Σε οριζόντια μείωση 5% των δημοτικών τελών για όλους τους δημότες έχει αποφασίσει να προχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων. Σε ανάλογη μείωση 2% θα προβεί και ο Δήμος Πειραιά, ωστόσο στην πλειοψηφία τους οι δήμαρχοι τονίζουν ότι δεδομένων των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος η μείωση τελών δεν είναι –προς το παρόν– εφικτή, γίνεται όμως προσπάθεια να μην υπάρξει αύξηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το όφελος για τον μέσο δημότη της Αθήνας από τη μείωση φτάνει –μεσοσταθμικά– τα δέκα ευρώ ετησίως, ωστόσο το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό του δήμου θα φτάσει τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Πηγές του Δήμου Αθηναίων αναφέρουν ότι το «έλλειμμα» θα καλυφθεί από την αύξηση των εισπράξεων σε δημοτικά τέλη που θα έχει ο Δήμος Αθηναίων λόγω της αύξησης των τετραγωνικών που δηλώθηκαν από τους δημότες μέσω της σχετικής πλατφόρμας. Τα δημοτικά τέλη επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος με βάση τα τετραγωνικά των κατοικιών για τους πολίτες και με βάση τον συντελεστή που ορίζει ο κάθε δήμος, ενώ διαφορετικοί είναι οι συντελεστές που καθορίζονται για τους επαγγελματικούς χώρους. Πρόκειται για ανταποδοτικά έσοδα, χρήματα δηλαδή τα οποία καταβάλλουν οι πολίτες για την καθαριότητα και τον οδοφωτισμό της περιοχής τους και μπορούν από τον νόμο να χρησιμοποιηθούν μόνο σε αυτές τις υπηρεσίες. Υπολογίζεται ότι ο Δήμος Αθηναίων ξοδεύει 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για την καθαριότητα και τον οδοφωτισμό.
Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε χθες το δημοτικό συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, τα τέλη για τους πολίτες θα μειωθούν για το 2023 κατά 5% (μεσοσταθμικά).
Συγκεκριμένα, ο οικιακός συντελεστής από 1,55 ευρώ/τ.μ. ετησίως μειώνεται σε 1,47 ευρώ/τ.μ. ετησίως. Ενδεικτικά, ιδιοκτήτης ακινήτου 100 τετραγωνικών που κατέβαλλε 155 ευρώ δημοτικά τέλη ετησίως, τώρα θα καταβάλλει 147 ευρώ.
– Για δραστηριότητες λιανικού εμπορίου πλην τροφίμων κ.λπ. στο 5,23 ευρώ/τ.μ. από 5,50 ευρώ/τ.μ. ετησίως.
– Για δραστηριότητες σε χώρους παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. κομμωτήρια) πλην χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κ.λπ. σε 5,00 ευρώ/τ.μ. από 5,30 ευρώ/τ.μ. ετησίως.
– Για τις λοιπές επαγγελματικές δραστηριότητες (π.χ. εστίαση) σε 5,87 ευρώ/τ.μ. από 6,18 ευρώ/τ.μ. ετησίως.
– Για «ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς» με συντελεστή 2,23 ευρώ/τ.μ. από 2,35 ευρώ/τ.μ. ετησίως για τα πρώτα 6.000 τ.μ. και μείωση στο 60% για τα υπόλοιπα τ.μ.
– Για επιμέρους κοινωνικές ομάδες, όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, άποροι, προβλέπονται ήδη απαλλαγές. Η προηγούμενη μείωση δημοτικών τελών κατά 2% είχε γίνει το 2014 επί δημαρχίας Γιώργου Καμίνη.