Αρχική σελίδα Top News Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: «Ναι μεν… αλλά» με την τροπολογία – Για ποιο παραθυράκι ανησυχούν οι Δήμαρχοι

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: «Ναι μεν… αλλά» με την τροπολογία – Για ποιο παραθυράκι ανησυχούν οι Δήμαρχοι

από Giannis

«Κρυφά» σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εντοπίζονται στην τροπολογία για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Η τροπολογία έρχεται τέσσερις μήνες μετά τη δημοσίευση των αποφάσεων της ολομέλειας του ΣτΕ, αλλά -όπως επισημαίνεται- στην “ουσία” της δεν λύνει το βασικό ζήτημα που ανέκυψε από το ΣτΕ: πώς θα πιστοποιηθεί ποιoς ξεκίνησε εργασίες… Μάλιστα, το πλέον προβληματικό σημείο της ρύθμισης αφορά την παρέμβαση στις περιπτώσεις οικοδομικών αδειών που έχουν ακυρωθεί δικαστικά ή εκκρεμεί απόφαση δικαστηρίου έπειτα από προσφυγή.

Μεγάλα ερωτηματικά υπάρχουν στους Δήμους. Και αυτό διότι, η νέα ρύθμιση προβλέπει για κάποιες περιπτώσεις, ότι ένα ημιτελές κτίριο για παράδειγμα, παρά τους κόφτες, τελικά,  μπορεί να ολοκληρωθεί (!) με τα κίνητρα του ΝΟΚ.

Πώς; Οι ιδιοκτήτες και ο εργολάβος της οικοδομής θα πρέπει να καταθέσουν στον δήμο (μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων) ένα ποσό που θα οριστεί στη συνέχεια. Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να διατεθούν για «πράσινα έργα» (με ένα σχέδιο που έχει τον ευφάνταστο τίτλο Ειδικό Σχέδιο Περιβαλλοντικού Ισοδύναμου Αναβάθμισης Πόλεων – ΕΣΠΙΑΠ).

Με απλά λόγια, παρά τον αγώνα που έκαναν Δήμαρχοι να  σταμάτησαν μέσω προσφυγών δεκάδες οικοδομικές άδειες, τώρα μπορεί να τις δουν να υλοποιούνται με την επίφαση κάποιας… «πράσινης επέμβασης».

Σύμφωνα μάλιστα με την Καθημερινή, το ακόμη πιο ενδιαφέρον σημείο (για τέτοιες περιπτώσεις) είναι ότι η δυνατότητα αυτή παρέχεται όχι μόνο σε κτίσματα όπου έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός του κτιρίου, αλλά και σε περιπτώσεις που δεν έχει ολοκληρωθεί, δηλαδή η κατασκευή βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, λ.χ. στο επίπεδο… του υπογείου.

Το παραπάνω «παραθυράκι» έρχεται να προκαλέσει ξανά την οργή των Δημάρχων των περιοχών που έκαναν τα τελευταία χρόνια αγώνα κατά των κινήτρων του ΝΟΚ.

«Τώρα λοιπόν έρχεται ένας νόμος και λέει, δεν πειράζει, θα σας πληρώσουμε ένα ποσό και θα νομιμοποιηθεί η δόμηση που κηρύχθηκε αυθαίρετη και μάλιστα με προνομιακό τρόπο», σχολιάζει ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης.

«Το εφεύρημα περί περιβαλλοντικού ισοζυγίου, να πληρώσεις για να χτίσεις πέραν των κεκανονισμένων, ανοίγει κερκόπορτα», εκτιμά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν το ΣτΕ θα δεχθεί τη ρύθμιση αυτή, καθώς οι λεπτομέρειές της θα προωθηθούν μέσω προεδρικού διατάγματος…

Σχετικά άρθρα