετών από την ιστορικής σημασίας Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

«Στις 20 Ιουλίου 2012 πάρθηκε η απόφαση η Ελλάδα και η Ρουμανία να φιλοξενήσουν τον θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας.

Έκτοτε έχει ξεκινήσει μία εσωτερική διαδικασία. Προγενέστερα αυτό το διαμάντι της Σαλαμίνας, η Ναυμαχία – γιατί έχει πολλά ιστορικά διαμάντια αφού η Σαλαμίνα έχει συνθηκολογήσει με την ιστορία – δεν είχε αξιοποιηθεί, δεν ακουγόταν παρά μόνο ελάχιστες στιγμές. Όταν ξεκινήσαμε, λάβαμε μέρος στην ηλεκτρονική διαβούλευση των πόλεων. Πήγαμε στις Βρυξέλλες. Θέλησα η Ευρώπη να αναγνωρίσει τη συμβολή της Σαλαμίνας στην διάδοση του πολιτισμού και είμαστε σε πολύ καλό δρόμο… Ψάξαμε συμμάχους. Πήγαμε ακόμα και στην Αμερική μαζί με τον π. Υφυπουργό κ. Ελευσινιώτη, και τον Δημοσιογράφο κ. Μίμη Ροκίδη για να στοιχειοθετηθεί καλύτερα ο φάκελός μας.»

Νάννου και Σοφράς καταψήφισαν

«Η επιτυχία μας να θέσουμε το θέμα στις Βρυξέλλες άνοιξε την όρεξη και σε πολλούς άλλους δήμους. Από τον πρώτο χρόνο μαζί με τον κ. Μαριδάκη, πρόεδρο του συλλόγου Αιαντίς, προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε πολιτικά τη θέση μας. Στα πλαίσια αυτού προχωρήσαμε στην αδελφοποίηση με 23 δήμους, που το 480πΧ πήραν μέρος στην ναυμαχία για να ενδυναμώσουμε τη θέση μας. Να σας πω εδώ πως το θέμα αυτό πάρθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο και όχι ομόφωνα αφού οι κα Νάννου και ο κ. Σοφράς το καταψήφισαν.»

Ο Κάρολος Παπούλιας στα επόμενα Σαλαμίνια

«Ψάξαμε τις ισορροπίες μας. Κάναμε τα Σαλαμίνια για να δώσουμε ένα κύρος στο αίτημά μας. Συνεργαστήκαμε με πρεσβείες, βάλαμε πινακίδες με τις κατάλληλες σημάνσεις για να δείχνουν τον αρχαιολογικό χώρο. Πρώτη φορά δήμαρχος Σαλαμίνας κατέθεσε στεφάνι στον άγνωστο στρατιώτη. Στις εκδηλώσεις που κάναμε παρευρέθηκαν 30 πρέσβεις, ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσφατα επισκέφτηκα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δήλωσε συμπαραστάτης μας. Αν αυτό δεν θεωρείται σαν δικαίωση των προσπαθειών μας τότε τι είναι; Δεν είναι δικαίωση να παραβρεθεί στα επόμενα Σαλαμίνια ο Κάρολος Παπούλιας;»

Συνεργασία Σαλαμίνας με τον Πειραιά

«Αναφορικά με το Δήμο Πειραιά να σας πω ότι μέχρι τώρα συμπορευόμαστε στην προσπάθεια. Άλλωστε η ναυμαχία έγινε στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαλαμίνας και Πειραιά. Την προσπάθειά μας στηρίζει και η Περιφέρεια Αττικής. Ο κ. Σγουρός εδώ σε συγκέντρωση που έγινε για τα εγκαίνια των έργων που κάνει η Π. Αττικής στο δήμο έκανε λόγο για 10 εκ που θα πλαισιώσουν τον φάκελο της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Μάλιστα θα ανοίξει και σχετικό κωδικό εξόδων στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Η πρόταση Πειραιάς – Σαλαμίνα είναι τέλεια από κάθε άποψη. Ο Πειραιάς άλλωστε διαθέτει όλες τις υποδομές (ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ ) και μπορεί να βοηθήσει.»

Η επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται για να στηριχθεί περισσότερο πολιτικά αλλά και θεσμικά ο φάκελος της διεκδίκησης της πολιτιστικής πρωτεύουσας, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Η συζήτηση κράτησε αρκετή ώρα, και βασικό θέμα συζήτησης ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα και τα Σαλαμίνια. Μάλιστα, ο κ. Τσαβαρής κατάφερε να αποσπάσει την υπόσχεση του Προέδρου ότι τον Σεπτέμβριο θα παρακολουθήσει την τελετή από κοντά. Ενδεχομένως, ο κ. Παπούλιας να βοηθήσει και έμπρακτα τη διεκδίκηση της πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

papoulias

Ο Γιάννης Τσαβαρής δικαιώνεται για την Αποχέτευση

Οι δημοσιογράφοι του τοπικού Τύπου θέλησαν να μάθουν τι γίνεται με τις προσφυγές αντιπάλων του κ. Τσαβαρή στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι άκαρπες αυτές προσπάθειες, που απ’ ότι καταλαβαίνει κανείς γίνονται μόνο για να καθυστερήσουν τα έργα ανάπλασης στο νησί, αφού κάθε φορά ο Δήμαρχος δικαιώνεται πανηγυρικά.

«Η κα Νάννου προκειμένου να απαιτήσει το προφίλ που της λείπει, αφού είναι μια ετεροδιοικούμενη πολιτική προσωπικότητα που ψάχνει βαρύγδουπες φράσεις για να ενισχυθεί, κατηγορεί και μέμφεται όλα τα έργα που έχουν γίνει στο δήμο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Είναι 2012 και καλώ τους επικεφαλής των παρατάξεων για ενημέρωση στο γραφείο μου. Απομένουν 8 εκ ευρώ για να ολοκληρωθεί το αρχικό έργο της αποχέτευσης. Είχε γίνει η εκταμίευση του μισού χρηματικού ποσού αλλά μετά από μία προσφυγή δεσμεύτηκε ένα ποσό και το έργο σταμάτησε. Για να καταλάβετε τι προέβλεπε το αρχικό σχέδιο είχε παρατηρηθεί το εξής παράδοξο. Ένας δρόμος να ήταν ενταγμένος και ο παράδρομος του δεν είχε σύνδεση. Μαζέψαμε αυτούς τους δρόμους. Μετά είχαμε να κάνουμε και την ασφαλτόστρωση κάποιων άλλων. Το έργο είχε σταματήσει από το 2009 αφού ο τότε δήμαρχος Σοφράς δεν είχε τα χρήματα να πληρώσει τα συνεργεία. Όπως καταλαβαίνετε υπήρχε σωρεία εργασιών αλλά δεν υπήρχαν τα χρήματα. Ζητήσαμε με συμπληρωματική σύμβαση. Το έργο επιδοτήθηκε από την ΕΕ. Αν κάναμε νέα σύμβαση με άλλον εργολάβο θα χάναμε την επιδότηση της πρώτης, γιατί αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία. Καταφέραμε να πάρουμε έκπτωση στο έργο 15% σε τιμές του 2005 που σημερινή αξία έχει μείωση περίπου 30%. Ο κ. Σοφράς σε αντίστοιχο έργο είχε πάρει μικρότερη έκπτωση. Άρα πως μπορεί να προκύπτει όφελος για τον εργολάβο; Από αυτά που σας είπα βλέπετε να επιβαρύνονται οι δημότες όπως κατηγορεί η κα Νάννου; Αφού το έργο είναι επιδοτούμενο.

Νάννου και Μακρής προσέφυγαν για να ακυρωθεί το έργο

«Η κα Νάννου έκανε προσφυγή. Η σύμβαση αρχικά κόπηκε από το ελεγκτικό. Τώρα βρίσκεται στην ολομέλεια του Συμβουλίου και θα κριθεί εκεί. Όταν ήμουν δημοτικός σύμβουλος, αν και διαφωνούσα με την κοστολόγηση του έργου το είχα υπερασπιστεί γιατί έβαλα πάνω απ΄όλα το καλό του τόπου. Τώρα Νάννου και Μακρής, ενώ στη συζήτηση που ανέφερα και πιο πάνω στο γραφείο μου είχαν δειχτεί το έργο, προσέφυγαν για την ακύρωσή του. Μία ατυχέστατη πολιτικά παρέμβαση. Γιατί όπως γνωρίζετε, στο Ελεγκτικό δεν κοιτάνε τόσο τους τύπους όσο τη φιλοσοφία και την σκοπιμότητα του έργου. Για να εγκριθεί μία συμπληρωματική σύμβαση ξέρετε πρέπει να αποδείξεις ότι είναι αναγκαία αναφορικά με την πρώτη. Είπαμε στο ελεγκτικό ότι βρήκαμε παραλείψεις. Εκείνοι τα έριξαν στους κατοίκους λέγοντας ότι χρησιμοποιούσαν παρανόμως το πολύ παλιό υπάρχον δίκτυο. Όμως ο κ. Μακρής έχει παραστατικά ότι έχει εισπράξει χρήματα από τέλη χρήσης αυτού του δικτύου, οπότε καταλαβαίνετε πόσο σαθρά είναι τα επιχειρήματα τους. Αυτό έκαναν και επαίρονται. Αντί να έχουν την πολιτική ευθιξία να πάνε σπίτι τους τα έβαλαν με τους πολίτες.»

Η συμφωνία με την ΕΥΔΑΠ

Για τη συμφωνία παραχώρησης του δημοτικού δικτύου στην ΕΥΔΑΠ κλήθηκε να απαντήσει ο Δήμαρχος Σαλαμίνας.

«Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και κάθε φορά πρέπει να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες. Το δίκτυο φτιάχτηκε το 1980, τώρα είναι διάτρητο και αρκετά κοστοβόρο για το Δήμο. Άλλωστε για τον πολίτη είναι καλύτερα να τιμολογείται από την ΕΥΔΑΠ. Ο δήμος μπαίνει μέσα περίπου 1 εκ το χρόνο. Αν απαλλαχτούμε από αυτό δεν θα έχουμε κέρδος; Παραχωρήσαμε την εκμετάλλευση για 20 χρόνια, δεν χαρίσαμε τίποτα. Ο κ. Σοφράς το 2008 είχε την ευκαιρία να αλλάξει όλο το δίκτυο με κονδύλι από το ΕΣΠΑ, δεν το έκανε και τώρα κατηγορεί εμένα. Αντίθετα σε εκείνον η ΕΥΔΑΠ έκανε κατάσχεση και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι προμηθευτές έμειναν απλήρωτοι. Εμείς συνεργαστήκαμε με την ΕΥΔΑΠ και καταλήξαμε σε συνεργασία.»

Υποδεχόμαστε ευχάριστα το ΣΔΟΕ γιατί είμαστε καθαροί

Ο εις διπλούν έλεγχος του ΣΔΟΕ σε παραστατικά του Δήμου δεν θα μπορούσε να μην σχολιαστεί από τους Δημοσιογράφους. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσαβαρής έδωσε σαφείς απαντήσεις πράγμα που αποδεικνύει ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

«Τα τελευταία 3 χρόνια το όπλο πολλών είναι η κατά συρροή λάσπη. Κάποιοι νομίζουν ότι δημιουργώντας ψεύτικο προφίλ για μένα θα παραχαράξουν το έργο που γίνεται στο νησί. Όποιος χτίζει με σαθρά υλικά γκρεμίζεται. Κάποιος απ όλους αυτούς τους λασπολόγους, έλεγε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα είμαι φυλακή. Τώρα όμως μπήκε Μάρτης και είμαστε μαζί και κουβεντιάζουμε. Αναφορικά με το ΣΔΟΕ θα σας πω αυτά που μου επιτρέπεται να ανακοινώσω. Κάποιοι έστειλαν ένα πακέτο με χαρτιά στους οικονομικούς εισαγγελείς, αυτοί εντόπισαν 5 σημεία αλλά δυστυχώς για κάποιος αφορούν χρήσεις παλαιότερων διοικήσεων. Ξέρετε άλλωστε ότι οι διοικητικές συνέπειες έχουν αντίκτυπο στην τωρινή δημοτική αρχή. Αυτοί που ενδιαφέρονται μπορούν να μάθουν τα αποτελέσματα από το ΣΔΟΕ. Εμείς κάθε μέρα μπορούμε να χαμογελάμε γιατί είμαστε καθαροί.»

Φυσικό Αέριο – Η μεγάλη συμφωνία με τον ΔΕΣΦΑ

Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Δήμου Σαλαμίνας και ΔΕΣΦΑ δεν θα μπορούσε να μην τεθεί αντικείμενο ερώτησης από τους παριστάμενους δημοσιογράφους. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Δημάρχου, λασπολογούν εναντίον του με αφορμή τη συμφωνία, ο κ. Τσαβαρής δεν θα μπορούσε να αφήσει το θέμα ασχολίαστο.

Βάζοντας τα γεγονότα στη σειρά, από τότε που είναι στο τιμόνι του Δήμου εξήγησε τα οφέλη που θα έχει ο Δήμος Σαλαμίνας από αυτή τη συμφωνία. « Το Σεπτέμβριο του 2011 στο Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερα την έγκριση του ΕΣΠΑ έργων αξίας 43 εκ ευρώ για την αποχέτευση και η κα Νάνννου μας καθύβρισε ότι κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Μας είπε συκοφάντες αλλά τις δείξαμε αποδείξεις, αφού είχαμε στη διάθεσή μας τα χαρτιά από το ΕΣΠΑ. Το ίδιο συνέβη όταν είπαμε πως η Περιφέρεια χρηματοδότησε το έργο των όμβριων, όπως και για την αδελφοποίηση των δήμων. Σε κανένα έργο δεν είπαμε ψέματα γιατί τα έργα έγιναν. Παρ όλα αυτά δεν έχει ζητήσει κανείς ακόμα συγγνώμη. Το ίδιο γίνεται και τώρα με τη συμφωνία για το φυσικό αέριο.

Το ιδιωτικό συμφωνητικό περιλαμβάνει επικαιροποίηση της μελέτης σκοπιμότητας που είχε γίνει παλαιότερα, η οποία επιβαρύνει την εταιρεία και όχι τον Δήμο. Πότε άλλοτε επιχείρησε κάτι τέτοιο άλλη δημοτική αρχή; Ποτέ! Ποιοι έκαναν την μελέτη; Εμείς! Η κα Νάννου ασκεί κριτική. Πως πίστευε ότι θα γινόταν η συμφωνία; Ο ΔΕΣΦΑ θα ερχόταν εδώ με σωλήνες ; Φυσικά θα γίνει νέα μελέτη. Θα γίνουν όλα κανονικά, σύμφωνα με τον νόμο. Να σας πω ότι δεν ήταν και μία τυχαία υπογραφή. Όπως ξέρετε, συμμετέχουμε στο σύμφωνο των Δημάρχων κάτι που προβλέπει αύξηση της χρήσης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας μέχρι το 2020 και το φυσικό αέριο αποτελεί πλέον στόχος μας. »

Να σημειωθεί ότι μεταξύ του κ. Τσαβαρή και του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΔΕΣΦΑ κ. Ξιφαρά συμφωνήθηκε ο Σταθμός Υγροποιημένου Αερίου της εταιρείας που λειτουργεί στη νήσο Ρεβυθούσα, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Σαλαμίνας, να τηρεί τις αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας, τόσο για τους εργαζόμενους στο νησί όσο και για τους κατοίκους των γύρω περιοχών, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, να παραδώσει στο Δήμο τεχνοοικονομική μελέτη βασικού σχεδιασμού, η οποία θα περιλαμβάνει την εκτίμηση του αστικού, εμπορικού και βιομηχανικού δυναμικού Φ.Α στην περιοχή καθώς και το βασικό σχεδιασμό των απαιτούμενων δικτύων για τη χρήση του Φυσικού Αερίου στη Σαλαμίνα. Η συμφωνία αυτή, όπως μάθαμε, είναι αποτέλεσμα μιας πολύπλοκής και χρονοβόρας συζήτησης μεταξύ Δημοτικής Αρχής και εταιρείας

6

Τα Οφέλη από την συμφωνία με τον ΔΕΣΦΑ

«Ο ΔΕΣΦΑ όπως ξέρετε είναι εγκατεστημένος στη Ρεβυθούσα, έδαφος που ανήκει στο Δήμο Σαλαμίνας. Κάποιοι ρωτούν γιατί δεν έχουμε ζητήσει τέλη χρήσης. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί με τις ενέργειές μας. Ο Δήμος δε θα χάσει ούτε ένα ευρώ από το Φυσικό Αέριο. Αν ο ΔΕΣΦΑ ήταν ιδιωτικού δικαίου θα υποχρεούνταν να πληρώνει τέλη. Όμως εξετάσαμε το θέμα πολιτικά», δήλωσε ο κ. Τσαβαρής όταν ερωτήθηκε σχετικά με τα κέρδη των δημοτών από αυτή τη συμφωνία. Αυτό που θα κερδίσουν οι Σαλαμίνιοι φυσικά, είναι το φυσικό αέριο, μία εναλλακτική πηγή ενέργειας αρκετά πιο οικονομική.

«Υπάρχει συμφωνητικό και η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα. Ήδη υπάρχει συνεργασία. Παίρνουμε διάφορα πράγματα από την εταιρεία. Βυθιζόμενους κάδους, βοηθούν στο κοινωνικό παντοπωλείο. Ο ΔΕΣΦΑ είναι μια επιχείρηση που ο Δήμος μπορεί να “εκμεταλλευτεί” αρκεί πάντα να τηρούνται οι απαιτούμενοι περιβαλλοντικοί όροι και κανόνες.»

Το οικονομικό συμμάζεμα του Δήμου

Η μεγάλη οικονομική επιτυχία, το συμμάζεμα των χρεών που άφησαν οι προηγούμενες διοικήσεις του δήμου, τέθηκε στο τραπέζι.

Ο Δήμαρχος άνοιξε τα χαρτιά του και μίλησε για τις επιτυχημένες κινήσεις που έκανε σχετικά με την επιμήκυνση των δανείων του Δήμου που έδωσαν μία «ανάσα» στη διαχείριση.

«Παραλάβαμε δύο δήμους σε κακή κατάσταση. Ο δήμος Αμπελακίων δεν είχε καταθέσει ποτέ ισολογισμό, άρα δεν μπορούσε να ξέρει πόσο ακριβώς ήταν το χρέος του ενώ ο Δήμος Σαλαμίνας δεν είχε καταθέσει από το 2007. Όταν ξεκινήσαμε το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να κάνουμε απογραφή έναρξης του νέου πλέον καλλικρατικού δήμου όπως προβλεπόταν από το νόμο. Ξεκινήσαμε με χρέος 43 εκ ευρώ. Εισπράξαμε 10 εκ. ευρώ για τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων (είμαστε ένας από τους 41 δήμους που τα καταφέραμε). Καταφέραμε να πάρουμε 8 εκ ευρώ από την περιφέρεια για να ολοκληρωθεί το έργο της αποχέτευσης. Τα χρήματα αυτά τα χρωστούσαμε, ήταν στο χρέος του δήμου. Ξεχρεώσαμε 5 εκ χρέος που είχαμε στην ΕΥΔΑΠ. Παραλάβαμε δάνεια από προηγούμενες διοικήσεις. Είχαμε χρέος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 12 εκ με επιτόκιο 18% με αποτέλεσμα να έχουμε την υποχρεώση να δίνουμε 1,7 εκ ευρώ το χρόνο. Κάναμε ρύθμιση, φυσικά με επιμήκυνση του δανείου και η δόση μας φτάνει τώρα στις 600.000, κίνηση απλή που κανείς όμως δεν είχε κάνει στο παρελθόν.»

Κοντά στους εργαζόμενους

«Παράλληλα 3 χρόνια είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και τους στηρίζουμε. Είμαστε δίπλα τους στα ασφαλιστικά μέτρα που λαμβάνουν. Είναι 90 οικογένειες. Πως θα μπορούσαμε να τις αφήναμε στο δρόμο. Θα μπορούσαμε να τους είχαμε διώξει και να είχαμε κέρδος σαν δήμος από τη μισθοδοσία τους.»

Στόλος Καθαριότητας

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του «οικονομικού απολογισμού» ο δήμαρχος αναφέρθηκε και σε μία θλιβερή απόρροια των κακών οικονομικών που παρέλαβε. Ο Δήμος αναγκάστηκε να ξοδέψει αρκετά χρήματα ώστε να επισκευαστεί ο στόλος της καθαριότητας, αφού λόγω του υπερδανεισμού δεν μπορούσε να τον ανανεώσει με τη μορφή leasing .

«Οι δημότες της Σαλαμίνας είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για τη γέφυρα»

Το θέμα της ζεύξης τέθηκε σαν ερώτηση από δημοσιογράφο του τοπικού τύπου.

«Σαν δήμος έχουμε μια ένσταση στη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Είχε εκπονηθεί μία μελέτη για τη ζεύξη Σαλαμίνα – Πέραμα αλλά εγώ σα Δήμαρχος την πρωτοείδα στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Θεώρησα απαράδεκτο ο δήμαρχος να μην έχει αντίγραφο της μελέτης και να μαθαίνει για εκείνη από άλλο φορέα. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να μας ενημερώσουν. Αργότερα βγήκε έγγραφο για αναγκαστική διαβούλευση αλλά ούτε και αυτό μας το κοινοποίησαν. Για αυτό αντιδράσαμε. Πήγαμε στον τότε Υπουργό Υποδομών κ. Βορίδη, αν και το λάθος ήταν του προηγούμενου, του κ. Μαγκριώτη. Όπως καταλαβαίνετε είναι διακομματικό το «έγκλημα». Το προστάδιο περιελάμβανε την εύρεση αναδόχου, θα έβγαιναν οι 4 ικανοί ανάδοχοι για την επόμενη φάση. Οι 4 αυτοί σε μελλοντικό στάδιο θα κάνουν την μελέτη του έργου και θα καταθέσουν προσφορά. Έχουν δοθεί 3 εξάμηνες προθεσμίες αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί ανάδοχος. Ωστόσο ακούστηκε ότι μία Κοινοπραξία ενδιαφερόταν να καταθέσει πρόταση. Τώρα είμαστε σε φάση που αναμένουμε τον Μάιο να λήξει και η 4η παράταση που δόθηκε κατ’ εξαίρεση. Από τις προηγούμενες εκλογές είχαμε κάνει λόγο για τοπικό δημοψήφισμα στο οποίο θα πάρουν μέρος οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του δήμου και όχι οι κάτοικοι απλά. Δεν μπορούμε να κάνουμε τη Σαλαμίνα χερσαία ζώνη επειδή κάποιοι το επιθυμούν. Πρέπει να ρωτηθούν οι κάτοικοι.»

Ο κ. Τσαβαρής εξήγησε ότι το σχέδιο ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου γιατί προφανώς πέρα από τη ζεύξη Πέραμα – Σαλαμίνα, σχεδιάζεται και άλλη αυτή των Μεγάρων – Φανερωμένης. Σχέδιο για το οποίο οι ιθύνοντες οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τον κόσμο της Σαλαμίνας για να πάρουν θέση.

Πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός στα έργα για να μην σπαταλούνται χρήματα

Η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, ήταν ένα από τα θέματα που όπως αποκάλυψε ο Δήμαρχος, περίμενε να απαντήσει.

«Η Σαλαμίνα που παραλάβαμε είχε μία κακή εικόνα. Ενώ όλη η Αττική έριχνε τα λήμματα της Ψυτάλλεια, εμείς που είμαστε δίπλα τα ρίχναμε στη θάλασσα. Για αυτό γίνονται τα έργα, για να αλλάξει η εικόνα του τόπου. Για αυτό ζητήσαμε και τη συμπληρωματική. Για να φτιάξουμε και τους δρόμους. Όμως πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα. Δεν γίνεται να φτιάχνουμε δρόμους, μετά να τους σκάβουμε και μετά να ξαναφτιαχτούν. Πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός για να μην σπαταλούνται άδικα τα χρήματα. Τώρα γίνεται ένας ολοκληρωμένος προγραμματισμός για να αντλήσουμε από το νέο ΕΣΠΑ, το Σύμφωνο Επενδυτικής Συνεργασίας, όπως λέγεται, χρήματα για νέα έργα.»

Παρ’ όλα αυτά στον κεντρικό δρόμο του νησιού, στην Παραλία Σαλαμίνας τον περασμένο Νοέμβρη ασφαλτοστρώθηκε ένα σημαντικό κομμάτι του δρόμου, όπως μαρτυρά και η φωτογραφία.

Οι κοινωνικές δομές προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής

Στη συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος βρήκε την ευκαιρία να πει ότι συνεργαζόμενος με πολλούς φορείς και εταιρείες αλλά και πολλούς εθελοντές δίνει μεγάλη βαρύτητα στις κοινωνικές Δομές. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη Στάση Ζωής που βοηθάει στο κοινωνικό φαρμακείο και στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών η οποία βοηθάει σημαντικά το κοινωνικό παντοπωλείο, όπως και η Εκκλησία και ο Ναύσταθμος.

ΔΗΚΕΣΑ, Λατομεία Αγγέλου και Ναυπηγεία Σπανόπουλου

Για τα 3 θέματα για τα οποία γίνεται πολύς λόγος στο δήμο, έδωσε απαντήσεις ο κ. Τσαβαρής.

Παρακρατούσαν ΦΠΑ

Αναφορικά με τη ΔΗΚΕΣΑ, νομικό πρόσωπο του δήμου προηγούμενων διοικήσεων, όπως είχε πει παλαιότερα κατά την διάρκεια δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος, μάθαμε ότι είναι ένας από τους λόγους που το ΣΔΟΕ κάνει ελέγχους στον Δήμο. «Είναι σε φάση εκκαθάρισης. Οι ορκωτοί λογιστές έλεγξαν. Το ΣΔΟΕ ασχολήθηκε και με αυτό γιατί ο φορέας παρακρατούσε ΦΠΑ και ΦΜΥ αλλά δεν τον έδιναν. Το ΣΔΟΕ και η Δικαιοσύνη βέβαια έχουν αναλάβει το θέμα.»

Λατομεία Αγγέλου

Όσον αφορά, το τι γίνεται με τα λατομεία του Αγγέλου, ο δήμαρχος εξήγησε πως ο Δήμος δεν πρόκειται να χάσει χρήματα από κει, έχει δεσμεύσει το ΑΦΜ του επιχειρηματία που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εξασκήσει επαγγελματική δραστηριότητα και βεβαιώνει συνέχεια χρηματικούς καταλόγους για να διεκδικήσει τις οφειλές.

Ναυπηγεία Σπανόπουλου

Στην ερώτηση «Τι πρόκειται να κάνετε για την άδεια επέκτασης που δόθηκε στα Ναυπηγεία του Σπανόπουλου;» ο κ. Τσαβαρής απάντησε : «Έχουμε μπροστά μας 60 μέρες να προσβάλλουμε την απόφαση. Εννοείται πως δεν στηρίζουμε καμία περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του νησιού.»

Ναι σε πιθανό debate

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την τεταμένη εκλογική περίοδο στο νησιωτικό δήμο ο δήμαρχος φάνηκε πως του ακούστηκε ευχάριστα η πρόταση αφού δήλωσε : «Όχι μόνο θα δεχόμουν αλλά το επιζητώ κιόλας. Προκαλώ και προσκαλώ όλους τους υποψηφίους να βρεθούμε και να αντιπαραθέσουμε τα σχέδια μας, με τον καθένα χωριστά για κάθε πρόβλημα του δήμου.»

Λύσεις στα προβλήματα του Δημότη

-Τι γίνεται με την εφορία;

«Όντως υπάρχει πρόβλημα γιατί οι φορολογούμενοι είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στην Δραπετσώνα για τις υποθέσεις τους. Ωστόσο σε χώρο του παλιού Δημαρχείου γίνονται επισκευές και το Υπουργείο θα μας στείλει 3 εργαζόμενους να εξυπηρετούν τους πολίτες.»

-Θα κλείσει το ΙΚΑ;

«Έχω μεταφέρει την ιδιαιτερότητα της Σαλαμίνας τόσο στον υπουργό Υγείας όσο και στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και ασκώ πιέσεις από την πλευρά μου να μην υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο το ΙΚΑ.»

Εργαζόμενοι

– Για τη κινητικότητα των εργαζομένων

«Οι εξαγγελίες μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνουν το Δήμο Σαλαμίνας.»

-Τι συμβαίνει με το σχολείο στα Σελήνια;

«Αν δεν ολοκληρωθεί τελικά το σχολείο στα Σελήνια να είστε σίγουροι ότι θα φταίει η κα Νάννου και οι προσφυγές της. Ο ΟΣΚ δεν αγοράζει οικόπεδο παραπάνω από την αντικειμενική αξία. Αν το θέμα πάει στα δικαστήρια θα χρειαστούν 10 χρόνια για να παρθεί απόφαση, θα μείνουμε τόσο καιρό χωρίς σχολείο;»

-Τι θα γίνει με αυτούς που δεν έχουν κάνει αίτηση σύνδεσης για την αποχέτευση;

«Μπορούν να συνδεθούν όποτε το θελήσουν προπληρώνοντας το 30% του κόστους της σύνδεσης.»

Έργα και παρεμβάσεις Τσαβαρή

• Η αποχέτευση στο ιστορικό Αιάντειο – Τόσο η μελέτη όσο και η κατασκευή του έργου έχουν ήδη πληρωθεί από το ΕΣΠΑ και σε 3 μήνες, αφού βρεθεί ο ανάδοχος θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

• Λύση στο πρόβλημα των ομβρίων – Με παρουσία του Δημάρχου Σαλαμίνας και του Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Κατσικάρη τον Οκτώβρη του 2011 στο Περιφερειακό Συμβούλιο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Αττικής έργο αξίας 30 εκ ευρώ.

• Επικείμενη συνεργασία με το ΠΑΚΟΕ για εκπόνηση μελέτης που θα καταγράφει τους ρύπους στο νησί για την επιβολή προστίμων που θα έχουν εγκριθεί από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

• Εντάχτηκε στο ΠΕΠ Αττικής η κατασκευή Κλειστού Γυμναστήριου στα Αμπελάκια

• Παρέμβαση στο γήπεδο ποδοσφαίρου Λ. Κονσόλας με 6ης γενιάς χλοοτάπητα

• Συντήρηση των αθλητικών κλειστών και ανοιχτών υπαρχόντων εγκαταστάσεων του κλειστού γηπέδου Νίκος Γραμματικός και του γηπέδου του Αίαντα .

• Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας του Δήμου με την ΕΥΔΑΠ Α.Ε η εταιρεία εκπονεί μελέτη της επέκτασης του δικτύου αποχέτευσης και σε άλλες περιοχές του νησιού με σκοπό το έργο να ενταχτεί στο νέο ΕΣΠΑ.

• Ήδη από το Δεκέμβρη τρέχουν 2 σημαντικά έργα της Περιφέρειας, από τα σημαντικότερα που έχουν γίνει στο νησί, η αποχέτευση όμβριων υδάτων στις περιοχές Παλουκίων και Λ. Φανερωμένης. Τα δύο αυτά δίκτυα αποτελούν μέρος ενός συμβασιοποιημένου έργου προϋπολογισμού ύψους 20.000.000 ευρώ το οποίο η παρούσα Δημοτική Αρχή έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες, σωστό προγραμματισμό και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα με την Αντιπεριφέρεια Νήσων, ενέταξε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής το 2011 και γι’ αυτό ευχαριστούμε δημοσίως τόσο τον Περιφερειάρχη κύριο Γιάννη Σγουρό και τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Κατσικάρη

 

Σχετικά άρθρα