Αρχική σελίδα ΕΛΛΑΔΑ Μιχάλης Αράπης: Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό μετά την συμφωνία των Πρεσπών

Μιχάλης Αράπης: Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό μετά την συμφωνία των Πρεσπών

από prootos

Την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής και της Σκοπιανικής κυβέρνησης για την ονομασία του κράτους Βαρντάσκα/Σκόπια/ΠΓΔΜ καθώς και άλλα διμερή ζητήματα.

Διαδικασία έγκρισης

Η συμφωνία αυτή πρέπει να εγκριθεί μέσω δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα που θα γίνει στις 30 Σεπτεμβίου και σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να υπερψηφιστεί με πολύ μεγάλο ποσοστό. Μετά θα πρέπει να ψηφιστεί και από το Κοινοβούλιο τους ώστε να γίνει η αλλαγή ονόματος στο Σύνταγμα τους. Αυτό είναι τυπικό αφού ο Πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης κ. Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε στις 21/09 ότι παρ’ότι διαφωνεί με την συμφωνία των Πρεσπών θα δεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και αν εγκριθεί το VMRO-DPMNE «θα σεβαστεί την απόφαση αυτή» και θα υπερψηφίσει την συμφωνία.

Η διαδικασία ορίζει ότι μετά η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι αν και δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ, η συμφωνία δημιουργεί νομικά προβλήματα και τετελεσμένα ακόμη και στην πολύ απίθανη περίπτωση που δεν θα περάσει από ένα ή και τα δύο Κοινοβούλια. Ο λόγος είναι περισσότερο πολιτικός και διπλωματικός παρά μόνο τυπικά νομικού περιεχομένου. Η δημόσια παραδοχή και αναγνώριση του κρατιδίου αυτού με την ονομασία “Βόρεια Μακεδονία” είναι δεσμευτική πράξη για τις μελλοντικές Ελληνικές κυβερνήσεις γιατί το κράτος έχει συνέχεια και δεν μπορεί εύκολα μια επόμενη κυβέρνηση (οποιαδήποτε) να κάνει άρση της αναγνώρισης χωρίς να εκτεθεί διεθνώς και να θεωρηθεί η ίδια (και η χώρα μας ως συνομιλίτρια) ως αναξιόπιστη στην διεθνή κοινότητα.

Το μεγάλο ζήτημα που προέκυψε είναι ότι οι Σκοπιανοί πήραν πρόσκληση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στις 11/7 ως “Βόρεια Μακεδονία” στη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας. Ακόμη χειρότερα στις 25-26/6 έγινε προφορική διατύπωση απο το συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ένωσης για διεύρυνση με τα Σκόπια ως “Βόρεια Μακεδονία”.

Άρση Veto

Ο κύριος μοχλός πίεσης που είχε η Ελλάδα απέναντι στη Βαρντάσκα/Σκόπια όλα αυτά τα χρόνια είναι το veto “του Βουκουρεστίου” από το 2008 για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και μετέπειτα στην ΕΕ. Μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας την περίοδο 1991-1992 και την εμφάνιση αυτού του πολυεθνικού, πολυγλωσσικού και πολυθρησκευτικού μορφώματος η Ελλάδα ουδέποτε το είχε αναγνωρίσει με την Συνταγματική του ονομασία και μάλιστα πέτυχε να γίνει δεκτό στους διεθνείς θεσμούς ως ΠΓΔΜ ή FYROM στα αγγλικά. Έτσι μπήκε στον ΟΗΕ και έτσι έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα λοιπόν με τη συμφωνία αναγνωρίζεται για πρώτη φορά το όνομα της Μακεδονία μας – “Βόρεια Μακεδονία” στο κείμενο (άρθρο 3α) για αυτό το κράτος από ελληνική Κυβέρνηση και ακόμη χειρότερα αναγνωρίζεται για πρώτη φορά “μακεδονική γλώσσα” (Άρθρο 3γ) και “μακεδονική ιθαγένεια” (Άρθρο 3β).

Ελληνικό Κοινοβούλιο

Σε ότι αφορά το ζήτημα της έγκρισης από το ελληνικό Κοινοβούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν επαρκούν οι βουλευτές για να ψηφιστεί. Ακόμα όμως και αν απορριφθεί έχει ήδη χαθεί το μεγάλο διαπραγματευτικό όπλο του veto μας στην ένταξη της Βαρντάσκα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Γιατί ακόμη και αν δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο ΝΑΤΟ είναι πολύ δύσκολο διπλωματικά να πάει η χώρα μας να ξαναβάλει veto για την ονομασία, ενώ η αλλαγή είχε ήδη γίνει αποδεκτή από μια προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. Στην περίπτωση μάλιστα έγκρισης από το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι διπλωματικά η όποια μελλοντική κυβέρνηση έχει ελάχιστα ή μηδαμινά περιθώρια κινήσεων και ελιγμών σε αυτό το θέμα.

Η ονομασία των Σκοπίων είναι ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται πολλά χρόνια και πρέπει να λυθεί. Παρ’ ότι το επιθυμούμε όλοι μας, η λύση δεν είναι αυτοσκοπός και για να γίνει αποδεκτή όταν επέλθει, η επίλυση πρέπει να είναι επωφελής για την πατρίδα μας.

 

Μιχάλης Αράπης
LLBLLM, Νομικός,  Διερμηνέας
Οργανωτής συγκεντρώσεων για το όνομα της Μακεδονίας στο Λονδίνο
Αντιπρόεδρος της Ελληνορθοδόξου Κοινότητας Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

MICHAEL - ARAPIS - PHOTOΟ Μιχάλης Αραπης είναι γιός του Μανιάτη δημοσιογράφου Σωτηρίου Αράπη, εξειδικευμένου σε θέματα ναυτιλίας. Μεγάλωσε στον Πειραιά (κέντρο και Μανιάτικα)  και ζεί μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ). Είναι Αντιπροέδρος της Ελληνορθοδόξου Κοινότητας Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας. Είναι Νομικός με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και ερευνητής στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και τρομοκρατιάς στον Κυβερνοχώρο.

Είναι διερμηνέας και σύμβουλος σε θέματα Δημοσίων Σχέσεων. Ως Υπεύθυνος Ουαλίας του φιλοευρωπαικού οργανισμού NewEuropeans αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Ελλήνων, των Κυπρίων αλλά και των 3 εκατομμυρίων συνολικά πολιτών από άλλα κράτη της Ευρωπαικής Ένωσης που διαβιούν στο ΗΒ και αγωνιούν για το επερχόμενο Brexit. Επίσης αρθογραφεί και μάχεται για την εφαρμογή του Συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων πολιτών που ζούν στο εξωτερικό στον τόπο διαμονής τους.

Ο Μιχάλης οραματίζεται την οργάνωση, ενότητα και εκπροσώπηση της Ελληνικής ομογένειας του ΗΒ στα πρότυπα της ομογένειας σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία κτλ. Στα πλαίσια αυτά οργάνωσε με το Σύλλογο Ποντίων ΗΒ και τις δύο μεγάλες συγκεντρώσεις για τη Μακεδονία μας στο Λονδίνο μπροστά από το Βρετανικό Κοινοβούλιο όπου ήταν και οι πρώτες τέτοιες Ελληνικές κινητοποιήσεις της εκεί παροικίας. Οι συγκεντρώσεις αυτές στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία και προβλήθηκαν από τα μεγαλύτερα κανάλια της χώρας μας, Σκάι, ΑΝΤ1, Έψιλον κτλ. Αγαπά τη Μάνη και προβάλει την ιστορία της μέσα από την Εταιρεία Πελοποννησίων Μεγάλης Βρετανίας τον μοναδικό Σύλλογο για την ιδιαίτερη πατρίδα του στο ΗΒ από την θέση του Υπευθύνου Δημοσίων Σχέσεων.

 

Μιχάλης Αράπης LLB LLM – Νομικός – Διερμηνέας – Ελεύθερος Επαγγελματίας
Αντιπρόεδρος Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας
00447414657351
[email protected]
www.michaelarapis.com

 

Σχετικά άρθρα