Απόλυτα καθησυχαστικός για τον μεταπνευμονοϊό και την έκρηξη κρουσμάτων στην Κίνα, μετά την ανησυχία που προκάλεσε η νοσηλεία στη ΜΕΘ ενός 71χρονου στη Θεσσαλονίκη, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγώντας ότι «κρούσματα του ιού αυτού έχουμε εδώ και πολλά χρόνια. Τον γνωρίζουμε από το 2001 και ενδέχεται να κυκλοφορεί από το 1950».
Όπως είπε στον ΣΚΑΪ «μπορεί να έχουμε όλοι νοσήσει από τα 5 μας. Αυτά που μας αναφέρουν είναι ότι πρόκειται για έναν ιό που κυκλοφορεί ανάμεσά μας εδώ και 10ετιες. Όλοι έχουμε αντισώματα έναντι του ιού αυτού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικός καθώς οι ανοσοκατεσταλμένοι είναι σε κίνδυνο, όπως συμβαίνει και απέναντι στους περισσότερους αναπνευστικούς ιούς».
Εξηγώντας, δε, τις διαφορές με την πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «ο κορωνοϊός ανακοινώθηκε εντός των 10 ημερών του Ιανουαρίου του 2020 για τον οποίο δεν είχαμε αντισώματα και για τον οποίο η Κίνα είχε ξεκινήσει ήδη lockdown. Δεν έχει καμία σχέση αυτό που ζήσαμε πριν από 5 χρόνια με αυτό που αναφέρεται αυτή τη στιγμή».
Όσον αφορά τα συμπτώματα του μεταπνευμονοϊού, είπε «έχει αλληλοεπικάλυψη με τα συμπτώματα της γρίπης, όλοι οι αναπνευστικοί ιοί έχουν την ίδια έκφραση. Ο μεταπνευμονοϊός είναι η δεύτερη αιτία νοσηλείας στα παιδιά και στους άνω των 65 είναι σημαντικός λόγος για να μπουν στη ΜΕΘ, δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που ζούμε εδώ και πολλά χρόνια. Η γρίπη είναι πολύ πιο βαριά».
Κλείνοντας για το θέμα αυτό ο Γκίκας Μαγιορκίνησε ήταν κατηγορηματικός ότι «δεν έχουμε κάποια ανησυχία αυτή τη στιγμή» ενώ εξήγησε ότι «δεν έχουμε ούτε θεραπεία, ούτε εμβόλιο κι αυτό γιατί δεν έχει θεωρηθεί σημαντικός για να υπάρξει μια ομπρέλα προστασίας στον κόσμο».
Γεωργιάδης: Εξετάσεις για τυχόν μετάλλαξη – Δεν μας ανησυχεί
«Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει κάποια μετάλλαξη του ιού, επειδή έχει το χαρακτηριστικό ότι μεταλλάσσεται εύκολα και θέλουμε να δούμε εάν έχει κάποια χαρακτηριστικά πιο επικίνδυνα», ανέφερε σχετικά και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης: «Περιμένουμε την αναλυτική εξέταση που την έχουμε ζητήσει με μεγάλη λεπτομέρεια».
Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει αυτή την στιγμή ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας από τον μεταπνευμονοϊό».
«Κοιτάξτε τα νοσοκομεία μας», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ
Ωστόσο, έντονη ανησυχία εκφράζουν υγειονομικοί τόσο για την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κινεζικού ιού στην Ελλάδα, όσο και για το γεγονός ότι εντοπίστηκε σε μια περίοδο όπου τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ασφυκτικές πιέσεις, λόγω της έξαρσης των ιώσεων.
«Υπάρχει ανησυχία γιατί ήδη στα νοσοκομεία αντιμετωπίσουμε σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, έχουμε ελλείψεις. Τα επείγοντα στα νοσοκομεία θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για το εφιαλτικό σενάριο εξάπλωσης του ιου. «Φανταστείτε να έχουμε εξάπλωση από την κινεζική γρίπη. Νοσηλεύουμε ασθενείς σε ράντζα, σε χειρουργικές κλινικές. Στη χώρα μας έχουμε τον υψηλότερο δείκτη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Χρειαζόμαστε ενίσχυση. Αναμένεται η κορύφωση των ιώσεων, αν έχουμε και την κινεζική γρίπη τα νοσοκομεία θα πιεστούν πάρα πολύ», τόνισε και συμπλήρωσε, ότι: «Η χρηματοδότηση είναι ίδια και σε σχέση με την 1/1/2023 – 1/1/2024 αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων 2.500. είμαστε συνολικά -4.000 προσωπικό στα νοσοκομεία».
Ο Δημοσθένης Μιχελάκης, πρόεδρος εργαζομένων ΑΧΕΠΑ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «το ποσοστό της γρίπης έχει αυξηθεί στο νοσοκομείο. Τώρα θα αρχίσει και η κινεζική γρίπη να εξαπλώνεται στον πληθυσμό. Το προσωπικό θα επιβαρυνθεί για άλλη μια φορά. Χρειαζόμαστε προσλήψεις. Στο ΑΧΕΠΑ περιμέναμε 130 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και με τις μετακινήσεις ο πραγματικός αριθμός ανέρχεται σε 40», σημείωσε, ενώ σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία, είπε: «Από τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη προσωπικού, οι λίστες αναμονής ξεπερνούν τα 2.000 άτομα».
Βασιλακόπουλος: «Προσοχή στα μικρά παιδιά»
Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, ο μεταπνευμονοϊός δεν είναι νέος, αλλά αντίθετα πολλά από τα παιδιά τον έχουν κολλήσει μέχρι τα έξι τους. Προκαλεί το 5-10% των ιώσεων κάθε χρονιά, ωστόσο δεν μετριέται γιατί δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Εξαίρεση αποτελούν τα πολύ μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και σε σπάνιες περιπτώσεις άτομα με σοβαρή ανοσοκαταστολή. Όπως εξήγησε μιλώντας στο Open ο καθηγητής πνευμονολογίας, στον συγκεκριμένο ιό οφείλεται ένα κομμάτι της έξαρσης των ιώσεων στην Κίνα. «Ένα μεγαλύτερο είναι η γρίπη», διευκρίνισε. «Δεν πρόκειται για κάτι που πρέπει να μας τρομάζει. Πρέπει να μας θυμίζει ωστόσο ότι ο καλύτερος τρόπος να προστατευτούμε είναι ο εμβολιασμός».
Τι είναι ο ιός HMPV;
Σύμφωνα με τα CDC ο HMPV είναι ένας ιός που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού.
Ανακαλύφθηκε το 2001 και ανήκει στην οικογένεια Pneumoviridae μαζί με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό ή RSV. Με την πάροδο του χρόνου υπήρξε καλύτερη κατανόηση και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τον HMPV, γεγονός που οδήγησε σε ευρύτερες δοκιμές, σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία υγείας.
«Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός είναι άλλος ένας από αυτούς τους αναπνευστικούς ιούς που τώρα αξιολογούμε καλύτερα επειδή έχουμε τη διαγνωστική ικανότητα να τον διαγνώσουμε πιο εύκολα σε νοσοκομεία, τμήματα επειγόντων περιστατικών και ακόμη και στα ιατρεία », είπε ο Σάφνερ. «Τώρα έχουμε διαγνωστικά πάνελ που μπορούν να μας πουν αν έχουμε γρίπη ή COVID ή RSV ή ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό».
Ποια είναι τα συμπτώματα του HMPV;
Σύμφωνα με τα CDC ο HMPV έχει περίοδο επώασης τριών έως έξι ημερών.
Τα συμπτώματα του ιού περιλαμβάνουν
- βήχα,
- ρινική συμφόρηση,
- πυρετό και
- δύσπνοια.
«Πολλές φορές ο HMPV δεν διακρίνεται από τους άλλους αναπνευστικούς ιούς, επειδή συνήθως δεν τον ελέγχουμε με διαγνωστικά τεστ εκτός εάν κάποιος νοσήσει βαριά», δήλωσε ο δρ Πίτερ Τσιν-Χονγκ, καθηγητής Ιατρικής και ειδικός στις λοιμώξεις στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο.
Τα μικρά παιδιά και οι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω είναι μεταξύ εκείνων που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να εξελιχθεί ο HMPV σε βρογχίτιδα ή πνευμονία.
Πώς μεταδίδεται ο HMPV;
Ο ανθώπινος μεταπνευμονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί από σταγονίδια από τον βήχα και το φτάρνισμα, τη στενή προσωπική επαφή, το άγγιμα μολυσμένων επιφανειών και στη συνέχεια του στόματος, της μύτης ή των ματιών μας, σύμφωνα με τα CDC.
Τα κρούσματα συνήθως αυξάνονται τον χειμώνα και την άνοιξη, και οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται στον HMPV από την ηλικία των πέντε ετών και μπορούν να επαναμολυνθούν, αλλά συνήθως τα συμπτώματα είναι ηπιότερα για τους περισσότερους πλην των ανοσοκατεσταλμένων και των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.
Υπάρχει θεραπεία για τον HMPV;
Δεν υπάρχουν αντιιικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του HMPV, επομένως η θεραπεία συνίσταται στην παροχή υποστηρικτικής φροντίδας σε ασθενείς με μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα, λένε οι ειδικοί. «Αν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα έντονου συριγμού, θα χορηγήσουμε βρογχοδιασταλτικά», είπε ο Τσιν-Χονγκ. «Σε περίπτωση αφυδάτωσης χορηγούμε υγρά, ρίχνουμε τον πυρετό».
Ο ίδιος είπε ότι επειδή οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν συν-λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των βακτηριακών λοιμώξεων, ίσως να χρειαστεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά.
Πώς προστατευόμαστε από τον HMPV;
Εμβόλιο για τον HMPV δεν υπάρχει, επομένως η πρόληψη περιλαμβάνει την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του τακτικού πλυσίματος των χεριών με σαπούνι και νερό, την κάλυψη της μύτης και του στόματος όταν βήχουμε και φταρνιζόμαστε και την παραμονή στο σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι.
«Άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για οποιονδήποτε από αυτούς τους ιούς – ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα– εάν βρεθούν σε εσωτερικούς χώρους όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, [θα πρέπει] να φορούν μάσκα και να τηρούν αποστάσεις», είπε ο Σάφνερ.
Οι ειδικοί προσθέτουν ότι είναι σημαντικός ο εμβολιασμός για άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19, της γρίπης και του RSV. Ο εμβολιασμός κατά άλλων ιών του αναπνευστικού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο συνλοίμωξης και μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να αποκλείσουν ορισμένες ασθένειες πολύ νωρίτερα.
«Σίγουρα, μπορεί κανείς να νοσήσει βαριά από τον HMPV, αλλά αν κολλήσει HMPV συν πνευμονιόκοκκο ή HMPV συν γρίπη ή RSV, μπορεί η κατάστασή του να είναι πολύ χειρότερη», λέει ο δρ Τσιν-Χονγκ.