Αρχική σελίδα Top News Μηνύματα-ΤΡΟΜΟΥ σε κινητά γονέων!

Μηνύματα-ΤΡΟΜΟΥ σε κινητά γονέων!

«Είμαι το παιδί σου, μου χάλασε το κινητό! Κάλεσέ με εδώ…»

από Katerina

Ένα μήνυμα-απάτη έλαβε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδημητρίου νωρίς το πρωί της Τρίτης (17/12) δήθεν από το «παιδί» του. Όπως είπε στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος κατάλαβε γρήγορα ότι επρόκειτο για απάτη…

«6 και 28 χτυπάει το κινητό μου. Τώρα το πρωί, μπορώ να το δείξω και στην κάμερα. Σας διαβάζω το μήνυμα. ”Γεια σου μπαμπά. Εγώ είμαι. Το τηλέφωνό μου είναι χαλασμένο. Εδώ είναι ο αριθμός που μπορείς να με βρεις. Στείλε μου ένα μήνυμα τώρα μέσω WhatsApp”», είπε αρχικά ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου.

«Εγώ με το παιδί μου μίλησα αργά χθες το βράδυ, στο σπίτι, όχι αλλού. Το καταγγέλλω επισήμως, εδώ είναι το μήνυμα, έχει αριθμό. Λοιπόν, ας προσέξουν οι γονείς, οι γιαγιάδες, οι παππούδες διότι αυτό βλέπω ότι συνεχίζεται. Είναι μία φάμπρικα των γιορτών. Θα απευθυνθώ στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος… “Γεια σου μπαμπά εγώ είμαι;”. Και μόνο που το βλέπεις λες ώπα. Αυτό λοιπόν είναι κομπίνα, να μην πω αλητεία…, πρόσθεσε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ.

Γενικότερα, αυτές τις  μέρες, συνεχίζονται οι προσπάθειες επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με διακινούμενα ψευδεπίγραφα – απατηλά μηνύματα.

Το τι θα συμβεί αν απαντήσετε ή αν ανοίξετε κάποιους συνδέσμους που εμπεριέχουν αυτά τα μηνύματα απάτης, είναι προς το παρόν άγνωστο… Όπως και άγνωστο είναι (ακόμη) ποιοι τα στέλνουν, καθώς μιλάμε για καλά κρυμμένες «πηγές», συνήθως με έδρες σε άλλες χώρες, που εντοπίζουν «θύματα» και παραβιάζουν δίκτυα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δημιουργείται κάποια ανακατεύθυνση, που προσφέρει «προνόμια» (κλικ-έσοδα) σε αυτές τις άγνωστες «πηγές»… Στη χειρότερη περίπτωση, μολύνονται κινητά, υφαρπάζονται στοιχεία «αντίδρασης» (σ.σ. ξέρουν  δηλαδή ότι σε αυτόν τον αριθμό κάποιος ανταποκρίνεται σε ό,τι ζητηθεί στο μέλλον), ή ακόμη και προσωπικά δεδομένα. Μάλιστα, αν κάποιοι από άγνοια βάλουν σε πλαίσια κωδικούς π.χ. τραπεζικών λογαριασμών, μπορούν τα χρήματά τους να κάνουν φτερά σε δευτερόλεπτα…!

Από την αστυνομία, παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να τέτοια μηνύματα, καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό».

Υπενθυμίζεται ότι, περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

 

Σχετικά άρθρα