Αρχική σελίδα ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΤΗΛΕΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Οι ιδέες στην πολιτική είναι το 1%, το υπόλοιπο 99% είναι η υλοποίηση

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Οι ιδέες στην πολιτική είναι το 1%, το υπόλοιπο 99% είναι η υλοποίηση

από prootos

*Συνέντευξη στη Χριστίνα Μπιτάδου

«Κάθε νέος άνθρωπος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική είναι το εργαλείο για να αλλάξει αυτά που τον “χαλάνε”». Το παραπάνω «μοτό» ανήκει στον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας / πρ. Προέδρο Νεολαίας ΕΛΚ. Νέος σε ηλικία (γεννήθηκε το 1987) αλλά με αξιόλογη πολιτική διαδρομή έχει πολλά να πει ιδίως για τη σχέση των νέων ανθρώπων με την πολιτική. Συνεπής στο ρόλο που του ανέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει «μαχητής» στην πρώτη γραμμή του κόμματος. Ας δούμε τι είπε στην εφημερίδας μας

-Στα 30 σας χρόνια έχετε ήδη καταγράψει μια αξιοπρόσεκτη πορεία στην πολιτική. Τελικά αρκεί να είσαι νέος και να έχεις νέες ιδέες για να πετύχεις;

Στην πολιτική δεν φτάνει ούτε να είσαι νέος, ούτε να έχεις νέες ιδέες. Οι ιδέες στην πολιτική είναι το 1%. Το υπόλοιπο 99% είναι η υλοποίηση. Άρα όποια κι αν είναι η ηλικία σου, στην πολιτική πρέπει να ξέρεις να βάζεις την ιδέα σου σε χαρτί, να την κοστολογείς, να σχεδιάζεις την εφαρμογή της, να μετράς το αποτέλεσμά της.

Στη Νεολαία του ΕΛΚ καταφέραμε να πάρουμε ιδέες ακόμη και από 20χρονους και να τις κάνουμε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό όμως δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Πριν καταθέσεις μια ιδέα πρέπει να διαβάσεις, να σκεφτείς και να βρεις το θάρρος να ανοίξεις το μικρόφωνο. Από εκεί ξεκινούν όλα.

Το 2013 καταφέραμε να περάσουμε προτάσεις μας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με την καμπάνια μας “YEPP 3-step plan for job creation” μέχρι τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Ο Μπαρόζο, η Μέρκελ, ο Ραχόι και πολλοί άλλοι τότε διάβασαν τις προτάσεις μας, με κάποιες συμφώνησαν, με κάποιες όχι. Σημασία έχει ότι αυτό που κάναμε είχε αποτέλεσμα.

-Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το χώρο της πολιτικής; Ποιο ήταν το κίνητρό σας;

Θέλω να γίνω η φωνή όσων ζητούν ανανέωση στο πολιτικό σύστημα. Και θέλω να εκφράσω τη γενιά μου, τους νέους ανθρώπους που σήμερα δεν ακούγονται, αυτούς που έχουν απογοητευτεί απ’ όσα βλέπουν γύρω τους. Γι’ αυτό μπαίνω στην πολιτική.

Στην πολιτική δεν μπαίνουμε για να προσφέρουμε στον εαυτό μας. Οι νέοι πρέπει να πάρουμε απόφαση να είμαστε διαφορετικοί και να μιλήσουμε με διαφορετική γλώσσα. Να αποδείξουμε ότι μπαίνουμε σε αυτό το χώρο για να προσφέρουμε σε ανθρώπους που δεν είναι στην πολιτική. Ακόμη και σε εκείνους που την σιχαίνονται, ακόμη και σε εκείνους που κλείνουν τα αυτιά τους.

-Ένας από τους λόγους που οι νέοι άνθρωποι αποφεύγουν να ασχοληθούν με αυτό το χώρο, είναι το γεγονός ότι πιθανότατα θα δεχτούν μεγάλες ποσότητες λάσπης…

Αν δεν είσαι έτοιμος να δεχθείς λάσπη, αν δεν είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις κριτική, οργή, θυμό, αδικία, αρνητισμό τότε δεν είσαι έτοιμος να μπεις στην πολιτική. Σε αυτή την περίπτωση, καλύτερα να μείνεις στην άλλη πλευρά αλλά μπορείς να παραμείνεις ενεργός ψηφοφόρος χωρίς να πρωτοστατείς. Αν όμως το πάρεις απόφαση ότι θα δεχτείς και κριτική, και αποδεχθείς ότι κανείς δεν είναι τέλειος, ότι μέσα από την κριτική βελτιωνόμαστε και ότι μέσα από τη μάχη των επιχειρημάτων η ίδια η πολιτική γίνεται καλύτερη, τότε πρέπει να ασχοληθείς με την πολιτική. Και πρέπει να το κάνεις με όλο σου το πάθος και με όλη σου την ενέργεια.

Κάθε νέος άνθρωπος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική είναι το εργαλείο για να αλλάξει αυτά που τον “χαλάνε”.

-Είστε ιδρυτικό μέλος στην πρωτοβουλία Brain Gain. Ποιος είναι ο σκοπός της πρωτοβουλίας;

Πράγματι, μαζί με φίλους από το εξωτερικό ξεκινήσαμε πριν λίγους μήνες την πρωτοβουλία Brain Gain. Μια μη κομματική πρωτοβουλία που φιλοδοξούμε να είναι η απάντηση των Ελλήνων του εξωτερικού στο brain drain.

Η δράση μας έχει τρεις άξονες. Πρώτον να εκφράσουμε οργανωμένα, μέσα από έρευνες, τη φωνή των Ελλήνων του εξωτερικού. Δεύτερον να αναδείξουμε τα best practices από τις χώρες που ζουν και εργάζονται αυτοί οι άνθρωποι και να τις καταθέτουμε στην εκάστοτε Κυβέρνηση. Τρίτον να δημιουργούμε έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ της Ελλάδας και των παιδιών της που έφυγαν. Αυτό προϋποθέτει αρκετά πράγματα, μεταξύ των οποίων να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε αυτούς τους ανθρώπους.

Το 2016 καταφέραμε να μαζέψουμε 30.000 υπογραφές για αυτήν την καμπάνια. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτό το δικαίωμα για τους Έλληνες του εξωτερικού μέχρι να το δεχθεί η κυβέρνηση που μέχρι σήμερα το αρνείται χωρίς να έχει δώσει κάποια εξήγηση.

-Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας; Σκέφτεστε να θέσετε υποψηφιότητα για βουλευτής στις επόμενες εκλογές;

Στη ζωή μου θέλω να κάνω πράγματα που έχουν αποτέλεσμα. Τώρα έχουν έρθει έτσι τα πράγματα και είμαι στην πολιτική. Δε θα το κουράσω πολύ, ούτε θα το φιλοσοφήσω. Τώρα ασχολούμαι με αυτό, θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να κάνω τα πράγματα καλύτερα. Δεν είναι αναγκαίο ότι θα είμαι για πάντα στην πολιτική.

Στόχος μου είναι να κάνω καλά τη δουλειά μου. Να είμαι συνεπής στο ρόλο που μου ανέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να εκπροσωπώ με μαχητικότητα τη Νέα Δημοκρατία.

Δεν κρύβω ότι σκοπεύω να ζητήσω την εμπιστοσύνη και την ψήφο των συμπολιτών μου στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο σέβομαι απόλυτα τις διαδικασίες εντός της Νέας Δημοκρατίας και εφόσον δεν έχει παρθεί ακόμα κάποια απόφαση για τα ψηφοδέλτια, δεν είμαι σε θέση να ανακοινώσω κάτι.

 

 

Σχετικά άρθρα