Αρχική σελίδα ΠΕΙΡΑΙΑΣ Παρέμβαση Ρουβίκωνα και… ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ από το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα -Τι έχει αλλάξει στη λειτουργία του με τους νέους νόμους -Πώς έχουν διαμορφωθεί τα προγράμματα υποστήριξης

Παρέμβαση Ρουβίκωνα και… ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ από το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα -Τι έχει αλλάξει στη λειτουργία του με τους νέους νόμους -Πώς έχουν διαμορφωθεί τα προγράμματα υποστήριξης

από prootos

Παρέμβαση χωρίς τους γνώριμους ακτιβισμούς πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα, ο «Ρουβίκωνας» στο Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα Θηλέων στον Πειραιά, σχετικά με την τύχη 35 παιδιών που πρόκειται -σύμφωνα με τις καταγγελίες του Ρουβίκωνα –«να διωχθούν από το Ίδρυμα». Σε ανακοίνωσή της, η αναρχική οργάνωση, ανέφερε μεταξύ άλλων:  «Βρεθήκαμε στα γραφεία της διοίκησης του Χατζηκυριακείου για να απαιτήσουμε από τη διευθύντρια Αναστασία Κατσιλιέρη και τον πρόεδρο Φίλιππο Σκαραμαγκά να πάρουν θέση για το ζήτημα του επικείμενου διωγμού 35 παιδιών από το ίδρυμα και να δεσμευτούν για τη λειτουργία ενός ανοικτού προγράμματος για τα παιδιά αυτά, και ταυτόχρονα να μη βρεθούν οι εργαζόμενοι άνευ αντικειμένου».

Η ανακοίνωση του «Ρουβίκωνα» συνεχίζει: «Μια πρόσφατη οδηγία της Ε.Ε., η οποία ενσωματώθηκε ως νόμος του ελληνικού κράτους, ορίζει ότι στα ιδρύματα πλέον μπορούν να διαμένουν μόνο παιδιά που είτε είναι ορφανά και από τους δύο γονείς, είτε βρίσκονται στο ίδρυμα με εισαγγελική απόφαση. Οι τρόφιμες που δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις θα δουν την πόρτα της εξόδου μέχρι το τέλος Ιουνίου 2021».

Στην ανακοίνωση του Ρουβίκωνα μάλιστα γίνεται αναφορά στον τρόπο με τον οποίο το ίδρυμα επιλέγει τα τελευταία χρόνια να δαπανά τους πόρους του αλλά και τις επιλογές που κάνει γύρω από το κτιριακό ζήτημα και τη διαχείριση των δομών- χώρων του.

Μετά από αυτή την παρέμβαση και με αφορμή διάφορες πληροφορίες που διακινούνται το διαδίκτυο, υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από το Xατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας. Σε αυτήν αναφέρει:

«Με αφορμή ανυπόστατες και υποβολιμαίες φήμες που διαδίδονται τις τελευταίες μέρες, τo Xατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας στον Πειραιά ενημερώνει και δηλώνει τα ακόλουθα:

1.Με τον νέο Νόμο 4538/18 για την Αναδοχή και Υιοθεσία, η Ελλάδα προσαρμόζεται στην κατεύθυνση που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη. Η νομοθεσία αυτή προβλέπει για τα παιδιά των ιδρυμάτων να πάψουν να διανυκτερεύουν στις διατιθέμενες ιδρυματικές δομές και να επιστρέφουν καθημερινά στην οικογένειά τους ή αντίστοιχα σε ανάδοχες οικογένειες ή σε οικογένειες που τα έχουν υιοθετήσει. Κατόπιν αυτού μετά τη σημερινή μεταβατική περίοδο τα προγράμματα που περιλαμβάνουν διανυκτέρευση σταματούν για όσα απ’ τα κορίτσια του Ιδρύματος υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέφουν το απόγευμα στο σπίτι τους. Δίδεται επίσης η δυνατότητα της μετακίνησης όσων μαθητριών επιθυμούν με μισθούμενο από το ίδρυμα ιδιωτικό λεωφορείο.

2.Συνεχίζεται κανονικά το ανοιχτό (ημερήσιο) πρόγραμμα που λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια και προσφέρει σε κορίτσια από 6 ετών και πάνω που πληρούν τις προϋποθέσεις, κοινωνική φροντίδα, γεύματα, ένδυση, εκπαιδευτική φροντίδα, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

3. Συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα υποστήριξης νέων (αυτόνομη διαβίωση) που προσφέρει ευκαιρίες για σπουδές σε τριτοβάθμια εκπαίδευση.

4.Οι σύμβουλοι του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, ως θεματοφύλακες του Κληροδοτήματος του Χατζηκυριακού, εργάζονται για να συνεχίσει αδιάλειπτα το κοινωνικό έργο του Ιδρύματος στον τομέα της παιδικής μέριμνας και προστασίας, προσαρμόζοντας τα προγράμματα και τις δράσεις του, στο εκάστοτε θεσμικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό καταβάλλεται ιδιαίτερα ενεργητική προσπάθεια αύξησης του αριθμού των κοριτσιών, που φροντίζει το Ίδρυμα.

5.Τέλος, διαδόσεις ότι το Κτίριο Λειτουργίας του Ιδρύματος θα δοθεί σε μεγάλη εταιρία για τη δραστηριότητά της με απομάκρυνση των κοριτσιών είναι ψευδείς, κακόβουλες και στοχεύουν στη διάλυση του κληροδοτήματος και της προσφοράς του».

 

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, μετά το περιστατικό, επικοινώνησε με ανθρώπους του Χατζηκυριακείου που μας ενημέρωσαν για την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο Ίδρυμα και τον αγώνα που δίνουν καθημερινά για τα παιδιά αλλά και τους κοινούς «τόπους» που αναζητούνται μεταξύ νόμων, υπουργείων και «πραγματικότητας». Σήμερα, η «δύναμη» του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος Προστασίας Θηλέων στον Πειραιά ξεπερνά τα 130 παιδιά.

 

 

Σχετικά άρθρα