63
Την ανησυχία του για την έλλειψη ενημέρωσης και συστηματικής παρακολούθησης σχετικά με τις επικίνδυνες ουσίες PFAS (πολυ- και υπερφθοριωμένα αλκύλια), γνωστές και ως “παντοτινές χημικές ουσίες”, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι πρόσφατες μελέτες επισημαίνει ο κ. Αρναούτογλου, σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία δείχνουν ανησυχητικά επίπεδα PFAS στο πόσιμο νερό, ξεπερνώντας τα επιτρεπτά όρια και εγείροντας σοβαρά ζητήματα για τη δημόσια υγεία.
Παράλληλα, στην Ελλάδα, παρατηρείται σημαντική έλλειψη διαφανούς ενημέρωσης και συστηματικής έρευνας για την πιθανή έκθεση του πληθυσμού σε αυτές τις ουσίες.